Európa Liga

Na most akkor mi is volt ez, kedves Vasas?

  • ivan

Megosztja a szurkolókat a Vasas 4-3-as veresége a Beitar Jerusalem ellen, sokan bundát kiáltanak, mások szerint csak szimplán elfogyott a szufla.

Vegyes előjelekkel várhatta a Vasas a Beitar Jerusalem elleni Európa Liga-selejtező odavágóját. Bár papíron az izraeli pontvadászat erősebb a magyarnál, az OTP Bank Liga bronzérmese egy nappal a sorsolás előtt egy barátságos mérkőzésen le tudta győzni a jeruzsálemieket, majd jött a hír, miszerint egy korábbi balhé miatt a Beitar nem engedheti be a szurkolóit a találkozóra, így zárt kapuk mögött volt kénytelen fogadni ellenfelét. Nem jött jól viszont a Vasas számára, hogy pár napja a Baiter leigazolta a komoly nemzetközi karriert maga mögött tudó Yossi Benayount és az sem növelte az angyalföldiek esélyeit, hogy Berecz, Vaskó és Gaál is kidőlt a sorból sérülés miatt.

Aztán eljött a mérkőzés napja, a Vasas pedig 19 perc játék után hátrányba került, miután egy szögletet követő szituáció után a Beitar megszerezte a vezetést. A piros-kékek azonban nem estek kétségbe, az ukrán Evgen Pavlov két gyors egymásutánban szerzett góljával még a szünet előtt a maguk javára fordították a találkozót. Az angyalföldi drukkerek örömét tovább fokozta, hogy egy nagyszerű kontra végén Kulcsár Tamás az 52. percben kétgólosra növelte a Vasas előnyét - vagyis nagyon közel került a továbbjutáshoz Michael Oenning együttese.

A meccs előtt a   -n 1.60-as szorzóval lehetett megtenni a Beitar győzelmét. 

A hajrában aztán valami eltört. A 88. percben a csereként beálló Benaynoun előbb szépített, majd három perccel később gólpasszának köszönhetően a Beitar ki is egyenlített. Sajnos a játékvezető 3 perces hosszabbítását nem bírta kibekkelni a Vasas és a 92. minutumban jött az igazi fekete leves, egy sakk-mattra kijátszott akció végén az izraeliek megfordították a meccset és megkaparintották a győzelmet.

Történelmi összeomlásnak lehettünk szemtanúi, ilyen rövid idő alatt, egy nemzetközi tétmérkőzés hajrájában három gólt kapni szinte a lehetetlen kategória, a Vasasnak mégis sikerült összehoznia.

A 37 éves Benaynount 6 Vasas-játékos sem tudta megállítani

Éppen az események hihetetlen alakulása szolgáltatja jelenleg az egyik legfőbb beszédtémát szurkolói körökben. A képsorok elemzése után sokan azon az állásponton vannak, hogy a Vasas védelme nem tett meg mindent a gólok elkerülése érdekében, és esetleg tudatosan veszítette el a találkozót az utolsó pillanatokban. Az utolsó perces gólokat figyelve valóban szembetűnő, hogy az angyalföldi védők mennyire tétlennek tűnnek, nincsenek ütközési kísérletek, nincsen összhang, tulajdonképpen nincs semmi sem, csak a nagy nihil.

Michael Oenning vezetőedző viszont a lefújás után azzal próbálta magyarázni a történteket, hogy a nagy hőségben a játékosok elkészültek az erejükkel és a végére már nem maradt elég erő sem a lábakban, sem a fejekben. Láttunk már hasonló drámákat korábban is, mást ne mondjunk, a Vasasnál sokkal jobb játékosokból álló PSG néhány hónapja a Barcelona ellen vágta padlóra magát nyert helyzetből.

Ahogy az akkori BL-negyeddöntő után, sokan most is bundát kiáltanak. A találkozó 87. percében a Beitar Jerusalem győzelme fogadóirodától függően akár 100-szoros pénzt is fizethetett élőben, ez pedig jó alapot ad azok számára, akik szeretik a konteókat. A Vasas ráadásul június 21-én egy igen érdekes meccset játszott a Sturm Graz ellen, ahol a 0-3-s félidő után végül ő aratott 4-3-as győzelmet.

A Vasas másfél héten belül két olyan mérkőzést is játszott, ahol a félidőben előnyben lévő csapat elveszítette a találkozót - ez a fajta félidő/végeredmény típusú fogadás pedig rendre 20-30-szoros szorzó körül mozog a bukmékereknél. 

A Vasas óriási esélyt szalasztott el, hiszen egy idegenbeli győzelmet követően komoly sansza lett volna a továbbjutás kiharcolására. Persze a 4-3-as végeredmény így sem olyan rossz, hiszen a Szusza Ferenc Stadionban már egy 1-0-s győzelem is elegendő lenne a következő körhöz.

Hogy egy nemzetközi tétmérkőzést elcsaltak volna el az angyalföldiek, azt mindenki döntse el saját maga.

Az UEFA azonban (eddig) nem jelezte, hogy bármilyen jelzést is kapott volna a fogadóirodáktól, anélkül pedig nehéz lenne bármit is bebizonyítani.

Véleményünk szerint sokkal valószínűbb az a verzió, amit Michael Oenning is vázolt: a Vasas rutintalan, fiatal játékosai egyszerűen elfáradtak a végére, a nemzetközi szinten sokkal tapasztaltabb izraeli játékosok pedig kihasználták ellenfelük gyengeségét.

Szerinted?

Szerinted bunda volt a Beitar - Vasas meccs?x;
[2528161] 2017-06-29 18:45:00 Beitar Jerusalem - Vasasx;