NB I

Huhogtak az újpestiek, bezárták a stadionjukat

Zárt kapuk mögött rendezik az Újpest-Vasas bajnoki mérkőzést, miután a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága kedden megbüntette az újpesti klubot.

Az MLSZ honlapján olvasható indoklás szerint a vasárnapi Újpest-Ferencváros rangadón (2-2) a házigazda klub megsértette a mérkőzésrendezéssel kapcsolatos szabályzati előírásokat, szurkolói pedig jelentős mennyiségű pirotechnikai eszközt használtak, több alkalommal is "huhogtak" az ellenfél színes bőrű játékosának labdaérintésénél, valamint szidalmazták az ellenfelet.

Mindezek miatt egyrészt 600 ezer forintos pénzbüntetés megfizetésére kötelezték az Újpest FC-t, másrészt elrendelték, hogy következő NB I-es meccsét nézők nélkül, zárt kapuk mögött rendezze meg.

Fotó: Népszava

"A Magyar Labdarúgó Szövetség - a FIFA és az UEFA irányelveivel összhangban - a lehető legszigorúbban lép fel a rasszista megnyilvánulásokkal szemben. Az újpesti szurkolók a mérkőzés során ismétlődően, több alkalommal tanúsítottak ilyen jellegű viselkedést, ezen kívül több alkalommal, visszatérően megbotránkoztató rigmusokat skandáltak, cigányoztak, illetve kirekesztő, sértő jelzőket használtak egy sportvezetővel kapcsolatban. A bizottságnak az UEFA gyakorlatában is a legszigorúbb elbírálás alá eső rasszista, antiszemita, szexista rigmusok esetén nincs más lehetősége, mint a súlyos büntetés kiszabása" - áll az MLSZ honlapján.

A fegyelmi testület egy héttel ezelőtt, a paksi mérkőzésen tanúsított szurkolói magatartás miatt szabott ki felfüggesztett zárt kapus büntetést a lila-fehérekre, akik az élvonal harmadik fordulójában a Videoton vendégei lesznek, így a Vasas elleni találkozót kell nézők nélkül megrendezniük jövő vasárnap.

A bizottság az FTC szurkolóinak megbotránkoztató magatartása - az ellenfél szidalmazása - miatt 150 ezer forintos büntetésről döntött.

A Budapest Honvédot mérkőzésrendezéssel kapcsolatos szabályzati előírás megsértéséért, szurkolói részéről tárgy játéktérre dobásáért, valamint szurkolóinak megbotránkoztató magatartásáért - más sportszervezet és a játékvezetők szidalmazásáért - 200 ezer forintra büntette.

A Diósgyőrt szurkolóinak megbotránkoztató magatartásáért - más sportszervezet szidalmazásáért - 150 ezer forint megfizetésére kötelezte.

Az OTP Bank Liga második fordulójában kiállított Kecskés Tamás (Paks) és Nagy Gergő (Honvéd) egy-egy mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

OTP Bank Liga 3. forduló  
  1 x 2
Paks - Debrecen 2.20 3.20 3.20
Haladás - Diósgyőr 2.25 3.20 3.10
Honvéd - Balmazújváros 1.40 4.30 7.30
FTC - Mezőkövesd 1.55 3.80 5.80
Vasas - Puskás Akadémia 1.90 3.40 3.80
Videoton - Újpest 1.60 3.70 5.40
2017-07-29;212
2017-07-30;212 
239099