U21-es Eb

Találhatnak-e fogást a csehek a bombaerős olaszokon?

Csehország egy 2-0-s vereségből, Olaszország egy ugyanilyen arányú győzelemből érkezik az egymás elleni meccsre az U21-es Európa-bajnokságon.

Cristian Abbiati, Cristiano Zanetti, Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo, Gionatha Spinesi, Gianni Commandini, többek között ilyen nevekkel állt fel az olasz U21-es válogatott 2000-ben a csehek elleni Eb-döntőre.

Az akkori döntőt két góljával – a második egy gyönyörű szabadrúgás volt – az olaszoknak megnyerő Pirlo és Gattuso világbajnok lett, de a többiek neve is ismerősen csenghet a Serie A-t követőknek, Commandini például főszereplője volt egy 6-0-s Milan győzelmet hozó városi derbinek, Spinesi pedig évekig megbízhatóan szállította a gólokat a Bariban.

Az olasz és a cseh csapat szerdán ismét összecsap egymással, döntő helyett ez csak egy sima csoportmeccs, de a tét így is nagy, az olaszok az elődöntőre hajtanak, a csehek pedig javítani szeretnének a németek elleni 0-2 után.

Az olaszok most is nagyon ütős kerettel szerepelnek a tornán, Gigi Donnarumma, Andrea Conti, Daniele Rugani, Mattia Caldara vagy éppen Federico Bernardeschi is bőséges élvonalbeli tapasztalattal rendelkezik, de a cseheknél is vannak Serie A-játékosok, Jakub Jankto 29 találkozón 5 gólt szerzett az Udinesében, Patrik Schick pedig 11 gólig jutott a Sampban, és össze is boronálták a Juventusszal.

[2417192] 2017-06-21 18:00:00 Czech Republic U21 - Italy U21x

A 2000-es döntő óta négyszer találkozott a két válogatott, a legdrámaibb meccset 2002-ben rendezték, amior az elődöntőben már 2-0-ra vezettek a csehek, de az olaszok Massimo Maccarone révén egyenlítettek a 90+4. percben, azonban a hosszabbításban Michal Pospisil aranygóljával a csehek masíroztak a fináléba, amit aztán büntetőkkel meg is nyertek.

A mostani megelőzően 2007-ben futottak egymásba, akkor is a csoportkörben, az olaszok 3-1-re nyertek, a gólszerzőket úgy hívták, Alberto Aquilani, Giorgio Chiellini és Giuseppe Rossi, őket sem kell bemutatni.

Erre a tornára a csehek csoportelsőként jutottak ki, rengeteg gólt lőttek (29), de sokat is kaptak, a döntős mezőnyből senki nem kapitulált tízszer.

Az olaszok nem meglepő módon csak három gólt engedtek az ellenfeleknek, és a dánok elleni vasárnapi találkozón is lehúzta a rolót Donnarumma, akit a helyi Milan-szurkolók hamis pénzzel dobáltak meg a szerződése körüli hercehurca miatt.

A dánok elleni meccs nem volt könnyű szülés, hiába domináltak az olaszok, végül a sassuolós Lorenzo Pellegrini zseniális helyzetfelismerésére volt szükség, hogy megtörjék a jeget.

„Gyorsabban kell játszanunk, és ugyanúgy meg kell próbálnunk irányítani a játékot, ahogy azt a dánok ellen tettük. Amikor olyan játékosaid vannak, akik képesek valami nagyon váratlant is előhúzni a tarsolyból, ahogy azt múltkor is tették, akkor ők jelenthetik a különbséget a pályán” – nyilatkozta Luigi Di Biagio, az olaszok kapitánya, aki át tudja adni fiainak, milyen egy nagy tornán szerepelni, hiszen két vébén és egy Eb-n húzhatta magára az azúrkék mezt.

2000-ben tagja volt annak az olasz csapatnak, amely az utolsó pillanatokban engedte ki a kezéből az aranyat a franciák elleni döntőben, úgyhogy most biztosan ő is nagyon motivált, főleg, hogy két éve is ő irányította a fiatalokat, akik akkor a csoportban ragadtak.

1x2    
Csehország Döntetlen Olaszország
6.25 3.95 1.45