Bundesliga

A Bayernt nem lehet megfogni, dobogóért küzdhetnek a magyarok

Péntek este elrajtol a Bundesliga 2017/18-as idénye. A Bayern München bajnoki címe szinte borítékolható, ahogy a Dortmund dobogója is. Dárdai idén is meglepetést okozna a Herthával, Gulácsi és Szalai pedig bízhat a rendszeres játéklehetőségben.

Sorozatban hatodik bajnoki címét szerezheti meg a Bayern München, amely tavaly 15 egységet vert a második helyezett Lipcsére. A bajorok dominanciája sokak számára kezd unalmassá válni, ezzel együtt nem igazán bízhatunk abban, hogy bárki is képes lesz komolyan megszorítani a címvédőt. Bár a nyári felkészülési meccseken nem muzsikált lenyűgözően az Ancelotti-legénység, a formába lendülésre lesz még lehetőség. A garnitúra nem változott jelentősen, James Rodríguez érkezésével újabb topsztárt sikerült a Bundesligába csábítani, az igen bő és minőségi keret pedig garancia lehet az újabb sikerekre.

A fogadóirodáknál természetesen a Dortmund az első számú kihívó, de a fekete-sárgák bajnoki aranyára kínált több, mint hatszoros pénzt is mutatja, hogy kisebb csodának számítana, ha a Borussia letaszítaná a trónról a Bayernt. Dortmundban történt néhány jelentős változás, például a kispadon Thomas Tuchelt Peter Bosz váltotta, valamint olyan játékosok hagyták el a klubot, mint Matthias Ginter vagy Sven Bender. Bár Ousmane Dembelé egyelőre még a Borussia játékosának tekinthető, kicsi a valószínűsége, hogy ez így is marad, a Barcelona ugyanis komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a fiatalt titánt megszerezze.

Az érkező oldalon a 23 éves Maxi Philipp (Freiburg), a 21 éves Mahmoud Dahoud (Gladbach) és a 18 éves Dan-Axel Zagadou (PSG) jelenthet üde színfoltot az idényben, míg Ömer Toprak személyében egy rutinos védő is csatlakozott a kerethez.

A Dortmund képességeit nem kell külön bemutatni, kiváló csapatról beszélünk, de a rövidebb kispad miatt hosszú távon az elmúlt években nem igazán tudta felvenni a kesztyűt a nagy rivális Bayernnel. Nagy kérdés, hogy a holland edzővel sikerül e ezen változtatni.

A tavalyi év abszolút szenzációját a Lipcse okozta, amely újoncként tudta megszerezni az ezüstérmet. A Gulácsi Péter is foglalkoztató klub egyben tudta tartani a keret magját, sőt, egy-két ígéretesnek tűnő igazolással talán még meg is sikerült erősíteni, így ebben az idényben is harcban lehet majd a dobogós helyekért.

A bukmékerek erőrangsorában a Bayer Leverkusen a negyedik. A gyógyszergyáriak tavaly csak a 12. helyen zártak, így a nyáron több kulcsembertől is megváltak: Chicharito, Calhanoglu, Toprak és Papadopulosz is elhagyta a klubot, az érkező oldalon viszont csak Sven Bender számít befutott játékosnak, többnyire faital tehetségek csatlakoztak a kerethez. Ezek alapján a Leverkusen BL-indulására nem sok esélyt látunk, de az is benne van a pakliban, hogy a vérfrissítés új impulzusokat ad az öltözőnek és mégis sikerül odaérni a tabella elejére.

A tradicionális nagycsapatok közül alapos vérfrissítésen esett át a Schalke is, amely a nyáron elvesztette Kolasinocot (Arsenal), Huntelaart (Ajax), Aogót (Stuttgart) és Choupo-Motingot (Stoke) is. A gelsenkircheniek legnagyobb fogásának Nabil Bentaleb és Jeven Konopljanka végleges leigazolása, illetve Amine Harit (Nantes) megszerzése tűnik.

Az új trendeket követve a Schalke is egy fiatal trénerrel próbálkozik a kispadon, a 31 éves Domenico Tedesco az Erzegbirge Aue-t dirigálta tavaly, élvonalbeli felnőtt csapatnál most kapott először munkát.

A tavaly negyedik helyen záró Hoffenheim háza táján nem sok változás történt a nyáron, a keret nagyjából egyben maradt, a 21 éves Niklas Süle-t viszont 18 millió fontért elpasszolták a Bayernnek, viszont kölcsönbe megkapták Serge Gnabry-t, aki sokan a legnagyobb német tehetségnek tartanak. Szalai Ádám is maradt a klubnál, a felkészülés során sérülések hátráltatták, de beugróként idén is erőssége lehet a Hoffenheimnek.

Dárdai Pál regnálása alatt első ízben kell majd megküzdenie a kettős terheléssel a Herthának, amely az Európa Liga csoportkörében is megmutathatja magát. A berliniek próbáltak felkészülni az új körülményekre, számos fiatal játékossal töltötték fel a keretüket - köztük Dárdai és Klinsmann fiaival -, de kiemelhetjük a Salzburgtól érkező Lazarót vagy a Lipcsétől 7 millió fontért megszerzett Davie Selkét. Dárdai erre a szezonra eredményesebb támadójátékot ígért, kíváncsian várjuk, mennyit tud változni a Hertha ebben a tekintetben. A felkészülési meccsek mindenesetre bizakodásra adhatnak okot és a Német Kupában is sikerült győzelemmel nyitni, a Stuttgart elleni győztes start sokat lökhetne a csapat önbizalmán.

Bundesliga 2017/2018    
Bayern München 1.12
Dortmund 6.25
Lipcse 16.75
Leverkusen 54.00
Schalke 56.00
Hoffenheim 64.00
Mönchengladbach 68.00
Bremen 150.00
Hertha 220.00
Top nyári igazolások
Játékos Hova Játékos Hova
James Rodríguez Bayern München Anthony Modeste Quanijan
Corentin Tolisso Bayern München Douglas Costa Juventus
Niklas Süle Bayern München Hakan Calhanoglu Milan
Kingsley Coman* Bayern München Chicharito WHU
Maximilian Philipp Dortmund Ricardo Rodríguez Milan
Nabil Bentaleb* Schalke Sead Kolasinac Arsenal
*Kölcsön után végleg.
2017-08-18;54
2017-08-19;54
2017-08-20;54