Wimbledon

Folytatódik a szlovák lány tündérmeséje?

Csütörtökön a női elődöntőkkel folytatódik a wimbledoni tenisztorna. A felső ágon Garbine Muguruza és Magdaléna Rybáriková feszül egymásnak, míg az alsó ágon Venus Williams és Johanna Konta méri össze az erejét.

A négy elődöntőbe jutott játékos közül egyértelműen Magdaléna Rybáriková a kakukktojás, nem csak azért, mert a 87. helyen áll a világranglistán, hanem, mert 12 éves profi pályafutása alatt a harmadik körnél tovább Grand Slam-tornán még egyszer sem tudott jutni. Igazi tündérmese a menetelése, főleg, ha még azt is hozzávesszük, hogy tavaly félévet kellett kihagynia, és idén, amikor visszatért, akkor 400-on kívül rangsorolták...Az már csak hab a tortán, hogy úgy érkezett Londonba, hogy a wimbledoni mérlege 2-9 volt. 

Nem tudtam elképzelni, hogy ilyen játékra vagyok képes, nagyon koncentráltam. Kemény lesz a következő ellenfelem, de győztem már le.

- mondta a 28 éves szlovák lány a CoCo Vandeweghe ellen aratott negyeddöntős sikerét követően. 

Rybárikovának valóban nincs mitől félnie, teljesen nyugodtan és felszabadultan léphet pályára a 2015-ös döntős Garbine Muguruza ellen. Hiába egy Grand Slam-elődöntő, itt vesztenivalója csak a 14. kiemelt spanyol lánynak lesz. 

Négyszer találkoztak korábban, először a 2013-as Australian Openen, ami egy igen drámai csatát hozott, Muguruza döntő szett 14-12-re tudott nyerni. Legutóbb két éve, éppen füvön csaptak össze, amit viszont Rybáriková nyert, méghozzá meglehetősen simán, 6-3, 6-1-re. 

Fogadás a győztesre    
Garbine Muguruza Magdaléna Rybáriková
1.30 2.95

Ebből bőven meríthet a szlovák, illetve abból is, hogy Karolina Plísková és Vandeweghe személyében két agresszort már sikerült legyőznie a torna folyamán. Előbbi a verseny egyik legnagyobb esélyese volt és nem mellesleg jövő héttől az új női világelső. 

Rybáriková legnagyobb erőssége a hatékony returnözés. A fogadójátékai 48%-át megnyerte, a bréklabdáinak 53%-át kihasználta és a szervák 83%-át pályára tette. Mindhárom szám a legmagasabb a versenyben maradt játékosok közül. 

Persze Muguruzának is megvannak a fegyverei, hiszen neki meg az adogatása az egyik legnagyobb erőssége. 81%-ban hárította a bréklabdákat és az egész tornán csupán ötször veszítette el a szervagémjét.

Ha elkapja a gépszíj az ibériait, akkor nehéz rajta fogást találni, de Rybáriková két hasonló stílusban teniszező játékost is legyőzött már, Muguruza ellen is tudja mit kell tennie, így nem vennénk mérget arra, hogy itt az elődöntőben ér véget a tündérmeséje. 

Ami a másik elődöntőt illeti, Venus Williams története szintén mesébe illő. 17 esztendővel ezelőtt ünnepelte első wimbledoni címét, most pedig 37 évesen ismét ott áll a döntő kapujában. Nem merjük már azt írni, hogy talán az utolsó esélye, hiszen a tavalyi elődöntőjénél is ezt gondoltuk...

Most is azonban legalább olyan nehéz dolga lesz, mint egy évvel ezelőtt Angelique Kerber ellen, ugyanis a magyar felmenőkkel rendelkező Johanna Konta bombaformában teniszezik. A hazaiak 1978-ban szurkolhattak legutóbb brit női játékosnak az elődöntőben az All England Clubban. 

Volt néhány meccsünk a múltban. Legutóbb jobb volt nálam, így nagyon várom, hogy újra összecsapjunk. Venus és Serena rengeteget adott a sportágunknak, izgatott vagyok és megtisztelő, hogy egyszerre léphetek vele pályára. 

- nyilatkozta Konta, akire elképesztő összegekben fogadnak a szigetországban.

Az említett legutóbbi meccsüket Rómában, salakon játszották, ami nem annyira releváns a mostani összecsapásukat illetően. Füvön még nem találkoztak, kemény pályán viszont igen, ott négyből háromszor a brit bizonyult jobbnak. 

Mindketten kiemelkedően adogattak a torna alatt. Venus első szerváit 46%, a másodikokat pedig 30%-ban nem tudták pályára tenni. Konta esetében a második szervákat kell kiemelni, mögötte 58%-ban megnyerte a pontokat. 
Fogadás a győztesre    
Venus Williams Johanna Konta
1.95 1.65

Teljesen más úton jutottak el idáig. Venus rutinból lehozta a meccseket a fiatal agresszív riválisaival szemben, Kontának viszont tényleg szüksége volt a legjobb teniszére. Simona Halep ellen egy pokoli csatát nyert meg, ahol mindketten csodásan játszottak. Ez a meccs azonban inkább arra fog hasonlítani, amit a második körben Donna Vekiccsel vívott. Rövidebb labdamenetek, jó adogatások fognak dominálni. 

Kontán hatalmas a nyomás, pláne, hogy innen már tényleg azt várják a szigetországban, hogy nyerje meg a tornát és 1977 után újra brit bajnoka legyen a női viadalnak. Ilyen szempontból nem szerencsés, hogy éppen egy olyan rutinos játékos áll majd vele szemben, mint Venus.