NB I

A portugálok megbuktak, újra magyaros lesz a Debrecen - Szima Gábor

  • varin

Szima Gábor részletesen nyilatkozott a debreceni viszonyokról, kiemelve, hogy a portugál vonal megbukott.

Nehéz szezonon van túl a DVSC együttese, amely éppen csak kiharcolta a bennmaradást az OTP Bank Ligában. A viszontagságokkal teli idény közben játékosok jöttek-mentek, a szezon végére pedig a portugál vonal is távozott a Cívisvárosból, így a 2017/18-as szezont ismét Herczeg András irányításával kezdi meg a Loki. Szima Gábor a HAON-nak nyilatkozva mesélt a magyar átigazolási piac nehézségeiről és a klub lehetséges igazolásairól.

Osváth Attilát nem tudta megtartani a klub

"Szeretnénk a hiányposztokra, azaz a támadósorba és a védelembe egy-egy meghatározó játékost szerződtetni. Az érkezők mellett távozók is lesznek még, valószínűleg hat-hét labdarúgótól búcsúzunk a következő időszakban. De akik elmennek, nem meghatározó játékosok." - kezdte ismertetni a csapat terveit a nyári időszakra a DVSC elnöke.

Ami a konkrét neveket illeti, Chuka távozása szinte biztosra vehető, az év játékosának megválasztott Dusan Brkovics kapcsán pedig jelenleg egyeztetés folyik, hiszen a játékos szerződése június 30-án lejárt, ráadásul kéthetes késéssel érkezett vissza szabadságáról, így könnyen lehet, hogy a szerb hátvédet végül értékesíti a gárda.

Az előző szezonban nagyon sok légióssal próbálkozott a csapat, ám ők nem tudtak húzóemberek lenni, így többeknek, Handzicnak, Kelavának, Szuknak, Feltschernek és Danilovicsnak már meg is mutatták a kijáratot és Szima Gábor szerint a jövőben inkább a magyar játékosok vehetik át a főszerepet a csapat összeállításakor. Ez ugyanakkor költségtakarékos megoldás is, hiszen a Loki költségvetése a korábbiaktól eltérően ma már csak az NB I 6-8. helyére elegendő, ez indokolta például Osváth Attila távozását.

"Egy olyan játékosnak az ára, aki nekünk erősítést jelentene, 4-500 ezer eurónál kezdődik. Azt az Osváth Attilát, aki a tavasszal nálunk szerepelt és szerettük volna megtartani, a Puskás Akadémia olyan összegért vásárolták ki a Vasasból, amit mi egyszerűen nem tehetünk meg, nincs rá lehetőségünk. Emellett a labdarúgók bérigényei is nőttek.

Amíg egy játékos pár éve megkeresett 800 ezer forintot, ma már ugyanez a futballista 2 millió fölötti összeget remél. Egy külföldi labdarúgó 1-2 évvel ezelőtt 4 ezer eurót kért, napjainkban ugyanabból a csapatból jövő játékos, aki lehet nem is játszott annyit, mint amennyit a volt játékostársa, mégis 10 ezer eurós igénnyel áll elő.

Az elmúlt években külföldön is elterjedt, hogy Magyarországon nagyon sok pénz van a fociban, itt aztán lehet kérni. Nekünk viszont van egy költségvetésünk, ami éveken keresztül 1,1 milliárd forint körül mozgott, s ehhez kell visszatérnünk. Mivel nincs több bevételi lehetőségünk, nem költhetünk többet. Nem akarunk abba a hibába esni, mint a debreceni jégkorongosok, vagy korábban a Vadkakasok és a vízilabdások."

Szima ugyanakkor kiemeli, hogy nem akarják minden áron értékesíteni a legjobbjaikat, ennek szellemében Holman Dávidért például hiába ajánlottak 600 ezer eurónál is többet, nem akarják őt elengedni, mert jól teljesít és még lehet is jobb ajánlata.

Az 1. forduló szorzói
   
  1 x 2
Debrecen-Mezőkövesd 1.85 3.40 4.00
Paks-Újpest 2.40 3.15 2.90
Honvéd-Haladás 1.75 3.50 4.50
Ferencváros-Puskás Akadémia 1.55 3.80 5.80
Vasas-Diósgyőr 1.80 3.40 4.30
Videoton-Balmazújváros 1.25 5.50 10.00

A DVSC első embere a hatalmas fizetési igényű légiósok mellett a portugál vonalat is élesen kritizálta.

"Az elmúlt esztendő kivétel volt, közel félmilliárddal többet költöttünk az elmúlt években megszokottnál. A kiadási oldal 1,1 helyett 1,65 milliárd forint volt. Ennek az összegnek a túlnyomó része az edzők és játékosok bérére, járulékára ment el. Az eredmény sajnos nem igazolta ennek a helyességét, hiszen majdnem kiestünk. Ez kemény tanulópénz volt, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy változtatni kell, visszatérünk a gyökerekhez, azaz debreceni szakmai stáb és főként hajdúsági kötődésű játékosok alkotják a Lokit a következő idényben. Nem tudom, hogy Szuk és Feltscher az egy-egy góljával, vagy Handzic a két találatával mennyire fog hiányozni, mert szerintem Takács Tamás, Tisza Tibor, Sós Bence vagy Bíró Péter is tud annyi gólt rúgni, amennyit az említett légiósok szereztek.

Pontes és a portugál vonal egyértelműen kudarcot vallott Debrecenben

A portugál edzőt már négy-öt fordulóval a vége előtt fel lehetett volna állítani a kispadról, anélkül, hogy a klubnak plusz kiadást jelentett volna. De nem tettük, mert úgy döntöttünk, ezt a bajnokságot vele visszük végig. Viszont az 5-2-es Honvéd elleni vereség után meg kellett változtatnunk a véleményünket. Végül bebizonyosodott, hogy jól döntöttünk, ugyanis magabiztos győzelmet arattunk a DVTK felett Herczeg András irányításával."

Arra a kérdésre, hogy lát-e párhuzamot abban, hogy az utánpótlás-képzésben és az első csapatnál is megbukott a portugál vonal, Szima elmondta, mindent elmond, hogy a külföldi edzőkkel a csapat kiesőhelyen állt, ráadásul egyszerűen nem sikerült magasabb szintre emelni a klub futballját semmilyen szinten.

A szurkolók között évek óta beszédtéma, hogy az elnök mikor adja át a stafétát és fel-felröppennek pletykák az új tulajdonosról, ám Szima Gábor szerint az elmúlt években semmilyen hivatalos ajánlat nem érkezett, így mind a görög vonal, mind Mészáros Lőrinc, mind pedig Andy Vajna debreceni szerepvállalása kacsa volt.

Ki nyeri az NB I-et?
   
FTC 2.40
Videoton 2.40
Honvéd 7.00
Vasas 10.00
Újpest  15.00
Puskás Akadémia 25.00

Többször hangsúlyoztam, örülnék, ha összeállna több debreceni nagyvállalkozó, és megmutatná, hogyan kell focit csinálni. Annyi kritika érte már a jelenlegi klubvezetést, hogy ideje lenne lépniük.

"Amennyiben létrejönne egy ilyen konzorcium, akkor 0 forintért átadom a többségi tulajdonrészem. Tehát akinek van elég bátorsága, hogy egy klubot irányítson esetleg finanszírozzon, akkor nyugodtan jöjjön, gyorsan nyélbe tudjuk ütni az üzletet."

A jövőt illetően Szima Gábor azt mondta, a végleges keret ismeretében lehet csak kitűzni végleges célokat, ám abban biztos, hogy nem a kiesés ellen fog küzdeni a csapat.

Herczeg András és a fiatalok is megérdemlik a bizalmat

"Ha Leonel Pontes, Szuk, Handzic és Feltscher bizalmat kapott, akkor ezt a lehetőséget meg kell adni Herczeg Andrásnak, Kuti Krisztiánnak, Kinyik Ákosnak, Varga Kevinnek, Bíró Péternek, Barna Szabolcsnak, Sós Bencének, Bényei Balázsnak, Csősz Richárdnak és a többi keretben lévő focistának. Ha bizalmat kapnak, akkor meg fogják állni a helyüket, hiszen nagyon fontos a játékosok számára a szurkolók szeretete" - zárta mondandóját Szima Gábor.