Nemzetközi foci

Török válogatott játékost tartóztattak le terrorgyanú miatt

A Fenerbahce korábbi játékosa nem az első futballista, akinek nem kellett volna beleszólnia a politikába.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint pénteken letartóztatták a török válogatott korábbi játékosát, Bekir Irtegünt. A hírek szerint a futballistának köze lehetett a 2016. júliusában kitört törökországi puccshoz, melynek Recep Tayyip Erdogan elnök leváltása lett volna a célja.

Fotó: AFP

Az egyik török lap szerint Irtegün különböző üzenetközvetítő applikációk segítségével szivárogtatott információkat Fethullah Gülen muzulmán hitszónok támogatóinak. Gülent tartották a puccskísérlet fővezérének és rajta kívül még több, mint 200 embert tartóztattak le az akciót követően.

Irtegün korábban tízszer játszott a török válogatottban, de futballozott a Fenerbahcéban és a Gaziantepsporban. Legutóbb a Basaksehir játékosa volt, ám júliusban felbontották a szerződését. A 33 éves hátvédet akkor kapcsolták le a hatóságok, amikor megpróbált két hete az Egyesült Államokba szökni.

Törökországban nem ez az első eset, hogy futballistákat vegzálnak politikai szerepvállalásuk miatt. Tavaly egy terrorizmust propagáló kurd játékost tartóztattak le a hatóságok, míg korábban a török legendát, Hakan Sükürt akarták felelősségre vonni, amiért megsértette Erdogan elnököt és fiát. Sükür azóta az Egyesült Államokban él.

Irtegün utolsó csapata, a Basaksehir, legközelebb szerdán lép pályára a Bajnokok Ligájában, méghozzá a belga Bruges együttesét fogadja. A felek odavágója 3-3-ra végződött, aminek fényében nem meglepő, hogy a    -n a török csapat a visszavágó esélyese.

1x2    
Istanbul Basaksehir Döntetlen Bruges
1.70 3.50 4.15
[2567325] 2017-08-02 19:45:00 Istanbul Buyuksehir - Club Brugesx;