Konföderációs Kupa

Ki állhat a Németország-Portugália döntő útjába?

Mexikó lehet a 2017-es Konföderációs Kupa meglepetéscsapata, a németekben azonban bátorság lenne bízni.

Nyolc ország közreműködésével kezdődik meg szombat délután a 2017-es Konföderációs Kupa melynek Oroszország, pontosabban Szentpétervár, Moszkva, Kazany és Szocsi városai adnak otthont.

A világbajnok németek, az Eb-győztes portugálok és a rendező oroszok mellett Észak-Amerika, Dél-Amerika, Ázsia, Óceánia és Afrika legjobbjai kaptak meghívást a tornára amely július 2-án végződik. Lássuk, mit érdemes tudni a résztvevő csapatokról.

Melyik csapat nyeri a Könföderációs Kupát?
   
Németország 3.15
Portugália 3.25
Chile 3.50
Mexikó 9.25
Oroszország 9.25
Kamerun 22.00
Ausztrália 38.00
Új-Zéland 360.00

A torna lebonyolítása igen egyszerű, a két négyes csoport két-két legjobbja találkozik az elődöntőben, A1-B2, B1-A2-es rendszerben. Az elődöntők vesztesei és nyertesei is július 2-án lépnek pályára, így tehát rendeznek mérkőzést a bronzéremért is.

A csoport

Az A csoportban kapott helyet az a Portugália, amely az Eb-győztes jogán kvalifikált az oroszországi viadalra. Fernando Santos fiai igazán jó formában vannak, utolsó öt tétmeccsüket 22 gólt szerezve nyerték meg, noha a vb-re közel sem biztos, hogy kijutnak, hiszen Svájccal szemben jelenleg lépéshátrányban vannak.

A luzitánoknál a csapat magja változatlan, egyedül talán az Eb-hős Éder valamint a Bayern München fiatalja, Renato Sanches hiánya tűnhet fel, ám ők nem voltak alapemberek Santosnál. A portugálok nagyon egységesek, nagyon lelkesek, ha pedig CR7-nek éppen olyan időszaka van, egyedül bárkit képes elintézni.

Ha Ronaldónak kedve van focizni, az bármikor trófeát érhet Portugáliának

A házigazda oroszok kapták a csoportban az első kiemelést a rendező jogán, ám azt nem lehet mondani, hogy erre eredményeikkel is rászolgáltak volna. A rém gyenge Eb-t követően Leonid Szluckij távozott, az új menedzserrel, Sztaniszlav Csercseszovval pedig egyelőre botladozik a csapat (kilenc meccsen 3-3-3 a mérleg).

Intő jel lehet, hogy a szbornaja utoljára 2015 novemberében vert meg rangos válogatottat, azóta többnyire vereségek és döntetlenek csúfították az eredménysort. A csapat kerete továbbra is a megszokott nevekből áll, az átlagéletkor igen magas, ugyanakkor olyan rutinos arcok, mint Dzagojev, Kokorin vagy Dzjuba hiányozni fognak a tornáról. Az oroszoktól sokat nem lehet várni, az elődöntő már bravúr lenne számukra.

A szbornaja a második helyért minden bizonnyal Mexikóval küzd majd, ahol szintén a rutin lehet az egyik erősség. A 23-as keretből 15 játékosnak van legalább húsz válogatottsága, így aligha illetődnek majd meg a pályán. Ochoa, Márquez, Héctor Moreno, Jonathan dos Santos, Guardado, Raúl Jiménez, Giovani dos Santos, Vela, Chicharito - egytől egyig olyan nevek, akik a mexikói futballban meghatározónak számítottak az elmúlt tíz évben.

A 2015-ös, bravúros Arany Kupa-sikert követően vérfrissítés következett a kispadon, Juan Carlos Osorio pedig igen eredményesen látja el a feladatát, a csapat a 24 mérkőzéséből 18-at megnyert és csupán Chile, valamint Horvátország tudta legyőzni őket. A Tricolor becenévre hallgató nemzeti együttes az elmúlt években kiválóan teljesített, így jelenleg mind a forma, mind a játékosanyag okán mi inkább a közép-amerikai csapatot juttatnánk tovább, mind az oroszokat. Ez egyébként 1.61-es szorzóval fogadható a nemzetközi fogadóirodáknál.

A csoport negyedik tagja aligha zavar majd sok vizet, Új-Zéland erejét jól jelzi, hogy felkészülési mérkőzésen Észak-Írországtól és Fehéroroszországtól is rúgott gól nélkül kapott ki. A keretből Chris Wood, a Leeds United csatárának a neve lehet leginkább ismerős, de akad játékos a Sunderlandből, az Ipswichből és a Marseille-ből is. Noha az óceániai csapat a 2010-es világbajnokságon mindenkit sokkolva, vereség nélkül esett ki, Oroszországban nem várható hasonló jellegű bravúr, már egy szerzett pont is a dicsőségükre válna.

Tippünk: Portugália - Mexikó - Oroszország - Új-Zéland

B csoport

Joachim Löw csapata lenne papírforma szerint a torna favoritja, ám a tréner egyértelműen a jövő csapatát építi már, ennek szellemében állította össze keretét. A teljesség igénye nélkül, kimaradt Neuer, Hummels, Höwedes, Boateng, Özil, Kroos, Khedira, Gündogan, Müller, Gómez, Götze és Schürrle is, ami azt jelenti, hogy a 23-as legénységnek mindössze egyetlen tagja, Julian Draxler éri el a 30 válogatottságot és a legidősebb Sandro Wagner a maga 29 évével. A Nationalelf ezzel a kerettel még nem játszott túl sok mérkőzést, a San Marino elleni 7-0-ból nehéz lenne következtetni. Mindenesetre abban biztosan lehetünk, hogy a fiatalok elszántan lépnek majd pályára, amelyhez jól jött a miniállam elleni gála is. Ráadásul azért ne gondoljuk, hogy csereemberekből áll Löw csapata, hiszen elég, ha csak Ter Stegen, Rüdiger, Kimmich, Draxler, Can vagy Wagner nevét említjük.

Vereséggel hangolt a chilei válogatott a kupára, de azért a románoktól elszenvedett 3-2-t követően nem kongtak még a vészharangok Santiagóban. A dél-amerikai csapatnak bőségesen voltak viszontagságokkal teli heteik, hónapjaik és az állandóság sem jellemző rájuk. A csapat magját továbbra is rutinos játékosok adják, Claudio Bravo, Mauricio Isla, Gary Medel, Arturo Vidal, Alexis Sánchez, Eduardo Vargas - mind-mind alulról vagy felülről súrolják ugyan a 30-at, de az ország sikerkorszakának főszereplőiről van szó.

Más kérdés, hogy Chile csapata komoly problémákba ütközik, ha el kell hagyniuk az országot, az elmúlt években csak ritkán tudtak brillírozni - ez alól kivétel a 2016-os Copa América-siker az Egyesült Államokban. Ebben a négyesben azért ez is elég kell legyen a továbbjutáshoz.

Kamerun és Ausztrália lenne hivatott megszorongatni a fiatal németeket és a hektikus chileieket, de olyan nagyon nem látszik, hogy melyik underdog okoz majd meglepetést. Az auszik erejét nem könnyű felmérni, hiszen évente mindössze 1-2 komolyabb meccsük van (Brazília például simán, 4-0-ra ütötte ki őket néhány napja), keretükben pedig Tim Cahillt leszámítva nem sok ismert játékos találunk.

A kameruniaknál Hugo Broos mester a fiatalítás híve volt, különösen a védelemben maradtak ki olyan nagy öregek, mint Matip, Chedjou, Nkouou vagy Bedimo. A Szelídíthetetlen oroszlánok sorozata egyébként igen impozáns, tétmeccsen utoljára 2015 januárjában szenvedtek vereséget, ám az ő esetükben is elmondható, hogy komoly ellenféllel ritkán találkoznak. A keret nem tűnik túl acélosnak, Kolumbia például 4-0-ra végezte ki Aboubakarékat felkészülési találkozón, így a papírforma azt mondatja velünk, hogy az afrikai bajnok maximum a csoport harmadik helyére lesz elég.

Tippünk: Németország - Chile - Kamerun - Ausztrália

Végső győztes

A 2017-es lesz a tizedik Konföderációs Kupa és eddig az európai és dél-amerikai uralomba egyetlen ország, Mexikó tudott beleszólni, amely 1999-ben házigazdaként tudott révbe érni. Érdekesség, hogy a mostani legénységből Mexikó után a legeredményesebb Ausztrália a maga 1997-es ezüstérmével és 2001-es bronzérmével.

A papírforma velünk Portugália, míg a bátor énünk Mexikó válogatottjának győzelmét mondja, noha a németeket nyilván botorság lenne leírni.

Az elődöntőktől kezdve igazán izgalmas, kiegyenlített torna várható, ha pedig Chile vagy Mexikó megnyeri a csoportját, akkor a portugál-német álompárosítás már a legjobb négy között összejöhet.

Ki lesz a torna gólkirálya?
Cristiano Ronaldo (Portugália) 2.50
Alexis Sánchez (Chile) 6.00
Timo Werner (Németország) 11.00
Sandro Wagner (Németország) 13.00
Miguel André Silva (Portugália) 13.00
Eduardo Vargas (Chile) 15.00