Sportfogadás

Ismét fogadási csalás egy teniszmeccsen?

  • Cesc18

Az Alexander Dolgopolov-Thiago Monteiro Winston-Salem-i mérkőzést vizsgálja a TIU, melyen gyanús tevékenységeket észleltek.

A Tennis Integrity Unit (TIU) nevű szervezet hétfőn bejelentette, hogy fogadási csalás gyanúja miatt vizsgálatot indít a vasárnap Winston Salemben lejátszott Alexander Dolgopolov-Thiago Monteiro meccset illetően. Az összecsapást az 51 hellyel hátrébb rangsorolt brazil teniszező 6-3, 6-3-ra nyerte, ami ugyan messze nem papírforma, de nem emiatt kezdtek nyomozásba a hatóságok, hanem az oddsok komoly változása miatt.

A nyitó szorzók ugyanis nagyjából úgy néztek ki, hogy Dolgopolovra 1.25 körül fizettek, míg Monteiro győzelmére 4.00 körül volt. A mérkőzés kezdetére ezek teljesen átfordultak, a brazil lett a favorit, az ukránra pedig 2.60 körül lehetett tenni. 

Az egyik külföldi bukméker grafikonján jól látszódik, hogy miként emelkedett Dolgopolov oddsa. 

Az ilyen mértékű változás általában annak a jele, ha valaki komoly összeggel fogadott az esélytelenebbnek tartott játékosra. A gyanús mozgásokat látva sok iroda már a mérkőzés kezdete előtt felfüggesztette a fogadást. 

A TIU a közleményében a következőket írta: "A szervezet tisztában volt a fogadási mintákkal kapcsolatos aggodalmakkal. Mint ahogyan minden gyanús mérkőzés esetében, a TIU most is kiértékeli a helyzetet és megteszi a megfelelő lépéseket."

Dolgopolov egyébként egyike volt azon játékosoknak, aki 2010-ben, a TIU megalapításakor levelet kapott a szervezettől, ugyanakkor soha nem vádolták meg.

Ami a TIU-t illeti, 32 játékost büntetett meg, ebből tíz teniszezőt életük végig eltiltottak a profi játéktól. A szervezetet ugyanakkor a BBC és a Buzzfeed oknyomozó cikke alapján azzal vádolták, hogy több topjátékos esetében szemet hunytak a gyanús meccseket illetően. Azóta a TIU több embert alkalmaz a vizsgálatok lebonyolítására, és egy tőlük független szervezet felügyeli a működésüket.


Ettől függetlenül Winston Salemben javában folynak a küzdelmek, kedd este Fucsovics Márton személyében magyar teniszezőért is szoríthatunk. A nyíregyházi játékos a portugál Joao Sousa ellen lép pályára, a továbbjutása pedig 2.25-szörös pénzt fizet a   -nál.