Magyar foci

A Ferencváros egész szezonja rámehet erre a vereségre

  • varin

A legutóbbi két, nagyon fájó ferencvárosi kupabúcsút gyatra bajnoki szereplés követte. Most ismét nagy a felelősség a szakmai stábon.

Fotó: origo.hu

Rendkívül fájdalmas, 4-2-es vereséget szenvedett hazai pályán a Ferencváros a dán Midtjyllandtól, ezzel pedig a továbbjutás gyakorlatilag eldőlt. Az elmúlt évek egyik, ha nem a legfájóbb pofonja volt ez, hiszen a Ferencváros 45 percig igazán profi, okos futballal sokkolta a jóval esélyesebb vendégeket, a kétgólos fór pedig már-már azt engedte sejtetni, hogy a továbbjutás is meglesz.

Következett azonban egy rendkívül buta szabálytalanság, egy megkérdőjelezhető kiállítás és egy sokkoló második 45 perc, amely lezárt a párharcot. Kesereghetünk ugyan, hogy a svájci bíró jogtalanul büntette Kochot, ahogy azon is, hogy ezt leszámítva sem volt éppen semleges a bíráskodás, de az eredményt már semmi sem másítja meg. Ugyan az is megérne egy külön cikket, hogy a Ferencváros (ahogyan az összes magyar csapat az elmúlt években) miért omlott össze a kiállítást követően, én most azonban egy másik témával foglalkoznék, azzal, hogy egy ilyen kudarc egy egész év munkáját teheti majd tönkre.

Ferencváros-Midtjylland (2-4)

Noha a magyar csapat esélytelenebbként volt kikiáltva a Midtjylland ellen, az ominózus büntetőig szerintem mindenki úgy gondolta, bizony meg kell ragadni a nagy lehetőséget, mert a favorit dánok nem futballoznak jól, ellenben Thomas Doll úgy tűnik, rendkívül jól felkészítette Geráékat. A kudarcot követően azonban a német szakvezető feladata még nagyobb lesz, mint a találkozó előtt, hiszen egy ilyen vereség után csakhamar össze kell kapnia a játékosokat.

"Olyan régen dolgozom a futballban, hogy elszoktam attól, hogy megítéljem, mi igazságos és mi nem. A fiúkért és a csapatért fáj a szívem, rengeteg energiát fektettünk bele a meccsbe. Sosem hittem volna, hogy ilyen kezdés után négy kettőre veszítünk" - nyilatkozta Doll.

Márpedig az elmúlt években túl sokszor láttuk azt, hogy egy ilyen jellegű kudarcélmény az adott csapat egész szezonját vagy akár a következő éveit is alaposan meghatározta, persze negatív értelemben. Lássuk a példákat.

Ferencváros - 2011/12

A 2011-es bronzérmet követően a zöld-fehérek Prukner László vezetésével kezdték meg európai kupaszereplésüket. A nyitány kitűnő volt, az örmény Ulisses elleni 5-0 szép eredmény, majd a norvég Aalesund ellen 162 játékpercet követően 3-1-re vezetett még a magyar gárda. Jött azonban a 72. percben egy büntető, a 87. percben az egyenlítés és a hosszabbítás utolsó minutumában a kiesést jelentő gól. Néhány ferencvárosi szurkoló aztán bolti lopásokkal hálálta meg a norvég vendégszeretetet, többeket pedig kábítószer-birtoklás miatt kaptak el.

Volt ám ilyen hangulat is az Üllőin

A szezon elejére aztán durván rá is nyomta ez a bélyegét, a 0-2-3-as nyitányt követően Pruknert Détári váltotta a kispadon, ám megmenteni így sem sikerült a katasztrofális évet.

A Fradi a 11. helyen zárt úgy, hogy 14 vereséget szenvedett el, amely az NB I 1901-es rajtja óta klubrekordnak számított.

Emlékezhetünk, ekkor lett a Debrecen veretlenül bajnok.

Ez egyébként különösen érdekes nyár volt a IX. kerületben, hiszen olyan játékosokat igazolt a szakvezetés, mint Mark Otten, Lisztes Krisztián, Végh Zoltán, míg távozott Andrézinho, Dorde Tutoric, Justin Haber, Marek Heinz és André Schembri.

Videoton - 2013/14

Nem járt sokkal jobban a Videoton sem, sőt. Ám amíg a Ferencváros talán esélytelenebbként, addig a Vidi favoritként könyvelhette el története egyik legkínosabb égését a montenegrói Mladost Podgorica ellen. José Gomes tanítványai itthon 2-1-re nyertek, idegenben pedig egy 92. perces büntetővel estek ki úgy, hogy a Podgorica ekkor már tíz emberrel játszott. Persze azóta a kiscsapat megmutatta, nem lehet félvállról venni a montenegrói gárdákat sem, a Podgorica tavaly az azeri Neftchi Bakut verte ki az EL-ben, idén pedig úgy várhatják a Sturm Graz elleni visszavágót, hogy Ausztriában tudtak 1-0-ra nyerni.

Noha Juhászékat látszólag nem viselte meg különösebben a kiesés, hiszen a bajnokságot öt győzelemmel és egy döntetlennel kezdték, télre teljesen elfogyott a csapat. Az eredmények elmaradtak, az év edzőjének megválasztott Gomest pedig elüldözték a szezon végeztével Sóstóról. A csalódást keltő negyedik hely után aztán Joan Carillo ismét ütőképes csapatot faragott a keretből.

Debrecen - 2014/15

Tisztán élhet még az emlékezetünkben a DVSC kiesése a fehérorosz BATE Boriszov ellen. A Loki az odavágót 1-0-ra húzta be úgy, hogy az utolsó percekben L'Imam Seydi ziccert hibázott, majd a visszavágó 20. percében előnyhöz jutottak, az első meccsen is eredményes Sidibének köszönhetően

Ám a 38. minutumban Selim Bouadla sárga lappal a zsebében csúszott rá hátulról az egyik fehérorosz játékosra, a megérdemelt kiállítás pedig nem maradt el. Következett az ilyenkor szokásos tanácstalanság és összeomlás, majd a 94. percben, amúgy magyarosan Krivec kiejtette a bajnokunkat. A Loki ugyan folytathatta az Európa Ligában a szezont, de ahelyett, hogy a BL-főtábláért (vagyis legrosszabb esetben EL-csoportkörösként) játszhatott volna, következett a svájci Young Boys, amely ellen momentuma is alig volt a két meccsen.

A Loki szurkolók valószínűleg soha nem felejtik majd el azt a 94. percet

A rendkívül fájó vereség és a nemzetközi kupakötelezettség rá is nyomta alaposan a bélyegét a DVSC bajnoki teljesítményére, az első kilenc fordulóban szerzett kilenc pont pedig el is döntötte, hogy a címvédés elmarad. Kondás Elemér csapata végül negyedik helyen végzett az OTP Bank Ligában és még hónapokkal később is elnök, vezetőedző és játékos is azt a bizonyos boriszovi mérkőzést hozta fel, mint olyan élményt, amely évekre meghatározta a Loki költségvetését és szerepét is a magyar futballban.

Ferencváros - 2016/17

12 év után ünnepelhettek ismételten bajnoki címet az Üllői úton, ám a visszatérés a Bajnokok Ligájába finoman szólva sem sikerült jól. Noha a zöld-fehéreknek még az a könnyebbség is megadatott, hogy nem az albán bajnok Skenderbeuval - őket ugyanis bundázás miatt kizárták -, hanem a helyettük induló Partizani Tiranával kellett megküzdeniük a BL második fordulójában. Ám hiába a verhető ellenfél, a zöld-fehérek végül büntetőkkel, saját pályájukon estek ki a Tirana ellen.

A Tirana kapusának "panenkázása"

A kínos kudarcot követően aztán jó pár napot kellett várni, mire bármi történt az Üllői úton, alighanem ekkor alaposan átgondolták, folytassák-e Thomas Dollal a közös munkát. Noha a közhangulat a német mester ellen fordult, a szakvezetés úgy nyilatkozott, két döntetlen miatt nem hajlandóak edzőt meneszteni.

A többire pedig már mindenki emlékezhet, a Ferencváros a jó bajnoki rajtot követően beleszürkült a mezőnybe és hazai pályán sem tudott igazán rémisztő ellenfele lenni a vendégségbe érkezőknek. A zöld-fehérek végül a bronzérmet is bukták, ám kupagyőztes jogán kvalifikálták magukat az Európa Ligába. Dollal kapcsolatban azóta sem egységes a fradisták véleménye, de az biztos, hogy a német mester renoméján komoly sebet ejtett az albán ezüstérmes.

Konklúzió

Természetesen butaság lenne azt mondani, hogy minden esetben a nemzetközi kupakudarc okozta az azt követően bajnoki gyengélkedést, de

a fenti példák mind-mind összekapcsolódnak abban, hogy vagy a párharc megkezdése előtt vagy annak valamelyik pontján a magyar csapatot toronymagas favoritnak könyvelhettük el, végül mégis kiesett.

A képet talán árnyalja, hogy ez a pont a Ferencváros-Midtjylland összecsapás egynegyedénél érkezett csak el, de rég valóban rég láttunk ennyire intelligens futballt magyar csapattól egy jóval esélyesebb gárda ellen.

Thomas Doll és a ferencvárosi stáb azonban egyszer már megbukott, mert nem tudta a pofon után talpra állítani a csapatot, most azonban bizonyosan nem bírna el az edző még egy hasonló szezont, a klubnál uralkodó eredménykényszer ugyanis évről évre nő. Nagy kérdés, hogy üdítő kivételt jelent-e majd az idei szezon, vagy a fájó kupabúcsút egy újabb kínos év követi majd, ahogyan azt már a magyar csapatoktól megszokhattuk az elmúlt években.


Az NB I 2017/18-as idénye hétvégén kezdődik, a Ferencváros az első fordulóban a Puskás Akadémiával csap össze. A zöld-fehérek bajnoki címére - csakúgy, mint a Vidiére - 2.40-szeres szorzóval fogadhatunk a    -n.