Női kosárlabda

A legnagyobb favorit ellen kezd a magyar válogatott

Női kosárlabda-válogatottunk az Eb-címre legesélyesebb spanyolok ellen kezdi meg szereplését a csehországi tornán.

Fegyvernekyék a spanyol válogatottal csapnak össze pénteken. - Fotó: kosarsport.hu

Megkezdi szereplését a női kosárlabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott, Stefan Svitek együttese pénteken, Hradec Kralovéban Spanyolországgal méri össze tudását. A hispánok a világ élvonalához tartoznak női kosárlabdában, amit hűen tükröz, hogy a 2016-os riói olimpián és a 2014-es világbajnokságon is csak az USA tudta megelőzni Lucas Mondelo lányait, míg a 2013-as Eb-t behúzták, a 2015-ös, magyar-román közös rendezésű kontinensviadalon pedig a harmadik helyet csípték el.

Fogadás a győztesre    
Magyarország Spanyolország
7.25 1.03

Mindezek után egyértelmű, hogy nem mi vagyunk a pénteki találkozó esélyesei, főleg úgy nem, hogy Alba Torrensék a 2015-ös Eb-n, Sopronban, 69-46-ra tudták legyőzni a mieinket, ezúttal pedig ugye nem hazai, hanem semleges pályán meccselünk a hispánokkal. A spanyolok ráadásul jó formának örvendnek, hiszen a hét felkészülési meccsük közül hatot megnyertek, többet kiütéssel, s mindössze a 2015-ös Eb-ezüstérmes franciákkal szemben maradtak alul.

Ami a mieinket illeti, Stefan Svitek csapatának első öt előkészületi mérkőzése abszolút nem sikerült, hiszen a magyar válogatott Szlovéniától kétszer kapott ki, illetve az olaszországi felkészülési tornán háromszor - a házigazdától, az oroszoktól és a belgáktól - szenvedett vereséget. Ezt követően viszont a horvátokat először 68-57-re, majd 113-53-ra, míg a szlovákokat 98-64-re, illetve 84-58-ra győzte le. Utóbbi két meccsen már ott volt a honosított Courtney Vandersloot is, aki idén török bajnok és kupagyőztes lett a Yakin Dogu csapatával, ráadásul az amerikai-magyar játékost választották meg az év játékosának Törökországban, s nem mellesleg ő lett az év legjobb hátvédje, illetve a nagydöntő MVP-címét is bezsebelte.

"Nagyon jó a hangulat a csapatnál, sikerült pozitívan zárni a felkészülést. Jót tett, hogy a horvátokat nagy különbséggel győztük le és a szlovákokat is harminc pont körül vertük kétszer. Biztató játékot mutattunk, így nagyon várjuk már az Európa-bajnokságot" - mondta Raksányi Krisztina a PEAC-Pécs játékosa klubja hivatalos honlapjának, majd kitért magára az Eb-re, illetve a nyitómeccsre is: "Elvileg egy győzelemmel tovább lehet jutni, mivel három csapat megy tovább a csoportból. A spanyolokat nem kell bemutatni, tele van szupersztárokkal, de ennek ellenére nem úgy megyünk fel a pályára, hogy eleve feladjuk, hiszen minden meccset meg szeretnénk nyerni. Azt gondolom, hogy a csehekre és az ukránokra fogunk koncentrálni, ellenük lehet reálisabban esélyünk."

A magyar válogatott kerete az Európa-bajnokságon:

Dubei Debóra (Uniqa Sopron), Fegyverneky Zsófia (Uniqa Sopron), Határ Bernadett (Uniqa Sopron),  Licskai Zsófia (PEAC Pécs), Raksányi Krisztina (PEAC Pécs), Zele Dorina (PEAC Pécs),  Simon Zsófia (CMB Cargo Uni Győr), Varga Zsófia (CMB Cargo Uni Győr), Medgyessy Dóra (VBW CEKK Cegléd),  Nagy-Bujdosó Nóra (VBW CEKK Cegléd), Vandersloot Courtney (Yakin Dogu Üniversiti – Törökország), Krivacevic Tijana (Gime Universiti – Törökország).

Ahogy Raksányi Krisztina is elmondta, szombaton már a házigazda csehekkel játszik a válogatottunk, s nekünk inkább azon a meccsen, illetve a hétfői, ukránok elleni összecsapáson van keresnivalónk. Ezt a fogadóirodák is tudják, így nem meglepő, hogy a spanyol válogatott a pénteki találkozó toronymagas esélyese, hiszen a     kétesélyben például csak 1.03-szoros oddsot kínál első ellenfelünkre. A mieink sikerével ugyanakkor bankot lehet robbantani, hiszen a magyar csapatra 7.25-szörös pénzt fizet az állami iroda. A bukméker a pontok számának határát 129,5-nél, míg a hendikep vonalat 14,5-nél húzta meg.

Szorzók a végső győztesre
Válogatott Odds
Spanyolország 2.60
Franciaország 5.50
Szerbia 6.00
Oroszország 7.50
Törökország 12.00
Fehéroroszország 15.00
Csehország 15.00
Ukrajna 19.00
Szlovénia 31.00
Montenegró 31.00
Lettország 56.00
Szlovákia 71.00
Olaszország 71.00
Görögország 91.00
Belgium 126.00
Magyarország 126.00