Magyar foci

Orosz élcsapattól igazolt támadót a Videoton

  • ivan

1 millió eurót érő támadóval erősített a Videoton, Ezekiel Henty a Lokomotiv Moszkvát hagyta ott a fehérváriak kedvéért.

Fotó: vidi.hu

A Lokomotiv Moszkva és a Videoton FC megállapodása értelmében szerdától Vidi-mezben folytatja pályafutását Ezekiel Henty- számolt be honlapján a fehérvári klub. 

A nigériai támadó 1993. május 13-án, Lagosban született, pályafutását a Flying Sports Akadémián kezdte, de már egészen fiatalon az AC Milan utánpótlásába igazolt. Kölcsönjátékosként megfordult a Spezia, a Perugia, az ND Gorica és az Olimpija Ljubjana együttesében is, utóbbi klub pedig később végleg leigazolta – a szlovén fővárosban rövid ideig együtt dolgozott a Vidi jelenlegi vezetőedzőjével, Marko Nikoliccsal is.

A remekül sikerült ljubjanai időszak után 2016 februárjában az orosz élvonalbeli Lokomotiv Moszkva szerződtette, az elmúlt félévet pedig kölcsönben az emírségekbeli Baniyas SC-ben töltötte.

A 185 centiméter magas, remek felépítésű csatár pályafutása során 45 szlovén első osztályú mérkőzésen 14 gólt szerzett és 10 gólpasszt osztott ki, az Emírségekben 12 meccsen 5-ször volt eredményes, 17 orosz első osztályú és 6 Serie B-s találkozóján pedig 1-1 gólt ért el.

"Olyan játékost kerestünk, aki a támadósor több posztján bevethető, Ezekiel Henty pedig pont ilyen. Régóta figyeljük a játékát, minden létező információ birtokában vagyunk vele kapcsolatban. Egészen fiatalon került Európába, és már több helyen bizonyította tehetségét. Az, hogy az elmúlt években milyen transzferdíjakat fizettek érte, egyfajta bizonyítéka a kvalitásainak, de természetesen számunkra az a legérdekesebb, hogy nálunk hogyan teljesít majd. Biztos vagyok benne, hogy Ezekiel komoly erősítést jelent és nagyon gyorsan elnyeri majd a Vidi-szurkolók szimpátiáját" - nyilatkozta Kovács Zoltán sportigazgató a vidi.hu-nak.

A 24 éves támadó is szólt pár szót a szurkolókhoz, elmondása szerint a Videoton jelenlegi keretéből Nikolics mellett Tamás Krisztiánt és Danko Lazovicsot személyesen is ismeri. "Nagyon örülök, hogy itt lehetek. A Videoton FC egy nagy hagyományokkal rendelkező remek klub, amely egyértelműen a legjobbak közé tartozik Magyarországon. Jó kapcsolatot ápolok Marko Nikoliccsal, akivel még az Olimpija Ljubljanánál dolgoztunk együtt. Ami a gárda többi tagját illeti, Tamás Krisztián még az AC Milan Primavera-együttesénél volt csapattársam, de ismerem Danko Lazovicsot is. A magyar futballról egyelőre nem tudok sokat, de minden erőmmel azon leszek, hogy minél hamarabb megismerjem. - nyilatkozta Ezekiel Henty.

A Transfermarkt adatai szerint Hentynek 2020-ig volt érvényes szerződése a Lokomotiv Moszkával, piaci értéke pedig 1 millió euró. Hogy a Videoton mennyit fizetett az oroszoknak az egyelőre még nem nyilvános, mindenesetre Henty 3 évre szóló megállapodást kötött az OTP Bank Liga legutóbbi kiírásának ezüstérmesével.

A Videotonra a héten két mérkőzés vár, csütörtök este az Európa Liga selejtezőjében fogadja az észt Nomme Kaljut, majd vasárnap Felcsúton magyar bajnokit játszik a Puskás Akadémia ellen.

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?
   
Ferencváros 2.40
Videoton 2.40
Honvéd 7.00
Vasas 10.00
Újpest 15.00
Puskás Akadémia 25.00
Debrecen 30.00
239099