Nemzetközi foci

Történelmi hétvége elé néz az európai labdarúgás

Egy-egy új dolgot tesztelnek a német, illetve az angol szuperkupán. Vajon melyik lesz maradandó?

Igen izgalmas napok elé nézünk, hiszen a "Szuperkupa-hétvégével" visszavonhatatlanul megkezdődik az európai topligák idénye. Németországban, Hollandiában, Törökországban, Portugáliában és Angliában is összecsap egymással a bajnok és a kupagyőztes, ám nem csak emiatt lesz különösen fontos az előttünk álló két nap.

A szombati Borussia Dortmund-Bayern München és a vasárnapi Arsenal-Chelsea is mérföldkő lesz a modern sport életében. A Bayern-Dortmund találkozón kerül ugyanis először alkalmazásra Németországban a videóbíró, amelyet négy esetben alkalmaznak majd: góloknál, piros lapoknál, büntetőknél és akkor, ha nem egyértelmű, ki követte el a szabálytalanságot.

Ami a gólokat illeti, a videóbírónak lehetősége lesz visszavonni a találatot les, szabálytalanság, kezezés és más szabály megszegése esetén, a piros lapoknál elsősorban azokat az eseteket nézik vissza, amely a bíró háta mögött történt, a büntetők esetében az ítélet helyessége a kérdéses, míg ha nem egyértelmű, hogy két játékos közül ki követte el a szabálytalanságot, akkor is alkalmazhatják a technikai segítséget.

Fotó: bundesliga.com

A videóbíró javaslata azonban nem kötelező érvényű a bíróra nézve, elfogadhatja, elutasíthatja azt, valamint lehetősége van saját magának megnéznie a felvételt és ezt követően dönteni.

Fotó: bundesliga.com

Szintén újdonságnak számít majd, hogy a 2017/18-as angol labdarúgó-szezon sorozataiban a büntetőrúgásoknál az új, ABBA-rendszert használják majd, melyről korábban mi is írtunk. A tizenegyesek új lebonyolítása abban a szellemben került megalkotásra, hogy a büntetőket kezdő fél mindig jobb helyzetben rúghat, a mentális nyomás ugyanis a hátrányban lévő, második csapaton van minden körben.

Ennek érdekében a jövőben a csapatok felváltva kezdenek majd, vagyis a második és negyedik kört is az a fél kezdi, amelyik az első és a harmadik körben másodszorra rúgott. Ezt először éles körülmények között az Arsenal-Chelsea Community Shielden láthatjuk - amennyiben a rendes játékidőben nem bírnak egymással a felek.

Oddsok a hétvégi szuperkupákra
   
  1 x 2
Borussia Dortmund-Bayern München 3.30 3.45 2.05
Arsenal-Chelsea 3.25 3.25 2.15
Benfica-Guimaraes 1.30 4.55 8.25
Besiktas-Konyaspor 1.40 4.05 7.00
Feyenoord-Vitesse 1.40 4.35 6.25