Konföderációs Kupa

Cristiano Ronaldo hozhatja a torna egyik legjobb tippjét?

Portugália egy évvel az Európa-bajnokság megnyerése után újabb trófeát nyerhet meg, Cristiano Ronaldóék jó eséllyel pályáznak a Konföderációs Kupa végső sikerére is.

A szombaton rajtoló Konföderációs Kupán a házigazda Oroszország mellett a világbajnok Németország, az Európa-bajnok Portugália, a Copa América-győztes Chile, az ázsiai bajnok Ausztrália, a CONCACAF-zóna bajnok Mexikó, az Afrikai Nemzetek Kupa-győztes Kamerun valamint az óceániai bajnok Új-Zéland vesz részt.  A fogadóirodák szorzói alapján a végső győzelemre a két európai valamint a chilei gárdának van a legtöbb esélye, de ezzel egy másik cikkünkben részletesebben is foglalkozunk.

Andre Silva lehet Ronaldo cinkosa a portugál sikerben

A lebonyolítás értelmében a nyolc résztvevő csapatot két négyes csoportra osztják, majd az első két helyezettek bejutnak az elődöntőbe, ahol keresztbejátszás után kialakul a finálé párosítása.

Az Európa-bajnok Portugália Mexikóval, Oroszországgal és Új-Zélanddal került az A jelű négyesbe. Az erőviszonyok alapján a luzitán válogatott  továbbjutása nem lehet kérdés, de ahogy azt a tavalyi Eb-n is láthattuk, Fernando Santos legénysége nem feltétlenül mutat csúcsformát már a csoportkörök során.

Portugália kerete a tornára
Kapusok: Beto (Sporting CP), Jose Sa (Porto), Rui Patricio (Sporting)
Védők: Bruno Alves (Cagliari), Cedric (Southampton), Eliseu (Benfica), Jose Fonte (West Ham), Luis Neto (Zenit), Nelson Semedo (Benfica), Pepe (Real Madrid), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund)
Középpályások: Adrien Silva (Sporting CP), Andre Gomes (Barcelona), Danilo Pereira (Porto), Joao Mario (Inter), Joao Moutinho (Monaco), Pizzi (Benfica) William Carvalho (Sporting CP)
Támadók: Andre Silva (Porto), Bernardo Silva (Monaco), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Gelson Martins (Sporting), Nani (Valencia)  Ricardo Quaresma (Besiktas).

Ennek ellenére természetesen a portugálok a csoport esélyesei. A házigazda oroszok egy megfiatalított, már a 2018-as vb-re készülő csapattal próbálkoznak, Mexikó pedig az utóbbi években nem igazán tudott felmutatni komoly eredményt topcsapatok ellen (ettől persze még botorság lenne a közép-amerikaikat leírni.) A nyitó fordulóban portugál-mexikói csatát rendeznek, azon a találkozón akár a csoportelsőség kérdése is eldőlhet. 

1x2     
Portugália Döntetlen Mexikó
2.05 3.05 3.40
Portugália#por-portugal#5

Viszont amíg például Németország esetében Joachim Löw tucatnyi sztárját nélkülözi majd ezen a tornán, addig Fernando Santos kerete tele van rutinos alapemberekkel. Az ibériai alakulatból a bayernes Renato Sanchez, az Eb-döntőt eldöntő Éder valamint a kapus Anthony Lopes hiányzik majd, viszont

Cristiano Ronaldo, Nani, Quaresma, Joao Moutinho, Pepe, Bruno Alves, Rui Patricio, Andre Gomes, Andre Silva és Bernardo Silva is a keret tagja.

Vagyis az Eb-címvédő tulajdonképpen ugyanazzal a garnitúrával operál majd, mint tavaly Franciaországban. Portugália a párizsi finálé óta 9 meccsen hét győzelmet aratott és két vereséget szenvedett el, néhány napja Lettországban CR7 duplájával verték idegenben a letteket 3-0-ra.

Az eredmények és a rúgott gólok száma is azt mutatja, hogy Portugália továbbra is jó passzban van, a válogatott történetének legnagyobb sikere pedig rendkívül ösztönzőleg hatott a keret tagjaira. Cristiano Ronaldo fejében például meg sem fordult, hogy lemondja a szereplést, pedig igen hosszú és sikeres szezon van a lábán, ennek ellenére Rigában is úgy focizott, mintha BL-döntőben lenne.

A portugál aranygeneráció nagy dobása volt a tavalyi Eb-győzelem, de könnyen lehet, hogy a "flow" viszi őket tovább előre és újabb címmel gazdagítják a válogatott sikerlajstromát.

Mindenesetre a csoportgyőzelemre kínált 1.90-es szorzó meglehetősen szimpatikus, ahogyan a    -n kínált 3.25-ös szorzó is a végső sikerre. Új-Zéland nem okozhat gondot, a másik két válogatottban pedig jelenleg talán nincs akkora potenciál.

Ti mit gondoltok, megnyerik Ronaldóék a csoportot?

A-csoport győztese
Portugália 1.90
Mexikó 3.40
Oroszország 3.60
Új-Zéland 101.00
186789