Átigazolás

Befürdött a Liverpool, gigaajánlatra mondtak nemet a németek

  • varin

Gulácsi Péter csapata nem akarja elengedni Naby Keitát, még 75 millió euróért sem!

Ki az: három éve még a francia másodosztályban rúgta a bőrt, tavaly nyáron 15 milliót fizetett érte egy német csapat, most pedig ugyanaz a gárda már 75 millióért sem engedte el a Liverpoolba? Nem egyszerű feladvány, de a megfejtés a Lipcse 22 éves tehetsége, Naby Keita.

Fotó: goal.com

Ha elsőre nem sok dolog ugrik be a guineai középpályásról, akkor néhány statisztika az érzékeltetés kedvéért

A whoscored.com számai szerint tavaly csak négy játékos nyújtott nála jobb teljesítményt a Bundesligában, Thiago Alcantara (8.28), Arjen Robben (7.82), Emil Forsberg (7.75) és Robert Lewandowski (7.74) után az ötödik legmagasabb pontszámot kapta, 7.60-at. A Franciaországban nevelkedett középpályás cselezésben is erős volt, Ousmane Dembele után a második helyen végzett ebben a statisztikában, míg a kulcspasszok tekintetében is befért az első tízbe.

Noha 31 meccsen 8 gólt és 7 gólpasszt osztott ki, a védekezésből is kivette a részét, a hatodik legtöbb szerelést (80) mutatta be a középpályások között és a 81 labdaszerzés is a jó volt a hatodik helyre.

Láthatjuk teát, hogy egy igen komplex középső középpályásról van szó Keita személyében, igazi box-to-box játékos, akit Jürgen Klopp is kinézett magának. A hírek Keita esetében 70 millió fontos árról szóltak, ám ennél valamivel kevesebbért, 66 millióért (75 millió euró) nem engedte el őt a Lipcse, tehát leszögezhetjük, hosszabb távon számolnak a játékossal. Az angliai ajánlat elutasítása egyébként azért is érdekes, mert jövőre életbe lép Keita szerződésében egy 45 millió fontos záradék, vagyis aki ennyit letesz az asztalra, viheti a 22 éves játékost.

"Nem fogunk senkit eladni amiatt, hogy pénzt szerezzünk. Korábban kaptunk egy 75 millió eurós ajánlatot, de ki van zárva, hogy rábólintunk ilyesmire, szerződésünk van vele és számítunk is rá. Ha eladnánk, azzal nem csak a szurkolóinknak intenénk be, de megbízhatatlanná is válnánk a játékosok szemében" - nyilatkozta a Lipcse elnöke.

Fotó: 24.hu

"Hihetetlenül különleges képességei vannak, igazi elitjátékos, ráadásul olyan poszton játszik, ahol egyre csak mennek fel az árak. Ha számításba vesszük Keita életkorát, teljesítményét és azt, hogy mennyi szerepkörben használható, könnyen kijöhet az egyenlet végén egy Bundesliga-rekord átigazolás. Nagyon sok jó középpályás játszik Németországban, de egy olyan sincs, mint Keita" - nyilatkozta a goal.com-nak Ted Knutson, aki korábban játékosanalízissel foglalkozott.

Gulácsi Péter gárdája tehát úgy tűnik, nem akar a kiscsapatok hibájába esni és nem engedi el legjobbjait, pedig Timo Werner, Naby Keita és Emil Forsberg is több jegyzetfüzet főszereplője. Ehelyett Ralph Hasenhüttlék szeretnének hosszútávon is erős csapatot építeni, idén például már négy, 23 éven aluli játékos érkezett hozzájuk, összesen mintegy 37 millió euró értékben.

A Bundesliga nyitányára még egy hónapot ugyan várni kell és a -n még nem is tudunk fogadni a végső győztesre, ám a nemzetközi bukik számai alapján csak a Bayern München és a Borussia Dortmund lesz esélyesebb a salátástál megszerzésére.