Nemzetközi foci

Újabb drasztikus szabályváltoztatás jön?

  • MVB80

Az International Football Association Board, a labdarúgás szabályalkotó testülete időről időre felvet új ötleteket azzal kapcsolatban, hogyan lehetne a sportágat megreformálni.

A legújabb ötletek: 2x45 helyett 2x30-as percesek legyenek a mérkőzések, de az óra mindig álljon meg, amikor a labda elhagyta a játékteret; ha kimarad a tizenegyes, nem lehet értékesíteni, hanem kapuskirúgás következne; a szabadrúgásoknál és a szögleteknél pedig magának is passzolhatna a pontrúgást elvégző játékos.

A korábbi olasz válogatott csatár, a Chelsea-ben is profiskodó Gianfranco Zola azt nyilatkozta, neki tetszene, ha 90 helyett 60 percig tartanának a meccsek, és tiszta játékidőt vezetnének be. "Jó ötletnek tartanám, mert sok csapat szokta látványosan húzni az időt a vezetése birtokában. Nem mindegyik javaslat tetszett, de ezt támogatom".

A bírónak sokkal többet kellene az óráját figyelnie

Hasonló véleményen volt az Arsenal kapusa, Petc Cech is, aki a Twitter-oldalán azt írta, hogy most is csak nagyjából 25 percnyi futballt lehet látni félidőnként, úgyhogy kevesebb lenne a holtidő.

A mostani javaslatok három célt szolgálnak, hogy finomítsák a játékosok viselkedését, hogy növeljék a játékidőt, valamint hogy sportszerűbbek és látványosabbak legyenek a mérkőzések.

A legtöbb javaslat az időhúzás kivédésére vonatkozik, és a bíró több esetben is megállíthatná az óráját, például a góloknál, a cseréknél, a sárga, illetve piros lapok felmutatásánál, és csak akkor indítaná újra, amikor a labda ismét útjára indult.

További javaslatok:
- a kapuskirúgást mozgó labdából is el lehessen végezni
- piros lap annak a játékosnak, aki kézzel véd egy gólba tartó labdát, vagy kézzel üti a labdát az ellenfél kapujába
- ha a kapus megfogja a beadást vagy a hazaadást, tizenegyes járjon az ellenfélnek
- a bíró ítéljen gólt, ha egy játékos a gólba tartó labdát a gólvonalon, vagy annak közelében kiüti
- a bíró csak akkor fújja le a félidőt, ha a labda elhagyta a játékteret.

A következő lépés az, hogy ezeket a javaslatokat megvitatják, aztán majd kiderül, melyek azok, amelyeket arra is érdemesnek találnak, hogy élesben kipróbálják.