Úszás

A FINA ügyvezető igazgatója nem kommentálja Hosszú Katinka nyílt levelét

Nem kívánta kommentálni Hosszú Katinka nyílt levelét Cornel Marculescu, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) ügyvezető igazgatója.

A szervezet MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében a román sportvezető kiemelte, továbbra is úgy készülnek, hogy jó hangulatban fogadják majd őket a 23 nap múlva kezdődő, Budapesten és Balatonfüreden sorra kerülő világbajnokságon, mint ahogy ők is barátként tekintenek a magyarokra.

"Ennek megfelelően mi is a legjobb szándékkal viseltetünk a legtöbb magyar kezdeményezés iránt, ha úgy látjuk, hogy azok még tovább javíthatnak a kapcsolatokon. Itt utalhatok még egyszer Gyárfás Tamásnak a világkupa ügyében tett kezdeményezésére, illetve arra, hogy a korábban jelzett szándék fenntartása és a kormányzati támogatás esetén a 2024-es rövidpályás világbajnokságra benyújtandó pályázatot érdemben bíráljuk el" - idézi a közlemény Marculescut.

A közlemény kiemelte, a FINA-vezérkara - a magyar alelnök kezdeményezését követően - megszavazta, hogy a rövidpályás világkupák összetett győztese a jövőben 100 ezer dollár helyett 150 ezer dollárral gazdagodik majd.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka közösségi oldalán tette közé szerda reggel írását, amelyben elsősorban azt nehezményezi, hogy a FINA úgy dönt szabályváltozásokról, hogy nem kérdezi meg előtte a versenyzőket, sőt olyan újításokat vezet be, amelyekkel korlátozza legjobbjait. Hosszú szerint a világkupákat érintő módosítások hosszú távon megfojtják azt a versenysorozatot, amely néhány év alatt a sportág legfontosabb szériája lehetne.

A FINA május végén jelentette be a vk-kat érintő módosításokat, amelyek egyik legfontosabb eleme, hogy egy versenyző egy viadalon legfeljebb négy egyéni számban indulhat. Korábban előfordult, hogy Hosszú - az elmúlt öt év összetett győztese - egy állomáson tíz vagy még több számban is résztvevő volt.