Tenisz

Megdöntheti-e Rafa Nadal Roger Federer rekordját?

  • Cesc18

Jelenleg három Grand Slam-cím a különbség a svájci és a spanyol legenda között az örökranglistán.

Ha valaki a szezon előtt azt mondta volna, hogy a négy major címen a 31 éves Rafa Nadal és a 36 éves Roger Federer fognak osztozkodni, valószínűleg körberöhögtük volna az illetőt. A két harmadik ikszen túl levő klasszis azonban nem felejtett el hinni és ez meghozta számukra a sikereket. Persze kellett ehhez az is, hogy a legnagyobb riválisaik sérülésekkel bajlódjanak, gödörbe kerüljenek, de ez igazából semmit nem von le a spanyol és a svájci érdemeiből, az idei teljesítményükről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. 

Ami a Grand Slam-címek örökranglistáját illeti, most már rendesen eltávolodtak az üldözőiktől. 2016 első felében, amikor Novak Djokovics megnyerte pályafutása első Roland Garrosát és beteljesítette a karrier Slamet, akkor még arról cikkeztek, hogy ő lehet az, aki eléri az akkor még 17 major trófeával álló Federert. A szerb azonban kiszállt a harcból, 12-ig jutott, és bár még bőven van ideje szaporítani a GS-címei számát, jelenleg nem arra mutatnak a jelek, hogy ő lesz minden idők legeredményesebb játékosa. Nadalnak több esélye van beérni helvét riválisát, hiszen "csak" három a lemaradása és öt évvel fiatalabb, igaz, a US Open után arról beszélt, hogy valószínűleg ő nem fog tudni ilyen sokáig játszani, mint Roger, de ameddig az egészsége engedi, ott lesz a pályákon. Ami pedig a rekorddöntést illeti, arról a következőket mondta a mallorcai salakkirály:

Soha nem gondolkoztam ezen sokat. Csak megyek az utamon, ő is megy a maga útján. Aztán meglátjuk, ha befejeztük, nem? Neki 19 van, nekem 16, ez nagy különbség. Rettentően boldog vagyok, hogy újra jól megy a játék és trófeákat tudtam nyerni. Csak gratulálni tudok Rogernek, szenzációs szezonja van, de jó munkát végeztem én is. 

Nagyon érdekes lesz a jövő év, amit szinte biztosan a világranglista első két helyéről kezdenek meg. Főleg Federer szereplése nagy kérdőjel, ugyanis Wimbledon óta már nem olyan meggyőző, az idei szezon első felében mutatott parádézásában pedig nagy szerepet játszott a tavalyi féléves pihenő. Nadalban sokkal inkább benne van, hogy 2018-ra is át tudja menteni ezt a formáját, akkor pedig közelebb férkőzhet a svájci riválisához.