Foci

Ronaldo már nem (csak) focista, hanem világmárka

  • ivan

Cristiano Ronaldo amellett, hogy a világ egyik legjobb futballistája, egyben a világ egyik legjobban kereső sportolója, sőt, híressége, ha úgy tetszik. A portugál klasszis vagyona szinte már felfoghatatlan, eltiltása alatt is annyit keres, mint más egy egész élet alatt.

Cristiano Ronaldo az elmúlt másfél évben felért a csúcsra: megnyerte az Európa-bajnokságot és bezsebelte a negyedik Aranylabdáját, újabb Bajnokok Ligáját és bajnokságot nyert a Real Madriddal, ráadásul magánélete is sínre került, immáron háromgyerekes családapa és már úton a negyedik trónörökös is.

A portugálok ásza viszont az idővel nem tudja felvenni a harcot, már betöltötte a 32-t, és elérkezett karrierje azon fázisába, ahol már az anyagi javak kimaxolása kerülhet a fókuszba. November aláírta új szerződését a Real Madriddal és még számos szponzorációs megállapodást is megújított. Hogy pontosan mekkora pénzeket is keres CR7, azt nehéz pontosan megmondani, mindenesetre a goal.com angol nyelvű kiadásának összegzése segíthet némi támpontot adni.

 

Mennyi Cristiano Ronaldo fizetése?

2016 novemberében némi huzavona után Cristiano Ronaldo új szerződést írt alá a Real Madriddal, amelynek értelmében 2021 nyaráig heti 365 ezer angol fontot tehet zsebre. Ez havi szinten 1 460 000, éves viszonylatban pedig 17 520 000 fontos keresetet jelent - bónuszok és prémiumok nélkül.

Ez egyébként valamivel több, mint Gareth Bale apanázsa, de jóval kevesebb, mint Lionel Messi barcelonai fizetése, aki a nemrégiben megkötött új megállapodása értelmében heti 500 000 fontot keres a katalánoknál. Még ennél is több pénzt keres a PSG-nél Neymar, aki adózás után 537 ezer fontért focizik heti szinten.

Amikor Ronaldo novemberben leszignózta az új kontraktust, csak két játékos keresett nála többet a világon: a Kínában légióskodó Carlos Tévez sajtóhírek szerint heti 615 ezer fontot, Óscár pedig heti 400 ezret visz haza. Ebből is látszik, hogy a futball világában gyorsan változnak a dolgok.

 

Milyen szponzorai vannak?

A portugál támadó legfőbb támogatója a világ egyik legnagyobb sportszergyártó cégének számító Nike. Az amerikai mamutcég is a tavalyi év végén kötött új megállapodást a focistával és LeBron James után Ronaldo lett a második sportoló, akivel a Nike "lifetime" vagyis életre szóló szerződést írt alá. James esetében úgy számoltak, hogy összesen mintegy 1 milliárd amerikai dollárt ér a kontraktus és szakértők szerint Ronaldo esetében is hasonlóak lehetnek a feltételek. Bár ez az összeg egészen horribilisnek tűnhet, a Hookit elemzőcég szerint Ronaldo közösségi média-jelenlétéből 474 millió dollárt keresett a Nike - csak 2016-ban.

Becslések szerint Ronaldo néhány millióval ugyan kevesebbet kaphat a Nike-tól, mit a realos fizetése, de mivel olyan világmárkákkal van még szponzorációs kontraktusa, mint az Armani, a Tag Hauer vagy a Castrol, ebből a forrásból már több pénzt keres, mint magával a futballal.

 

Milyen üzleti érdekeltségekkel büszkélkedhet?

Bár Ronaldo nem egy agyoniskolázott fickó, azért annyi sütnivalója akad, hogy ne csak üljön a milliókon, hanem fialtassa is a pénzt. A magáról elnevezett CR7 márka elsősorban férfi alsóneműkkel tört be a piacra, de ezen kívül is számos ruhát, kiegészítőt forgalmaz. 

A saját brand mellett Ronaldo a szállodaiparba is betette a lábát, Portugáliában két hotel is a nevén van. Az egyik a fővárosban, Lisszabonban, a másik pedig szülőhelyén, Maderia szigetén.

Ezen kívül nemrégiben kötött együttműködési megállapodást az amerikai Crunch-csal, és további CR7 konditermek is nyílhatnak hamarosan. 

Bár könnyen lehet, hogy Ronaldo aktív pályafutása néhány éven belül véget ér, befektetéseinek köszönhetően aligha lesznek megélhetési problémái, azt pedig Michael Jordan óta tudjuk, hogy egy szupersztár a visszavonulása után is maradhat márkanév.

 

A jótékonykodásról sem illik megfeledkezni

Amellett, hogy CR7 degeszre tömi a zsebeit, arról sem feledkezik meg, hogy a világon rengeteg szorulnak segítségre. 2015-ben a dosomething.org jótékonysági oldal a legtöbbet jótékonykodó sportolónak választotta meg a világon Ronaldót, aki a neve felhasználásával olyan ügyek mellett is rendszeresen kiáll, mint a gyermekéhezés, az elhízás vagy a biológiai sokszínűség.

Nagyot ment a sajtóban, amikor egy 10 éves beteg kisfiú agyműtétjére utalt át 83 ezer dollárt és az anyját is kezelő rákos betegekkel foglalkozó intézetnek is küldött 165 ezer dollár támogatást.

A 2016-os BL-győzelem után Ronaldo 600 000 euró bónuszt kapott a Real Madridtól, de megkérte ügynökét, hogy ossza szét a pénzt olyan szervezetek között, mint az Unicef, a Wolrd Vision vagy a Save the Children.

Nem titok, hogy Ronaldo nehéz körülmények között töltötte a gyerekkorát, a szegénységből pedig a futball révén tudott kitörni.

 

Mennyi követője van a social mediaban?

Szintén a Hookit számolta ki, hogy Ronaldo a világon az első sportoló, akinek összesen több, mint 200 millió követője van a közösségi oldalakon (facebook, twitter, instagram). Ezek közül a Facebook-oldala a legnépszerűbb, ahol 122 millióan követik a mindennapjait - összehasonlításképpen Messinek ezen a platformon "csak" 89 millió lájkolója van.

Az Instagramon 108 millióan követik Ronaldót, amivel szintén első a sportolók között, de az egész Insta-közösségen is belül is a negyedik helyet foglalja el Selena Gomez, Ariana Grande és a hivatalos Instagram oldal után (!).

 

Mennyi lehet Ronaldo értéke?

Hogy Cristiano Ronaldo egészében mekkora értéket jelent, az szinte lehetetlen megmondani, talán még a saját menedzsmentje sem tudja pontosan, de különböző becslések szerint 200 és 250 millió angol font között mozoghat. A Forbes szerint 2016-ban 88 millió amerikai dollárt keresett, amivel a világ legjobban kereső sportolója volt, de a celebek TOP100-as listáján is felfért a 4. helyre, Taylor Swift, a One Direction és James Patterson mögé. (Messi ezen a listán a 8., LeBron James pedig a 11. lett). Ugyanezek beszámolók alapján 2015-ben adózás előtt 190 millió angol fontos bevételre tett szert.

 

Ötmeccses eltiltás? 600 millió!

Ahogy arról beszámoltunk, Ronaldót a Barcelona elleni Szuperkupa-döntő első meccsén kiállította a játékvezető, majd a spanyol szövetség öt mérkőzésre szóló eltiltással sújtotta. Ez azt jelenti, hogy nagyjából öt héten át nem számolhat vele a Real Madrid, amitől persze a fizetését még utalni kell, vagyis Ronaldo edzésekkel is 1,8 millió fontot - forintra átszámítva mintegy 600 millió - keres majd. Az eltiltás mellé kiszabott 3800 eurós büntetés vélhetően nem okoz majd álmatlan éjszakákat...


A hétvégén elrajtol a spanyol bajnokság, ám a címvédő Real Madridnak Ronaldót nélkülözve kell legyűrnie a Deportivo La Corunát.

[2580536] 2017-08-20 22:15:00 Deportivo La Coruna - Real Madridx;