Angol foci

Igazi esélyes nélkül kezdődik el a világ legerősebb másodosztálya - szezonbeharangozó

Rutinos, nagy múltú csapatok a Championship favoritjai, de nehéz megjósolni, mely három csapat örülhet majd a végén.

Pénteken a Notthingham Forest-Millwall, illetve a Sunderland-Derby County találkozókkal kezdődik meg a Championship 2017/18-as idénye. Az előző szezonban nem voltak különösebb izgalmak a két egyenes ágon feljutó kapcsán, hiszen a Newcastle United és a Brighton & Hove kimagaslott a mezőnyből, idén azonban nincs egyértelmű favoritja a kiírásnak. Az esélyesek között a tavaly kieső Middlesbrough-t, a temérdek pénzzel gazdálkodó Aston Villát és a rájátszásban elhulló Fulhamet és Sheffield Wednesday-t találjuk. De mi a realitás, kire éri meg fogadni?

Ki nyeri a Championshipet?
   
Middlesbrough 7.00
Aston Villa 7.75
Fulham 8.75
Sheffield Wed. 10.75
Norwich 11.50
Wolverhampton 11.50
Derby County 13.75
Sunderland 16.75

Bajnokesélyesek

Kerete alapján kimagaslik a mezőnyből az Aston Villa, amely az előző szezonban messze az elvárás alatt, a középmezőnyben végzett. Hiába a nagy befektetések és a kínai tulajdonosi kör tervei, Roberto di Matteóval a csapat igen hamar, 12 forduló alatt megalapozta, hogy a gárda nem a feljutásért játszik a szezon további részében. Az olasz mester helyére Steve Bruce-t nevezték ki, aki a 13. helyig hajtotta fel a Villát. De hogy lesz egy középcsapatból a liga egyik favoritja? Például olyan neveknek hála, mint Ahmed Elmohamady vagy John Terry, akiket megszerzett Bruce a nyáron. A Villa kerete már tavaly is igen erős volt, Jonathan Kodjia személyében a bajnokság egyik legjobb támadója náluk játszik, de McCormacktől elkezdve Agbonlahoron, Gardneren, Jedinakon át Sambáig lehetne sorolni az ismert játékosokat. A kínai tulajdonosok ráadásul eredményeket akarnak, méghozzá igen hamar, ennek fényében pedig aligha sajnálnak még pár millió fontot arra, hogy tovább erősítsék a csapatot.

Fotó: Reutres

A Villa kerete kétségtelenül igen acélos, de Birminghamben nagyon rég volt utoljára olyan csapat, amely egységes lett volna. Igen sok belviszály ostromolta a Villa Park falait, így Bruce-nak komoly feladata lesz, ha a magas elvárások és az erős keret mellett feljutásra komolyan esélyes csapatot akar varázsolni.

Az angol szakértők mellett minket is alaposan meglepett a Middlesbrough tavalyi szereplése. A középcsapatként vizionált észak-angliai gárda a pocsék támadójátékának köszönhetően kipottyant a Premier League-ből, ezt pedig igen nagy csalódásként élték meg a Riverside-on. A keret alaposan kicserélődött, Victor Valdes, Álvaro Negredo, Brad Guzan, Viktor Fischer és Jordan Rhodes is távoztak, de az érkező fronton is találunk ismert neveket, hiszen közel 50 millió euróért érkeztek játékosok. A visszajutás fővezére Garry Monk lehet, akinek bőségesen van rutinja, márpedig a keret erősségét nézve legalább akkor csalódás lenne a feljutás elmaradása, mint a tavalyi kiesés. Jelenleg nálunk a Boro a bajnokság favoritja.

Mint ahogyan csalódás volt az is, hogy a Fulham elbukta a rájátszás első körét tavaly. Gera Zoltán korábbi csapata jó formában fejezte be az évet, ám a Reading kifogott rajtuk, így továbbra sem sikerült visszajutni a 2014-es kiesést követően. A keretnél több játékos kölcsönszerződése is lejárt, távoztak is néhányan, így kérdéses, Slavisa Jonakovicsnak milyen keret áll majd rendelkezésére a 17/18-as szezon nagy részében. A Fulhamtől mi nem várunk túl jó szezont, a 6-10. helyre jók lesznek, de a rájátszás már bravúr lenne.

Fotó: Football League

El is érkeztünk a bajnokság sötét lovához, vagy inkább farkasához. Wolverhamptonban alapos vérfrissítés volt a nyáron, a kinevezett Nuni Espírito Santo úgy tűnik, portugál vonalat szeretne meghonosítani a csapatnál, ennek köszönhetően több játékos is érkezett Portugáliából. 17.90 millió euróért például Rúben Neves is Angliába szerződött, márpedig az ilyen volumenű transzfer azért nem túl gyakori még ezen a szinten sem. Elemzések szerint a Wolvesnak sikerült nagyon erősen, posztokra igazolnia, ráadásul a keret eddig is nagy potenciált rejtett magában. Érdemes lesz odafigyelni például az Atlético Madrid támadójára, Diogo Jotára és a rendkívül tehetséges szélsőre, Hélder Costára is. Összességében mi a Wolverhamptontól várjuk a szezon pozitív meglepetését, a gárda szintet tudott lépni mind edzői, mint játékosok szintjén, ebből pedig a tavalyi 15. hely után most még akár feljutás is lehet.

Noha a harmadik legértékesebb kerete a tavaly búcsúzó Sunderlandnek van, a Fekete Macskák jelenleg nálunk nem a feljutásra esélyesek, hanem a szezon citromdíjasa címére. Persze David Moyes távozása csak jót tehetett a csapatnak, de az, hogy elment Jordan Pickford (32/0) és Vito Mannone kapus (11/0), valamint Jermaine Defoe (40/15), Anichebe (19/3), Pienaar (17/0), Borini (26/2), Sebastian Larsson (23/0) és Manquillo (22/0), azt aligha bírja majd el a csapat. Mindezek mellett a gárda a befolyó 30 millió euróból csak 1,4-et költött játékosvásárlásra, amely aggódással töltheti el a sunderlandi híveket.

Kiesőjelöltek

A kiesés elkerüléséért vívott harcban több csapat is érintett lehet, de szerintünk elég szépen kirajzolódik az erőviszonyok alapján, hogy melyik négy gárda van igazán veszélyben. A Bolton, a Burton, a Barsnley és a Millwall kvartettjéből kettő a véleményünk szerint tuti kiesik, az Ipswich és a QPR azért már egy kategóriával a fentebb említett gárdák felett helyezkedik el. A mi favoritunk a Burton, amelyre 2.62-szeres szorzóért fogadhatunk.

Melyik csapat esik ki?
Bolton 2.62
Burton Albion 2.62
Barnsley 2.87
Millwall 3.25
Ipswich 3.75
QPR 4.00

Tavaly nagy menekülést mutatott be az Albion, az utolsó fordulókban szépen gyűjtögették a pontokat, ám keretük így is talán a leggyengébb az egész Championshipben. Nincsenek igazán jó játékosaik, pénzt sem hajlandóak költeni, ez pedig a mai modern futballban kevésnek tűnik. Könnyen lehet, hogy legnagyobb értékük, Jackson Irvine is távozik, így Nigel Clough kerete még tovább gyengülhet. Mindezeket figyelembe véve igazi bravúr lenne, ha az Albion maradna a másodosztályban.

hatharom.com
  Bajnok Feljutó Top6 Kieső
Csapat Middlesbrough Wolverhampton Norwich City Burton Albion
Odds @7.00 4.33 2.37 2.62