Angol foci

Minden PL-favoritnak van még megoldandó problémája

  • MVB80

Ha nem történik Leicester-szintű csoda, az előző bajnokság első hét helyezettje közül kerül ki a PL győztese. Egyelőre egyik csapatnál sem dőlhetnek hátra, mindenhol vannak megoldásra váró problémák.

A Chelsea teljesen rendben volt az előző szezonban, Conte első évében leakasztott egy aranyat, és kupadöntőt játszhatott, azt gondolhatnánk, mindenki happy a címvédőnél, de az igazolások elmaradása miatt pipa lehet az olasz főnök.

Diego Costát ő küldte el, Lukakut viszont a MU happolta el a Kékek orra elől, úgyhogy középcsatárnak marad Batshuayi, aki egyelőre messze van tudásban, hatékonyságban két említett kollégájától.

A Chelsea-nek tehát alaposan bele kell húznia, és az új jelölt, Álvaro Morata stílusa merőben eltér Costáétól és Lukakuétól, ők ketten inkább a fizikai erejükre apellálnak, a spanyolnak viszont mások az erősségei, de azt a Realban is megmutatta, hogy akár csereként beállva is megbízhatóan képes szállítani a gólokat.

Conte hisztis lesz, ha nem kapja össze magát a Chelsea vezetősége

Akármi is lesz a vége, mivel most már nemcsak a PL-ben, hanem a BL-ben is virítani kell valamit, fel kell duzzasztani a keretet minőségi arcokkal, hogy ne fogyjon el a szufla idő előtt.

A Tottenhamnél éppen az volt az egyik döntő faktor az előző idényben, hogy ha rangadókról hiányoztak a kulcsemberek, nem volt olyan helyettesük, aki a helyükbe tudott volna lépni. Mivel a Spurs új stadiont épít, kevesebb pénz marad az átigazolásokra, ez is lehet az oka annak, hogy eddig csendes nyara volt a tavalyi ezüstérmesnek.

Márpedig, ha nem jönnek nagy nevek, az azt jelenti, hogy Mauricio Pochettinónak erősen kell majd imádkoznia, hogy Dele Alli, Toby Alderweireld, Harry Kane és Christian Eriksen kihúzza egészségesen az egész szezont.

A Manchester Citynél az előző szezonban állandó téma volt a kapuskérdés, Guardiola elhozta ugyan Claudio Bravót a Barcából, de a chilei kapus folyamatosan kapta az ívet a hibái miatt, így a szezon második felében Caballero került a kapuba, de ő azóta a Chelsea-hez távozott.

Joe Hart valószínűleg nem marad a Citynél, így Guardiolának azt kell eldöntenie, adjon-e újabb esélyt Bravónak, vagy dobja be a 23 éves Édersont, aki 40 milliójába került a Citynek. Éderson bármennyire tehetséges is, eddig csak egy olyan szezont tudhat maga mögött, amikor ő volt az első számú kapus egy topcsapatban, de a Citynél sokkal nagyobb nyomás lesz rajta, mint a Benficánál.

Éderson abban bízik, hogy a Citynél is lesz ok a pezsgőzésre

A Liverpool a támadók terén nem áll rosszul, viszont a védelembe is kellene ember Jürgen Kloppnak, és a középpályán is szükség lenne egy vérbeli labdaszerzőre. A Pool az ősszel a BL-ben is szerepel, úgyhogy ezt is szem előtt kell tartani, bár Klopp épp a napokban nyilatkozta, hogy csak azért, mert a többi csapat nyakra-főre igazol újakat, nekik még nem kell követniük ezt a példát.

Jelenleg úgy tűnik, a német edző egyedül Jordan Hendersonra számíthat a védekező középpályás posztján, és egyelőre a Pool nem nagyon vadászik hasonló poszton játszókra, pedig amikor az előző szezonban megsérült a csapatkapitány, nem volt, aki a helyére lépjen.

Az Arsenalnál Santi Cazorla sérülése után a kreativitás komoly hiánycikk volt a csapatnál, és mivel a spanyol középpályás továbbra sem épült fel, a probléma még mindig fennáll. És mi van Aaron Ramseyvel, Alex Oxlade-Chamberlainnel vagy Granit Xhakával? - kérdezhetnék az Arsenal-szurkolók, de valószínűleg ők is érzik, hogy egyikük sem az a könnyed művészalkat, aki bármikor képes három védő között kulcspasszt tálalni a beinduló csatár elé.

Ott van még az örök ígéret, az előző idényt a Bournemouth-nál töltő Jack Wilshere, de mi a garancia arra, hogy idén végre a hype-olásához mérten fog teljesíteni? A Mesut Özil, Alexis Sánchez, Alexandre Lacazette hármas nagyon ígéretesen hangzik, de kéne valaki, aki eljuttatja hozzájuk a labdát.

A MU tavaly 105 millió eurót költött Paul Pogbára, idén csak Lukakuért kipengetett majdnem 85 milliót, ilyen mértékű költés mellett némileg jogosan várnák el a vezetők, valamint a drukkerek, hogy ne csak a Ligakupában menjen nagyot a csapat.

Persze az EL-győzelem némileg megmentette az előző szezont, de ebben az idényben már nem a MU lesz a király a sok mezítlábas gyerek között a játszótéren, hiszen a BL-ben kapásból tudunk 10 csapatot mondani, amely elkaphatná Mourinhóékat. A portugál edzőnek ki kell hoznia a legjobbat Pogbából, aki nem volt rossz tavaly, de valószínűleg ő is érzi, hogy ennél azért több van benne.

Lukaku az elmúlt öt PL-idényben mindig eljutott legalább 10 gólig, legutóbb 25-tel zárt

Az Everton eddig nem lazsált a nyáron, Wayne Rooney, Sandro Ramírez, Davy Klaassen, Jordan Pickford, valamint Michael Keane is kékbe öltözött, és hozzájuk még csatlakozhat a Swansea izlandi pengéje, Gylfi Sigurdsson.

Persze ezekben az átigazolásokban azért ott a rizikó is, a 28,5 millió euróért megvette Pickfordnak például még alig van élvonalbeli tapasztalata, Klaassennek a holland bajnokság után nagy ugrás lehet a Premier League, Rooney pedig már 31 éves, és a legutóbbi két szezonját legszívesebben elfelejtené.

Ami viszont biztató lehet, hogy a 19 éves Tom Davies és Ademola Lookman, valamint a náluk egy évvel idősebb Dominic Calvert-Lewin személyében három nagyon nagy potenciállal bíró fiatal van a keretben, közülük Davies már letette a névjegyét, a másik kettő pedig idén robbanthat.

A -n egyelőre még nem lehet fogadni az angol bajnokra, a MU és a City Amerikában esedékes felkészülési meccsére viszont már találunk szorzókat.

1x2    
Manchester United Döntetlen Manchester City
2.65 3.20 2.30