Európa Liga

Hiba lenne a Videotonnak lebecsülnie az észteket!

  • MVB80

Az FTC és a Videoton jövő héten már a második körben lép pályára az EL-selejtezőben. Megnéztük, mit kell tudni az ellenfelekről.

Egy kör már lement az Európa Liga selejtezőjéből, és sajnos nem maradt állva minden csapatunk, a Vasas az izraeli rövidzárlat után hazai pályán elég egyértelmű vereséget szenvedett a Beitar Jerusalemtől.

A Fradi és a Videoton viszont sikeresen mondta fel a leckét, de sok idő nincs az örömködésre, mivel jövő héten már jön a következő kör.

A Fradi hazai pályán kezdi a dán Midtjylland elleni párharcot, míg a Videoton július 13-án az észt Nomme Kalju otthonában tehet azért, hogy közelebb kerüljön a harmadik fordulóhoz (a Beitar egyébként a bolgár Botev Plovdivval került össze).

A Midtjylland ismerős lehet, hiszen a dán klub tavaly is kapott magyar ellenfelet, akkor az utolsó még állva lévő csapatunk, a Videoton egészen a hosszabbításig húzta a visszavágót a harmadik fordulóban, de végül 2-1-es összesítéssel kiesett.

A Midtjylland meglehetősen fiatal klub, pontosan száz évvel alapították később, mint az 1899-ben létrejött FTC-t. Két klub, az Ikast és a Herning egyesüléséből jött létre a Midtjylland, amelynek öt évvel az alapítása után már saját akadémiája volt, ilyenre korábban nem volt példa Dániában. Innen került ki például az a Simon Kjaer, aki játszott a Palermóban, a Wolfsburgban, a Romában is, jelenleg pedig azt keresi, hova tudna lelépni a török Fenerbahcétól.

A Derry City ellen ontották a gólokat a dánok

A Midtjylland legnagyobb sikere a 2015-ös bajnoki cím, van ezen felül négy második helye és négy kupaezüstje is. A csapat az előző idényben ötödik lett a bajnokságban, a kupában pedig az elődöntőben esett ki a Bröndbyvel szemben.

Az EL első körében az északír Derry City semmi gondot nem okozott a dánoknak, otthon 6-1-re, idegenben 4-1-re győztek.

A Vasastól igazolt Korcsmár Zsolt mindkét meccset végigjátszotta, úgyhogy akármi lesz a Fradi elleni párharc vége, legalább egy magyar játékos biztos boldog lesz.

Az északírek ellen a duplázó svéd Simon Kroon volt a Midtjylland nyerőembere, a visszavágón pedig a nigériai Paul Ebere Onuachu, aki mesterhármast szerzett. Az előző idényben is Onuachu volt a csapat leggólerősebb embere a bajnokságban, az alapszakaszban 9, a rájátszásban 8 gólt szerzett, úgyhogy őt majd biztosan igyekszik feltérképezni a Fradi stábja.

A csapat legnagyobb sztárja a 2010-es vébén a holland válogatottal ezüstérmet szerző, tavaly tavasszal egyébként a Fradival is hírbe hozott Rafael van der Vaart, aki azért már messze van a csúcsformájától, 15 bajnokin játszott csak és az ezeken elért 2 gól sem tűnik félelmetes statisztikának.

A Midtjylland szombaton az előző idényben 10. helyen záró Horsens ellen játszik edzőmeccset, aztán csütörtökön már a Groupamában lesz jelenése, három nappal később pedig a Bröndby ellen kezdi a bajnokságot, amire már lehet is fogadni a -n.

1x2    
Bröndby Döntetlen Midtjylland 
2.05 3.35 3.15

A Videoton észt ellenfelet kapott, miután a Kalju otthon és idegenben is 2-1-re nyert a feröeri B 36 ellen. A csapatot 1923-ban alapították, majd 1997 újjászervezték, így a gárda legalulról kezdte újra feltornászni magát, és 2008-ban már ismét az élvonalban szerepelt. 2012-ben bajnok lett a Kalju, amelynek van két ezüstje és két bronza is, valamint a kupát is megnyerte 2015-ben.

A tallini csapat – Nomme az észt főváros egyik kerülete – az előző idényben harmadik lett, így került az Európa Ligába, a most zajló bajnokságban pedig 17 forduló után vagyis nagyjából féltávnál, szintén harmadik, de megelőzi a tavalyi bajnok FCI Tallinnt, amely kiesett a BL-selejtezőből a máltai Hibernians ellen.

Tavaly az Osmanlispor állította meg az észteket

Az előző szezonban a Kalju-játékosok közül csak Ats Purje fért be a góllövőlista élmezőnyébe, aki tizennégyszer volt eredményes – a gólkirályi címhez legalább 25 kellett volna.

A mostani bajnokságban Igor Subbotin viszi a prímet, aki 6 gólnál jár, Purje viszont már nincs a csapatnál, mert a finn KuPS játékosa lett.

A csapatnak zsinórban ez a hetedik idénye a nemzetközi porondon, 13 párharcból hatot nyert meg, tavaly két kört is ment, a litván Trakai kiejtése után az izraeli Maccabi Haifát is sikerült legyőzni, igaz, csak büntetőkkel, majd a harmadik fordulóban a török Osmanlispor már túl nagy falat volt.

Mindenesetre nem szabad lebecsülni a Kaljut, mert ők a bajnokság miatt már játékban vannak, míg a Vidi a máltai Balzans ellen messze volt a legjobb formájától.

A tippmixprón még nincsenek oddsok a két párharccal kapcsolatban, de a halványzöld fogadóiroda már kitette a számokat, e szerint a Fradi és a Midtjylland ugyanolyan eséllyel indul harcba az első meccsen (2.60-2.60), a Videoton viszont idegenben is esélyesebb (3.40-2.00).