Női kosárlabda

Élet-halál meccs előtt a magyar válogatott

A csehek és a mieink is vereséget szenvedtek a nyitónapon, a felek egymás ellen javítanának szombat délután.

Vanderslootékra élet-halál meccs vár a házigazda ellen. - Fotó: fiba.com

Nem sikerült a nyitómeccse a magyar női kosárlabda-válogatottnak, hiszen 62-48-ra kikapott Spanyolországtól a csehországi Európa-bajnokságon. Igaz, a spanyolok az egyik legjobbak a mezőnyben, a bukmékerek szerint az aranyérem fő várományosai, így voltaképp nem volt meglepő a vereség. Szombaton a házigazdával találkoznak Stefan Svitek lányai, amely meccs, köszönhetően a csehek meglepő pénteki vereségének, gyakorlatilag élet-halál ütközet lesz.

Fogadás a győztesre    
Csehország Magyarország
1.70 1.95

Szövetségi kapitányunk mindenekelőtt a jó védekezést emelte ki a pénteki mérkőzés után: "Az elején kicsit túlságosan tiszteltük az ellenfelet, de aztán felvettük a harcot, és a második félidőben már csak öt ponttal voltak jobbak a spanyolok" - mondta az MTI-nek, hozzátéve, hogy extra erős volt az ellenfél. "Gyors, modern kosárlabdát játszott, de szerencsére kevés tiszta dobást engedélyeztünk. Ami holnap a cseheket illeti, mindkét csapaton pszichés nyomás lesz a továbbjutás miatt, de szerintem rajtuk nagyobb lesz. Mi játsszuk a játékunkat, lehetőleg a mainál precízebben."

A Magyarország-Spanyolország mérkőzés összefoglalója:

A csehek hiába vannak túl egy mondhatni jó felkészülésen, s szerepelnek az Európa-bajnokságon egy rutinos válogatottal hazai pályán, a nyitónapon meglepetésre mégis vereséget szenvedtek Ukrajnával szemben. Noha végül "csak" 12 ponttal maradtak alul Kia Vaughnék keleti szomszédunkkal szemben, nem szabad elfelejteni, hogy az ukránok csak 0-1-nél nem vezettek, illetve a második negyed végén a felek között már 23 egységnyi differencia is volt.

Az a vereség egyébiránt nagyon sokba kerülhet a házigazdának, hiszen vélhetően az utolsó körben a papírformának megfelelően kikapnak a spanyoloktól, így, ha szombaton nem tudnak nyerni a magyar csapat ellen, akkor szégyenszemre nem jutnak tovább az egyenes kieséses szakaszba otthoni környezetükben. Ugyanakkor számunkra is nagy a tét, hiszen papíron az ukránok erősebbek Stefan Svitek lányainál, ám, ha szombaton kikapunk, míg hétfőn legyőzzük keleti szomszédunkat, akkor sem biztos, hogy továbbjutunk, vagyis tényleg egy élet-halál csata előtt állnak a felek.

A magyarok csehek elleni sikerére egyébként mutatkozik esély, hiszen a válogatottak legutóbb szinte napra pontosan egy éve találkoztak felkészülési mérkőzésén, s akkor 12 ponttal, 76-64-re győztük le Csehországot. Nem meglepő tehát, hogy a bukmékerek szerint egy igazi ki-ki mérkőzés várható szombat délután, ahol a hazai pályán játszó csehek számítanak egy hajszállal esélyesebbnek. A     kétesélyben 1.70-szeres oddsot kínál a hazaiakra, míg a mieinkre 1.95-szörös szorzón lehet fogadni. A bukméker a pontok számának határát 130,5-nél, míg a hendikep vonalat 1,5-nél húzta meg.