Ökölvívás

Klicsko bejelentette visszavonulását

  • MVB80

Vereséggel zárult minden idők egyik legeredményesebb nehézsúlyú bokszolójának, Vlagyimir Klicskónak a pályafutása, miután a 41 éves klasszis bejelentette, hogy nem folytatja.

Az ifjabbik Klicsko fivér áprilisban óriási meccsen, a 11. menetben szenvedett vereséget technikai KO-val a brit Anthony Joshua ellen a londoni Wembleyben. Akkor még úgy nézett ki, jön a visszavágó, amelyet egy novemberi időpontra tűztek ki, de a mostani bejelentés átírta a terveket.

Elértem mindent, amiről előzetesen álmodtam, és most szeretnék elkezdeni egy új karriert. Sosem gondoltam volna, hogy ennyire hosszú és eredményes ökölvívó-pályafutást sikerül összehoznom – nyilatkozta Klicsko.

Aki már amatőrként is letette a névjegyét, 1993-ban Eb-t nyert a juniorok között, egy évvel később második lett a juniorvébén, majd 1996-ban begyűjtött egy Eb-ezüstöt a felnőttek között, az atlantai olimpiáról ellenben már ő vitte haza az aranyérmet.

Még ugyanebben az évben megkezdte a profi pályafutását, a hamburgi Universum Box-Promotion színeiben, az istálló neve sokunk számára ismerős, hiszen itt bokszolt Kovács István, Erdei Zsolt és Balzsay Károly is.

Klicsko első két évét hibátlanul hozta le a profik között, első vereségét a 25. meccsén szenvedte el, Ross Purity ellen hazai pályán, Kijevben bokszolhatott, mégis az amerikai győzött technikai KO-val a 11. menetben.

A vereséget újabb hosszú győzelmi sorozat követte, az áldozatok között volt a magyar Erős Lajos is, majd 2000 októberében a Chris Byrd elleni, egyhangú pontozással megnyert meccsen Klicsko a WBO nehézsúlyú világbajnoka lett, egyben visszavágott bátyja, Vitalij vereségéért.

A második vereség a 42. meccsen csúszott be, amikor a dél-afrikai Corrie Sanders két menet alatt lebombázta Klicskót, aki négyszer került padlóra.

2004-ben Lamon Bewster is jobbnak bizonyult nála, innentől viszont nagy sorozat vette kezdetét, 11 éven és 22 mérkőzésen át megőrizte a veretlenségét. Visszavágott Brewsternek, legyőzte Alekszander Povetkint, David Haye-t, Samuel Petert, Ruszlan Csagajevet, Hasim Rahmant és Szultan Ibragimovot is, így 2008 februárjától ő volt az IBF, a WBO és az IBO uralkodója, majd a Haye elleni siker után a WBA öve is az övé lett.

2015 novemberében meglepetésre kikapott a brit Tyson Furytól, majd jött a Joshua elleni vereség, így 64-5-ös mérleggel dobja a sarokba a bokszkesztyűt.

Sokáig kétes volt Klicsko megítélése, sokan unalmasnak tartották a gyakran óvatoskodó stílusát, pedig csak arról volt szó, hogy levonta a tanulságokat a pályafutása elején elszenvedett vereségekből.

De ha valaki 11 éven keresztül nem talál legyőzőre, annak feltétlenül ott a helye a sportág legnagyobbjai között, még akkor is, ha a nehézsúlyból az elmúlt másfél évtizedben hiányoztak a Mike Tyson-, Lennox Lewis-féle egyéniségek.