Magyar foci

Megúszták a bundabotrányt a csaló focisták

  • ivan

Befejeződött a REAC eladott meccsei miatt indult büntetőper, a vesztegetésért elítélt focisták egyike sem került börtönbe, sőt a labdarúgástól is csak egy rövid időre tiltották el őket.

A hirado.hu beszámolója szerint az ítélet azt a gyanút erősíti, hogy a bundázás néhány klubban elfogadott eszköz volt, a játékosok, az edzők és a klubvezetők is belekalkulálták a mindennapjaikba, hogyha nincs pénz a szponzortól, akkor lesz a fogadási maffiától.

Mint ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetés vádjával 2013. májusában emelt vádat több, akkoriban az NB I-ben szereplő REAC-hoz köthető személy ellen. A vádirat szerint a szervezők 2007 és 2009 közötti időszakban legalább hat NB I-es mérkőzést befolyásoltak, meccsenként 2-3 játékost vontak be a csalásba, akik 2000-2500 eurót kaptak "szolgálataikért". Megmondták nekik, hogy milyen eredményt várnak el tőlük, és ezért mennyi pénzt kaphatnak. Az utasítás többnyire úgy szólt, hogy a csapat egy megadott gólkülönbséggel veszítsen. Ez történt az MTK és a Honvéd ellen, Diósgyőrben és Kecskeméten is.

Bár a fogadási maffia nyert, a REAC sokat veszített, a fővárosi klub 2009-ben kiesett az első osztályból, a mélyrepülés pedig azóta is tart, a következő idényt már a negyedosztályban kezdi a klub.

Előfordult azonban, hogy a REAC nyerésre állt. Egy Zalaegerszeg elleni meccsen a Rákospalota tisztességes játékosai, akik nem voltak beavatva a csalásba, túlságosan jól játszottak. A fogadási maffia ezért közbelépett. A 2013-as vádirat szerint: „A mérkőzés félidejében, mivel a REAC csapata 3-0 arányban vezetett, Kenesei Zoltán első rendű vádlott, vagy Lázár Mátyás másodrendű vádlott felhívta telefonon a mérkőzésen egyébként nem játszó és a stadion lelátóján figyelő Sallai Balázs harmad rendű vádlottat azzal, hogy valamit csinálni kellene, amely üzenetet Sallai Balázs továbbította a manipulációban részt vevő játékostársának.”

Megcsinálták, a REAC 3-0-ás győzelmi helyzetből elveszítette a meccset. A második félidőben 5 gólt kapott a Zalaegerszegtől. A végeredmény 3-5 lett, újabb vereség.

A REAC a következő játékosokat szerepeltette azon a meccsen: Farkas B. – Kovács B., Rása, Pusztai, Horváth G. – Kőhalmi, Kiss T., Varga Z. (Matondo, 8.), Madar Cs. (Nagy D. a szünetben, Gasparik, a 68.), Délczeg, Nagy T. Vezetőedző: Aczél Zoltán
Aczél Zoltán a következőket nyilatkozta a lefújás után: "Ezen a mérkőzésen is bebizonyosodott, hogy a keret tagjai nincsenek egyforma állapotban. Egy jó első félidő után a másodikban már kiütköztek a hibák."
A REAC korrupciós ügyében a Fővárosi Törvényszék 2016-ban hozott első fokú ítéletet, akkor a két "főkolompos", Kenesei Zoltán és Lázár Mátyás is csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ám mivel az ügyészség súlyosabb büntetésekre számított, ezért fellebbezett, a játékosok pedig enyhítést szerettek volna. Másodfokon végül a Fővárosi Ítélőtábla három játékos büntetését súlyosbította, de a többiek ítélete lényegében nem változott, és senkinek nem kell börtönbe mennie. 
Heten felfüggesztettet, és néhány év eltiltást kaptak a labdarúgástól, mások pár százezer forintos pénzbüntetést. Kettő játékos ellen pedig elévülés miatt megszüntették az eljárást.

A bíróság szerint a REAC volt vezetőedzőjét is felelősség terheli. Aczél Zoltánnak - aki a magyar válogatott pályaedzője is volt - az volt a bűne, hogy tudott a bundázásról, de szemet hunyt felette, ezért kapott felfüggesztettet: „A vádlott vezetőedzői feladata lett volna a versenyző csapat legjobb tudása szerinti összeállítása a mérkőzés megnyerése érdekében. Ezzel szemben azokat a játékosokat állított a játékba, akik általa is tudottan elfogadták a mérkőzés elvesztéséért ígért jogtalan előnyt, és pályára lépve ennek megfelelően is játszottak.”

A pofátlanság netovábbja? Keneseiék néhány éve egy tippadó oldal szakértőiként tűntek fel. Mára az oldal már megszűnt.

A 2016-os ítélethirdetés után Aczél egyébként azzal védekezett, hogy „tulajdonképpen a magyar bunda nem volt más, mint egy rejtett finanszírozása" a labdarúgásnak. 

Kutasi Róbert a fogadási csalások elleni küzdelem egyik szószólójaként volt ismert. Egy időben az MLSZ elnökségének tagja volt, majd az NB II-es bizottságot vezette. A botrány kirobbanása után nem sokkal egy zuglói toronyházról a mélybe vetette magát.

Az ügy kivizsgálása során az is megállapításra került, hogy a REAC egykori elnöke, a 2012-ben öngyilkosságot elkövető Kutasi Róbert is benne volt a csalásban, a vallomások alapján ő vette rá a játékosokat az öltözőben a bundázásra, hat vádlott pedig egyöntetűen állította azt, hogy Kutasi volt az, aki a meccsek másnapján kiosztotta a pénzeket.

A beszámolók szerint a Fővárosi Ítélőtábla kevésbé foglalkozott Kenesei Zoltán és Lázár Mátyás szerepével. Megállapította ugyan, hogy ők voltak a fogadási csalások szervezői, és közvetítőkön keresztül ők fizették le a játékosokat, de a büntetésükön nem súlyosbított és nem is enyhített - írja a hirado.hu.

Mindkettőjüknek maradt az egy év felfüggesztett és az 500 ezer forint pénzbírság. Kenesei és Lázár ellen ugyancsak korrupciós bűncselekmények miatt még két másik bíróságon is zajlik eljárás. A mostani ügy kapcsán az azonban nem derült ki, hogy pontosan kik, mikor és mekkora nyereséget zsebeltek be abból, hogy a REAC vereségeire fogadtak.