Vizes vb 2017

A férfi és a női vízilabda-válogatottunk is jó eséllyel döntőzhet

Mindkét nemnél összejöhet az álomdöntő, vagyis a szerb-magyar és az amerikai-magyar finálé.

Märcz Tamáséknak... - Fotó: Madar Dávid - waterpolo.hu

Mind a férfi, mind a női vízilabda-világbajnokságon lezárult a csoportkör, hétvégén pedig máris kezdődik az egyenes kieséses szakasz. Märcz Tamás fiai és Bíró Attila lányai is megnyerték négyesüket, így automatikusan a negyeddöntőben, vagyis a könnyebb ágon találták magukat, aminek köszönhetően mindkét csapatnak jó esélye van arra, hogy döntőzzön.

Férfiak

A férfiak mezőnyében igazán komoly meglepetés nem történt, hiszen a szerbek, a horvátok, a montenegróiak és a magyarok is megnyerték csoportjukat, vagyis a négy nagy automatikusan jutott a negyeddöntőbe, s joggal húzta be a bónusz pihenőnapot. Ugyanakkor említést érdemel, hogy Kazahsztán Kanada, míg Japán az Egyesült Államok kárára jutott be a rájátszásba, a két tengerentúli alakulat csak az alsóházban folytathatja.

Fotó: hu.wikipedia.org

Märcz Tamás együttese a felső ágon folytatja tovább szereplését, vagyis sikerült elkerülni Szerbiát és Horvátországot. A negyeddöntőben a Spanyolország-Oroszország mérkőzés győztesével játsszunk, s ahogy szövetségi kapitányunk is fogalmazott a pénteki csoportmeccseket követően, teljesen mindegy, hogy melyik együttessel találkozunk kedden, egyszerűen le kell győznünk. Ha így lesz, akkor nagy valószínűséggel a görög-montenegrói párharc győztesével játszunk a döntőbe jutásért, s ezen ellenfelek ellen is bőven vagy győzelmi esélyünk.

Az alsó ágon elvileg nem lehet kérdés, hogy Szerbia-Horvátország elődöntőt rendeznek majd, bár az olaszok belerondíthatnak a képbe, ha képesek lesznek megállítani a horvátokat a nyolc között. Az utóbbi évek szerb-horvát csatáit egyébként rendre Filip Filipovicsék nyerték, legutóbb épp tavaly, a riói olimpiai döntőjében.

Mindezek után tehát nagy esély van arra, hogy összejöjjön a magyar-szerb álomdöntő, ahol nem Nagy Viktorék lesznek az esélyesek. Köszönhetően például a 2014-es Európa-bajnokság fináléjának, amikor is déli szomszédaink könnyedén, öt góllal nyertek ellenünk Budapesten, ám azért az jelzés értékű, hogy a     közel felére csökkentette a mieink végső győzelemre kínált szorzóját.

Ki nyeri a férfi vízilabda-világbajnokságot? -    
Szerbia 1.70 Magyarország 2.70
Horvátország 10.00 Montenegró 13.00
Görögország 13.00 Olaszország 15.00
Spanyolország 50.00 Oroszország 300.00
Ausztrália 500.00 Kazahsztán 1000.00
Brazília 1000.00 Japán 1000.00

... és Bíró Attiláéknak is jó esélyük van arra, hogy a fináléba jussanak. - Fotó: Madar Dávid - waterpolo.hu

Nők

A nőknél talán még annyi izgalom sem volt, mint a férfiaknál, hiszen az olaszok, az amerikaiak és a magyarok is roppant magabiztosan nyerték meg kvartettjüket, míg a D jelű csoportban az orosz, ausztrál, görög trió közül utóbbi került ki győztesen a körbeverésből, így a hellének jutottak automatikusan a negyeddöntőbe. A papírformának megfelelően pedig Brazíliától, Dél-Afrikától, Japántól és Kazahsztántól elbúcsúztunk a csoportkört követően.

Fotó: hu.wikipedia.org

A mieink az alsó, könnyebbik ágra kerültek, ahol a negyeddöntőben a Kanada-Új-Zéland meccs győztesével találkozunk, a két alakulat közül pedig egyik csapat sem kellene, hogy gondot jelentsen hazai pályán. A négy között vélhetően a görög-spanyol csata győztese jön szembe velünk, amely gárdák közel egy képességűek, de a Margitszigeten bármelyiküknek illene megálljt parancsolni.

A felső ágon felesleges komoly elemzésbe belemenni, mivel az amerikai válogatott utcahosszal a mezőny előtt jár, s már az is meglepetés lenne, ha valamely együttes képes lenne szoros meccset játszani velük a negyed-, illetve az elődöntőben.

A tengerentúliak fináléba jutása tehát biztosra vehető tehát a felső ágról, míg reményeink szerint az alsó ágról Bíró Attila lányai kerülnek be, ami azt jelentené, hogy a  szerint a két legesélyesebb játszaná a finálét, vagyis a gyengébbik nemnél is összejönne az álomdöntő. Ahol sajnos nem lenne túl sok esélye Bujka Barbaráéknak, hiszen évek óta, akár tét-, akár edzőmeccsen feszült egymásnak a két együttes, rendre az amerikaiak nyertek.

Ki nyeri a női vízilabda-világbajnokságot? -    
USA 1.30 Magyarország 5.50
Görögország 12.00 Olaszország 12.00
Spanyolország 15.00 Ausztrália 20.00
Hollandia 25.00 Oroszország 40.00
Kanada 300.00 Kína 1000.00
Franciaország 1000.00 Új-Zéland 1000.00