Darts

Sör, virsli, Van Gerwen - ilyen volt a bécsi PDC testközelből

A PDC Hungarian Fan Club csapatával karöltve Bécsben jártunk, az Austrian Darts Openen. Íme egy kis élménybeszámoló az eseményről.

Hazánkban is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a darts iránt, ami nagyban köszönhető a Sport TV-nek, amely a világbajnokság mellett jó néhány más tornát is képernyőre tűz. Ha a televízióban látott sztárokat élőben is látni szeretnénk, akkor erre Bécsben van a legjobb lehetőségünk, ahol a European Tour keretén belül immáron ötödik alkalommal rendezték meg az Austrian Darts Opent, melyen ezúttal is szép számmal képviseltették magukat a világ legjobbjai. Az eseményen a PDC Hungarian Fan Club csapatának tagjai segítőként, úgynevezett stewardokként tevékenykedtek, a hatharom.com pedig a média részlegen tette tiszteletét. 

Amit első blikkre fontos kiemelni, hogy a szervezés elképesztően profi. A PDC mindent megtesz annak érdekében, hogy a szigetországi tornákon lévő körülmények legyenek az egyéb helyszíneken is. Három kivetítő gondoskodik arról, hogy bárhova is szól a jegyünk, semmiről se maradjunk le.

Természetesen az őrült szurkolók nélkül mit sem érne az egész. Az összes ET-verseny közül Bécsben szokott lenni az egyik legvarázslatosabb hangulat. Ahogyan az angliai tornákon, úgy itt is rengetegen beöltöznek, a jelmezes drukkerek pedig általában a rigmusok hangadói. Teljesen mindegy, hogy délutánra vagy estére szól a jegyünk, egy etap alatt általában minden olyan klasszikus "nóta" elhangzik, amit a világbajnokság vagy a Premier League alatt a televízió előtt dúdolgatunk.

Persze a jó hangulat fő forrása a sör! Amiből embertelen mennyiség fogy...Igaz a ragadós padló, a töménytelen sörszag és a részeg fiatalok nélkül nem lenne igazi ez az egész. Egyszerűen ez hozzátartozik.

Nyilván ilyenkor felmerül a biztonság kérdése, szerencsére a PDC ezt sem veszi félvállról, a biztonsági emberek folyamatosan "járőröznek" és aki átesik a ló túloldalára, azt ki is kapják a tömegből. Ettől függetlenül nincs azaz érzése az embernek, hogy minden lépését figyelik, ám attól sem kell tartani, hogy elszabadul a pokol, mert van elég biztonsági ember. 

Nézd meg a hatharom.com galériáját a bécsi tornáról

Ami a verseny részét illeti, a mezőny talán halványabb volt, mint korábban, már csak azért is, mert például a legenda, Phil Taylor ezúttal nem tette tiszteletét. Ugyanakkor a világelső Michael van Gerwen igen, és már csak miatta is érdemes jegyet venni. Ő ugyanis abszolút nem szórakozásként fogja fel ezeket a versenyeket, teljes koncentrációval lépett színpadra. Szokás szerint zseniálisan jól dobott, nem is tudták megállítani. A fináléban egyedül Michael Smith a tudta megizzasztani. Egy pokoli jó kis meccset vívtak, amely tele volt érzelmekkel. 

Ez nagyon sokat jelent számomra, azért jöttem ide, hogy nyerjek, örülök, hogy sikerült. Michael komoly nyomást gyakorolt rám, a 170-es kiszállója zseniális volt - mondta Van Gerwen a döntőt követően. 

Akik pedig kellően kitartóak voltak és a meccsnyíl után nem indultak meg a kijáratok felé, egy pacsit, egy aláírást vagy akár egy fotót is készíthettek a kétszeres világbajnok hollanddal. 

Ha igazán szemfüles az ember, ilyesmi dolgokra más játékosokkal is akad lehetőség. Például Chris Dobey és Cristo Reyes egy-egy meccset a nézőtérről tekintett meg, bárki odaléphetett hozzájuk egy közös fotó erejéig. De a parkolóban is érdemes nyitott szemmel járni, ott is összefuthatunk játékosokkal, nekünk éppen a hazaiak legnagyobb sztárjával, Mensur Suljovical sikerült találkozunk. Az már más kérdés, hogy vagyunk-e elég bátrak ilyenkor zavarni őket...

Fotó: theredbit180/twitter

Összességében elmondhatjuk, hogy a bécsi torna egy kiváló sportesemény és valódi élmény, amely a magyar dartsrajongók számára is könnyedén elérhető. Sokan meg is ragadták az alkalmat a hazai darts fanatikusok közül, hiszen a nézőtéren rengeteg magyar lobogóval vagy feliratú pólóval találkozhatott az ember.

Bécsben a néhány tíz eurós jegyért egy igazi show-t kapunk, ahol természetesen a játék minősége is az egeket verdesi. Többször is izgulhattunk 9 nyilasért, láttunk egy 170-es kiszállót és Van Gerwen révén egy 115,57 pontos átlag is befigyelt. A 178 darab 180-as dobásról már nem is beszélve...


Legközelebb European Tour-verseny Leverkusenben lesz június 30 és július 2 között. 

Ki nyeri a European Darts Opent?
   
Michael van Gerwen 1.60
Peter Wright 5.00
Dave Chisnall 16.75
Mensur Suljovic 17.50
Adrian Lewis 27.00
Michael Smith 30.00