Vélemény

Az újpesti címerbalhé megmutatta, mennyit érnek itthon a szurkolók a kluboknak

  • MVB80

Szép nagy öngólt lőttek az Újpest vezetői azzal, hogy a szurkolói ellenkezés ellenére megváltoztatták a klub címerét.

A klubok vezetői néha hajlamosak elfelejteni, hogy a futballban vannak hagyományok. Most nem arra gondolunk, hogy a meccs 2x45 perces és egyszerre 11 játékos lehet a pályán (ki tudja, akár még ezeket is átírhatják), hanem például arra, hogy a klubszínek, a címer, a stadion mind-mind hozzánőttek a csapathoz, és ezáltal a szurkolókhoz is.

Nem most volt, de a kispesti drukkerek még emlékeznek arra, mikor az olasz Piero Pini volt a tulajdonos, és rendre előkerült, hogy elköltözik a csapat.

Szeged, Kecskemét és Dunaújváros is be lett dobva, aztán jöttek a szurkolók, akik hol finoman, hol kevésbé szofisztikáltan az olasz góré értésére adtak, hogy a Kispest egyszerűen nem játszhat máshol, mint a főváros 19. kerületében.

A jelenség egyébként nem hungarikum, pár hónapja a Juventus marketingosztálya is úgy gondolta, elő kell jönni valami újjal, valami trendivel, így aztán alapos ráncfelvarráson esett át a torinói klub címere, de a váltás nem nyerte el a Juve-fanatikusok tetszését, internetes mémek tömkelege figurázta ki az új logót.

Külföldön komoly bevételt generál az egyesületeknek a merchandising, a szurkolók egy ideig lázadoznak, aztán ugyanúgy megveszik az aktuális mezt, melegítőt, sálat, amin már az új címer virít, a marketinges megkapja az elégedett vállveregetéseket, és a klub is gazdagodik.

Nincs pontos adatunk, de gyanítjuk, hogy itthon a szurkolóknak készült portékákból befolyt összeg ugyanúgy viszonylag szerény részét teszi ki a bevételnek, mint a jegyeladásból származó, mondjuk amíg a Fradi hazai meze 31 990 forintba, vagyis nagyjából 100 euróba kerül, addig nem csodálkozunk azon, hogy nem feszít mindenki ebben a Groupamában (decemberben a Milan hivatalos boltjában 80 euróért adták a csapat aktuális mezét).

De hagyjuk is az EL-visszavágóra készülő zöldeket, most ugyanis Újpesten van történés, miután forrnak az indulatok az új címer miatt. A szurkolók többsége már azt sem értette, mi szükség volt arra, hogy három új tervezettel hozakodjanak elő, az meg végképp kiverte a biztosítékot, hogy a tiltakozásuk ellenére hétfőn nyilvánosságra került a győztes.

Ez lett a befutó

A közösségi oldalakon csak lila vécédeszkának aposztrofált új logó a maga nemében modernnek tűnik, de az újpesti szurkolótábor egyöntetűen azt akarja, felejtsék el, és kérik vissza a régi verziót.

A drukkerek diszkrétebb, illetve nem éppen visszafogott üzenetben is jelezték, hogy a maguk részéről nem írtak be pirospontot Roderick Duchatelet tulajdonosnak, valamint Gyarmati Eszter ügyvezetőnek az arculatváltás miatt. Szombaton 17 órakor a Szusza-stadionban játszik edzőmeccset az Újpest, a szurkolók pedig 16 órára tiltakozást szerveznek.

Azt írják, ha szép szóval nem érnek el eredményt, radikálisabb eszközökhöz nyúlnak, és minden hétvégén folytatni fogják a tüntetést. A Fradinál is kiderült, vannak olyan drukkerek, akiknek az elveik fontosabbak, mint az, hogy bent legyenek a stadionban, nem kizárt, hogy az Újpest is elveszít jó néhány szurkolót ezzel a mostani címerüggyel.

A tábor mindig ott állt a csapat mögött

Pedig a szurkolók eddig sem ölték egymást, hogy jegyhez jussanak a Szuszába, úgyhogy csak maga alatt vágja a fát a klub, ráadásul hogyan fognak így megvalósulni az MLSZ nagyszabású tervei, amelyek 2018-ra már nyolcezres átlagnézőszámot irányoztak elő a csodálatos magyar bajnokságra?

Az egész ügy legszomorúbb tanulsága az, hogy sokadszor tűnik úgy, mintha a szurkolók egyáltalán nem számítanának, persze évek óta az megy idehaza, hogy bármit le lehet tolni az emberek torkán, miért éppen a futballközeg lenne ez alól kivétel?

Ki nyeri az NB I-et?
   
FTC 2.40
Videoton 2.40
Honvéd 7.00
Vasas 10.00
Újpest  15.00
Puskás Akadémia 25.00