Spanyol foci

Még ne kezdjük el irigyelni a Barca új edzőjét!

  • MVB80

Ernesto Valverdének több nehézséggel is meg kell küzdenie az új szezon előtt, nem ártana például igazolnia egy középpályást.

Új korszak kezdődött a Barcelonánál, hiszen Luis Enrique az Alavés elleni kupagyőzelemmel elköszönt, az ősszel már Ernesto Valverde próbálja a spanyol bajnokság élére és Európa tetejére visszavezetni a katalánokat.

Nagy mozgás egyelőre nem volt a csapatnál, a francia védő, Jeremy Mathieu a portugál Sportinghoz került, a spanyol szélső, Cristiano Tello pedig a Betishez.

Az érkezési oldalon sokáig csak Gerard Deulofeu nevét olvashattuk, aki Barca-nevelés, de folyton kölcsönadták, az előző szezon egyik felét az Evertonnál, a másikat a Milannál töltötte, most pedig 12 millió euróért visszavásárolta őt a Barca.

Valverde kedden találkozott a nemrég kinevezett általános igazgatóval, Pep Segurával, valamint a sportigazgató Robert Fernandezzel, a téma pedig az volt, kiket igazoljon a klub.

Nehéz, de egyben szép is a feladat, ami rá vár

Leginkább egy jobbhátvédre és egy középső középpályásra van szüksége a Barcelonának, előbbi posztra sokáig Hector Bellerín volt az első számú kiszemelt, de végül a Benfica 23 éves védője, Nelson Semedo lett a befutó, ez a kérdés tehát megoldódott.

A középpályán nem egyszerű a helyzet, a Barca nagyon szeretné a soraiban tudni Marco Verrattit, a PSG azonban eddig hajthatatlan volt az olasz ügyében. B tervként két brazil van még a kalapban, a jelenleg Kínában játszó Paulinho, valamint az odahaza, a Santosban futkározó Lucas Lima.

Verrattira augusztus végéig is hajlandó várni a Barcelona, de Valverde érthető módon minél előbb szeretné a csapatban tudni az új fiúkat, hogy időben a helyére kerüljön a puzzle minden darabja.

Felmerül persze a kérdés, hogy ha Verratti mégsem érkezik, akkor Paulinho vagy Lucas Lima jobbak-e, mint a most rendelkezésre állók?  Sergio Busquets, Ivan Rakitic, Andrés Iniesta, André Gomes, Rafinha, Arda Turan, Denis Suárez neve szerepel a jelenlegi keretben a középpályásoknál, közülük válogathat Valverde, és azt is figyelembe kell venni, hogy ők mind három helyre pályáznak. Fontos, hogy az edző olyan embert hozzon, akire tényleg szüksége van, és aki jobbá tudja tenni a csapatot, minden más esetben kidobott pénz lesz az átigazolás.

Ugyanakkor az is egy megoldandó feladat Valverde számára, hogy az imént felsorolt nevek közül a létszám fölöttieket kikukázza. Arda Turan és Rafinha is a potenciális távozók között van, mint ahogy a kölcsönből visszaérkező játékosok közül Douglas, Thomas Vermaelen és Munir el-Haddadi sem valószínű, hogy a Barca mezét húzza magára ősszel.  

Valverde a bemutatásakor azt nyilatkozta, Lionel Messit a csapatában inkább középen képzeli el, hátrébbról indulva, úgyhogy a felkészülési időszakban most azt kell próbálgatni, mennyire hatékony elöl a Neymar, Luis Suárez, Deulofeu hármas, mert, ha mégsem működik ez a felállás, akkor Messit még mindig visszarakhatja egy sorral előrébb.

Deulofeu tagja volt az U21-es Eb-n ezüstérmes spanyol csapatnak

Július 23-án New Jerseyben a Juventus ellen játssza első felkészülési meccsét a Barcelona, aztán az első tétmeccs a Real elleni spanyol Szuperkupa-döntő lesz, szóval nagyjából egy hónapja van az új edzőnek, hogy a saját képére formálja a csapatot, és kiderítse, melyik a legütőképesebb szisztéma.

Luis Enriquét bírálták amiatt, hogy nem használta eléggé a Barca aranybányáját, a La Masia névre hallgató akadémiát, a felkészülés első edzésén viszont Marlon Santos, Marc Cucurella, Adrian Ortola, Carles Alena és Sergi Palencia is a megjelent 18 játékos között volt.

Az Alavésnél kölcsönben szereplő Ortola kivételével a többiek feljutottak a Barca B csapatával a másodosztályba, és most mindannyian bekerültek a csapat Amerikába utazó keretébe. Most már rajtuk a sor, hogy bizonyítsanak, valamint Valverdén, hogy igyekezzen megfelelően beépíteni őket. 

A Barcelona kerete
Kapusok: Jasper Cillessen, Adrian Ortola
Védők: Gerard Pique, Jordi Alba, Lucas Digne, Samuel Umtiti, Aleix Vidal, Marlon Santos, Douglas, Thomas Vermaelen, Marc Cucurella, Sergi Palencia
Középpályások: Sergio Busquets, Javier Mascherano, Andres Iniesta, Ivan Rakitic, Rafinha, Arda Turan, Denis Suarez, Sergi Roberto, Sergi Samper, Carles Alena
Támadók: Lionel Messi, Neymar, Luis Suarez, Paco Alcacer, Munir El Haddadi, Gerard Deulofeu

-n egyelőre nincs fogadási esemény a Barcelonával kapcsolatban, de a nagy rivális Real Madrid európai Szuperkupa-döntőjére már megvannak az oddsok.

   
Real Madrid Döntetlen Manchester United
1.80 3.50 4.20