Magyar foci

Idén is a Videoton juthat legtovább?

Hétfőn kisorsolták az Európa Liga és a Bajnokok Ligája selejtezőinek párosításait. Az EL-ben már azt is tudjuk, hogy továbbjutásuk esetén kik várnának a magyar csapatokra. Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva bátor dolog megtippelni az esélyeket, mindenesetre mi most tettünk rá egy próbát. Az előjelek alapján a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is a Videoton menetelhet a legtovább.

Budapest Honvéd
Esély a továbbjutása:
20%

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nyoni központjában hétfő kora délután megtartották a Bajnokok Ligája és az Európa Liga selejtezőinek sorsolását. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a magyar bajnok Budapest Honvéd az izraeli aranyérmes Hapoel Beer Sheva gárdáját kapta a BL-kvaliban. A Korhut Mihályt is soraiban tudó izraeli bajnok a tavalyi évben a Southamptont és az Internazionalét megelőzve továbbjutott csoportjából az EL-ben, az egyenes kiesés szakaszban azonban a Besiktas megálljt parancsolt, és kettős győzelemmel búcsúztatta a Hapoelt.

Az egyik külföldi bukméker már kihozta a továbbjutásra kínált szorzókat a párharcra (1.60-2.10), amint a    is kijön az oddsokkal, arról külön beszámolunk.

Első ránézésre a Honvéd számára borzasztóan nehéz feladatnak ígérkezik az izraeli csapat kiejtése, főleg úgy, hogy a hazai találkozóját zárt kapuk mögött kell játszania. Véleményünk szerint nehéz egyetérteni a kispestieket dirigáló Erik van der Meer szavaival, aki 50-50 százalék esélyt ad mindkét csapatnak...

Vasas
Esély a továbbjutásra:
1. kör 30%
2. kör: 55%

Az Európa Ligában a Vasas útjába sodorta a legnehezebb ellenfelet Fortuna, hiszen a hatszoros izraeli bajnok Beitar Jerusalem lesz az angyalföldiek ellenfele. A Beitar az előző szezont a harmadik helyen zárta a Hapoel Beer Sheva és a Maccabi Tel Aviv mögött. Az izraeliek a 2015/16-os szezonban három selejtezőkört is mentek az Európa Ligában, a play-offban a francia Saint-Étienne állta az útjukat (1-2, 0-0).

Az mindenképpen növeli a Vasas esélyeit, hogy a visszavágót Magyarországon rendezik, azonban mivel a piros-kékek albérletbe kényszerülnek, klasszikus értelemben mégsem beszélhetünk a hazai pálya előnyéről. Ebben a párharcban nagyon sok múlhat az első találkozó végeredményén, ha Michael Oenning csapatának sikerül szoros eredményt elérnie Jeruzsálemben, abban az esetben képes lehet a meglepetésre.

A Vasas esetében az a furcsa helyzet állt elő, hogy továbbjutás esetén a második körben könnyebb lenne a dolga, hiszen a Partizani (albán) - Botev Plovdiv (bolgár) párharc győztesével kellene meccselnie.

A három külföldi csapat közül véleményünk szerint a Beitar képviseli a legnagyobb játékerőt, de a jeruzsálemiek kiejtéséhez a Vasasnak a maximumnál is többre lesz majd szüksége.

A kép csalóka, a Fradinál aligha fogták a fejüket a sorsolás után

Ferencváros
Esély a továbbjutásra
1. kör 80%
2. kör: 35-40%

A Magyar Kupa győzteseként a Ferencváros is érdekelt volt az Európa Liga selejtezőjének sorsolásakor, Thomas Doll legénysége a lett Jelgava személyében egy igazi sötét lovat kapott ellenfélül. A mindössze 3 millió eurót érő kerettel operáló lett gárda mellett szólhat, hogy a balti állam bajnoksága most is zajlik, így a Fradival ellentétben játékban van a csapat.

A Jelgava a tavalyi évben is megmérette magát az EL-ben, és egészen a selejtező harmadik köréig menetelt - az izlandi Breidablikot, majd a Slovan Bratislivát sikerült kiejtenie - ahol a Beitar Jerusalem 4-1-es összesítéssel búcsúztatta.

A Ferencváros a tavalyi évben hatalmas csalódást okozott azzal, hogy nem bírt el az albán ezüstérmessel a BL-selejtezőben. Idén nyilvánvalóan nem szeretnének újra szégyenben maradni a Népligetben, ennek megfelelően pedig már el is kezdődött a keret megerősítése. Az idegenbeli találkozó bizonyosan nem lesz egyszerű történet, de hazai pályán mindenképpen győzelmet várunk a Fraditól, amely ha nem is könnyedén, de képes lehet abszolválni az első kanyart.

Ebben az esetben a második kör már egy igazi kihívást jelenthet, hiszen továbbjutása esetén az FTC a Midtjylland (dán)-Derry City (ír) párharc nyertesével játszik majd, ahol a papírforma szerint az MFC lesz a továbbjutó. Tavaly a Videoton kis híján meglepte a dán kirakatcsapatot - a fehérváriak csak hosszabbítás után búcsúztak az EL-től - de a piros-kékektől az egy nem várt eredmény volt. A skandináv alakulat évről évre megméretteti magát a nemzetközi porondon, így a rutin mindenképpen mellette szól(na).

Videoton
Esély a továbbjutásra
1.kör: 90%
2.kör 80%
 

A Videoton példája mutatja, mennyire fontos a kiemelés a selejtezőben. A fehérvári csapat még utoljára élvezheti a Paulo Sousa irányítása alatt elért eredmények gyümölcsét, az akkori csoportkörös szereplés koefficiensének is köszönhetően a piros-kékek kiemelt csapatként várhatták a sorsolást. Az új idénynek új mesterrel nekivágó Videoton az első körben a máltai Balzan ellen lép majd pályára, amelynek kiejtése első ránézésre nem okozhat gondot. A Balzan tavaly az első körben kipottyant, a Neftci Baku ellen 3-2-es összesítésben maradt alul. Keretének piaci értéke 3 millió euró körül mozog, komoly nemzetközi tapasztalata nincsen.

Ha a Videoton képes lesz érvényesíteni a papírformát, úgy a második körben ismét komoly esélyes lehet, hiszen a fehérvári alakulat a Nömme Kalju FC (észt) / B36 Tórshavn (feröeri) párharc győztesével találkozna. Nem lebecsülve az északi alakulatok játékerejét, bármelyik fél is jusson tovább abból a párosból, a Videoton számára kötelező továbblépni a harmadik körbe.

Magyar csapat utoljára 2012/2013-as szezonban tudta felverekedni magát valamelyik európai kupasorozat főtáblájára, akkor a Videotonnak sikerült az EL-be bejutnia.