La Liga

Barcelona vagy Real Madrid? Döntöttünk, hogy ki lesz a bajnok!

Az idei szezonban sem várható óriási csoda, a Barca vagy a Real nyeri a La Ligát.

Péntek délután megkezdődnek a La Liga idei küzdelmei, vagyis újra hetente láthatjuk a Real Madridot és a Barcelonát. A fővárosiak tavaly szenzációs évet produkáltak, sikert sikerre halmoztak, aminek köszönhetően az idei kiírásnak is inkább ők az esélyesei. De lássuk, mit kell tudni az idei szezon csapatairól.

Bajnokesélyes csapatok

Ami a bajnoki csatározást illeti, felesleges különösebb ábrándokba kergetnünk magunkat, fel-fellángolásai lehetnek a Sevillának és az Atlético Madridnak is, de reális esélye a bajnok címre csak a Real Madridnak és a Barcelonának van.

A fővárosban az állandóságban hisznek, a madridiak kerete nem változott számottevően, hiszen csak kiegészítő emberek távoztak, így az a csapat, amellyel sikert sikerre halmozott Zinédine Zidane, teljes mértékben egyben maradt. A Blancóknál a francia mester első néhány hetében sokan kétségbe vonták, alkalmas-e a világ egyik legnagyobb klubjának edzői székébe, de a BL-címvédés és a bajnoki cím minden kritikust elhallgatott. Noha aprócska belviszályok és nézeteltérések olykor nehezítik Zidane dolgát - gondoljunk csak a Bale körül felmerülő pletykákra, Pepe dicstelen távozására, Morata megmagyarázhatatlan mellőzésére és Ronaldo adóügyeire -, a sikeréhség mit sem csillapodott. Jelenleg az az igen furcsa állapot áll fenn Madridban, hogy a klub filozófiájával szinte teljesen ellentétesen, nincs szükség ezúttal sztárigazolásokra, 100 milliós játékosvásárlásokra és piacot megrengető transzferekre, ez a Real Madrid úgy jó, ahogy van. És pontosan emiatt mi jobban bízunk a Blancókban, mint a Barcelonában.

Melyik csapat nyeri a bajnoki címet?
   
Real Madrid 1.90
Barcelona 1.95
Atlético Madrid 33.00
Sevilla 135.00

Merthogy Katalóniában kicsit most a fejetlenség lett úrrá, Neymar távozása kérdések egész sorát veti fel: először is, hogy ki pótolja majd a brazilt. Coutinho és Dembélé megszerzése egyelőre nem jött össze, az pedig kérdéses, hogy Deulofeu fel tud-e nőni esetleg az MS-sé redukálódott duó mellé. Luis Enrique távozása után Ernesto Valverde személye is tele van kérdőjelekkel, első ránézésre kevésbé tűnik karizmatikusnak, mint mondjuk Guardiola vagy Lucho voltak.

A sok bizonytalan tényező okán számunkra egyértelmű, hogy a bajnokság esélyese a Real Madrid. A bizalom, az állandóság és a sikerek garancia lehet a címvédésre, erre pedig - szerintünk - a reálisnál magasabb a szorzó.

Dobogóért küzdhetnek

Különösebben a másik két BL-induló személye kapcsán sincsenek megválaszolhatatlan kérdések, ahogyan a Barca és a Real kimagaslik, úgy a második szinten hatalmas űr tátong a Sevilla és az Atlético Madrid mögött.

Lépéselőnyben jelenleg az andalúz gárda van, hiszen fél év fórral rendelkeznek az Atlético átigazolási tilalma miatt, ezt pedig Eduardo Berizzo mester remekül használta ki. Az argentin-olasz tréner potom összegért, összesen 50 millió euróért szerezte meg a Muriel-Kjaer-Banega-Nolito négyest, amely ezen a szinten remekül cseng. A vérfrissítés jegyében megváltak Vitolótól, Iborrától, Konoplyankától és Ramitól, így még többet is kerestek a nyári transzferekkel, mint amennyit költöttek. A Sevilla keretében nagyon sok a potenciál, igazán masszív csapatuk van, így abban szinte biztosak lehetünk, hogy jövőre is találkozunk velük a Bajnokok Ligájában.

Madridban érthető módon jelenleg csendesebb időszak van, a transzferek letiltása miatt egyelőre csak Vitolót igazolták le a Sevillától, de januárig ő is kölcsöben futballozik majd a Las Palmasnál. Diego Simeone tehát a megszokott keretével dolgozhat együtt jövőre is, amelyre viszont télen ráfér majd egy kis felturbózás. A csapat támadójátéka olykor hagy kívánnivalót maga után, Torres, Correa, Vietto, Gameiro és Carrasco is mind-mind olyan játékosok, akik képesek megvillanni egyszer-egyszer, de olyan állandó jó teljesítményre, mint mondjuk Griezmann, nem képesek.

Érdekesség, hogy a Sevilla első négy helyére 2.25-ös, az Atléticóéra 1.10-es szorzóval fogadhatunk, amely irreális különbség a felek között. Mi nem lepődnénk meg, ha végül Ben Yedderék férnének fel a dobogó alsó fokára, így a 2.25-ös szorzóban bőségesen van érték.

Kiesés ellen menekülők

Jelenleg 1.72-es szorzóval fogadhatunk a Girona kiesésére, ami teljes mértékben megfelel a papírformának. Noha a kiscsapat tavaly egyenes ágon jutott fel a legjobbak közé, keretük egyértelműen a leggyengébb a ligában. A mindössze 18 mezőnyjátékost számláló legénység legismertebb tagja az uruguayi Cristhian Stuani, de ő is már a 31. életévét tapossa. A keret ráadásul vaskosan kicserélődött, összesen 17-en távoztak és 13-an jöttek, több játékost is kölcsönvettek például a Manchester City utánpótláscsapatától. A Girona története első évét kezdi meg a legfelsőbb osztályban, de abban szinte biztosak lehetünk, hogy a gárda postafordultával távozik is.

Melyik csapat esik ki?
Girona 1.72
Getafe 1.90
Leganes 2.37
Levante 2.62
Deportivo 3.50
Alavés 3.75

A Gironán kívül biztosak egyik csapat kiesésében sem vagyunk. A potenciális veszélyeztettek közül talán a Deportivo la Corunát emelnénk ki, mint amely egy fél kategóriával erősebb a riválisoknál. A galíciai gárdánál a keretben találunk olyan játékosokat, mint például Zakaria Bakkali vagy Florin Andone, akik magasabb szintet képviselnek, mint például a Levante csatárai. Pepe Mel személyében pedig egy rutinos trénerük van, aki megmentett már néhány kiscsapatot.

Tippünk, hogy a már emlegetett gárda mellett a Levante és a Leganés esik majd ki, az osztályozón feljutó Getafe pedig megmenekül az újoncok közül.

 

2017-08-18;87
2017-08-19;87
2017-08-20;87
2017-08-21;87