Európa Liga

Az őszinte futball lett a Vasas veszte?

  • ivan

Esélye sem volt a Vasasnak a Beitar Jerusalem elleni visszavágón, az angyalföldi alakulat pocsék védekezésének köszönhetően búcsúzott a nemzetközi porondról.

Az egy héttel ezelőtti odavágón a Vasas a 87. percig reménykedhetett benne, hogy a papírformát felborítva kiejtheti a Beitar Jerusalemet, azonban az izraeli meccs végjátéka katasztrofálisra sikerült, így a kétgólos előny helyett egygólos hátrányban fogadhatta ellenfelét. Ennek ellenére a hazai találkozó előtt a szurkolók, a játékosok és a tippmixesek is bizakodóak voltak, mondván, ha kint sikerült hármat rúgni, itthon csak meglesz a soványka győzelem.

Az idegenben rúgott triplának hála ugyanis az angyalföldieknek már egy 1-0-s siker is továbbjutást jelentett volna, ennek ellenére Micheal Oenning, a Vasas vezetőedzője nem változtatott a csapat által használt felálláson és ugyanúgy 3-4-3-as, igen támadófelfogású alakzatban küldte pályára övéit, ahogy az elmúlt időszakban is tette.

vasassc.hu

Csakhogy a háromvédős rendszer felsült csütörtökön, a fiatal, a félig-meddig egészséges és a teljesen formán kívül játszó védő által alkotott hátsó fogat nem tudott megfelelni az elvárásoknak, és a helyzetek alapján a Beitar az első félóra végén akár több góllal is vezethetett volna.

Persze Puskásék óta tudjuk, hogy nem az számít, hány gólt kap egy csapat, hanem, hogy mennyit lő, azonban a Vasas támadójátéka ezúttal erőtlen volt, a Beitar alaposan felkészült a piros-kékekből, okosan lezárta a támadók elöl a területet, az eladott illetve megszerzett labdákból pedig rendre megfutotta az angyalföldi védőket - vagyis taktikailag ezen a meccsen a Vasast lenyomták a pályán.

Tudtad?

A -ra beérkezett fogadások 75 százaléka a Vasas győzelmét várta csütörtökön.

"Természetesen szomorúak, csalódottak vagyunk. Az kijelenthető, hogy ha nem megyünk kellően eleget előre, és nem rúgunk gólt, úgy nem lehet meccset nyerni. A meccs elején látható volt, hogy mi szeretnénk betalálni, de aztán jött az egész meccs kulcsmomentuma: bár jól kezdtünk, de összehoztunk egy 11-est, ami ugyan kimaradt, de utána egyből összehoztunk egy szögletet, amiből jött a gól.

Ez az eset benne maradt a fejekben végig a hátralévő 80 percre, márpedig a nemzetközi kupameccsek sokszor a fejekben dőlnek el. Félidőben még próbáltam felrázni a csapatot, de a folytatásban sem tudtuk sajnos azt elérni, amit elterveztünk, a Beitar pedig nagyon rutinosan és okosan játszotta a saját játékát a meccs végéig. Meglátszódott, hogy a nemzetközi kupa egy külön lépcsőfok. Azt sajnálom, hogy ennek a fiatal csapatnak az eddigi erőfeszítéseit nem koronázta siker. Viszont péntektől le kell zárni ezt a meccset, rendezni a sorokat és azért dolgozni, hogy jövőre ismét megmutathassuk magunkat Európában, már némi tapasztalattal felvértezve" - nyilatkozott a mérkőzés után Michael Oenning, akinek szavai után világos, mi volt a Vasas célja: a mérkőzés elején nekirontani az ellenfélnek és a lehető leghamarabb megszerezni az első találatot.

Nem vagyunk benne biztosak, hogy hasonló szituációban egy Dárdai vagy egy Mourinho ilyen taktikát választ, Oenning viszont nem meghazudtolta meg önmagát és csapatát, focizni és támadni akart. Végül a terv nem sikerült, a Vasas kettős vereséggel, hét gólt kapva búcsúzott az Európa Ligától.

Hogy esetleg egy kevésbé őszinte, taktikusabb meccseléssel összejött e volna a bravúr, azt nem tudjuk, mindenesetre a Vasast így sem lehet nagyon bántani, egy évvel ezelőtt még majdnem kiesett az NB I-ből, most pedig a szurkolói amiatt bosszankodnak, hogy nem mentek egy kört az EL-ben. Talán majd jövőre.

[2528162] 2017-07-06 20:30:00 Vasas - Beitar Jerusalemx;