Angol foci

Mégsem Tuchellel lehet újra látványos futballja a Szenteknek?

  • varin

Claude Pueltől elköszönnek, az utódtól pedig többet várnak, mint 41 gól egy idényben.

Noha hetek óta levegőben lógott, így is általános megdöbbenést váltott ki a szerda esti hír, hogy a Southampton meneszti Claude Puelt, a francia edzőt, akivel kevesebb, mint egy éve írtak alá három idényre szóló kontraktust. Az 55 éves trénernek azt követően kell elhagynia a Szenteket, hogy 53 mérkőzésen 20-13-20-as mutatóval zárt, a csapatot bevezette a Ligakupa-fináléba, a bajnokságban Tadicék pedig a nyolcadik helyen végeztek.

Az elfogadható eredmények mellett azonban Puelt minden irányból támadták, így a távozása előbb-utóbb borítékolható volt. A szurkolók a Stoke City elleni utolsó mérkőzésen találták meg Puelt, azt skandálva neki, hogy "fogalmad sincs, mit csinálsz", a vezetőség az unalmas futball miatt orrolt meg Puelre, míg a kulcsjátékosokkal igen rossz viszonyt ápolt.

Fotó: Pulse

"A legfontosabb ok az az volt, hogy a csapat unalmas futballt játszott, gólt is alig-alig szereztek. A szurkolók egyszerűen megunták azt nézni, hogy a csapat birtokolja a labdát a pálya kétharmadáig, majd onnantól megáll a tudomány. Ha megnézed, a nyolcadik hely és a kupadöntő alapján nem volt ez egy rossz szezon és sokan nem is értik Puel menesztését, de egyszerűen visszább lépett a csapat a tavalyi évhez képest. Kevesebb a pontunk, kevesebb a gólunk és unalmasabb a futballunk, mint korábban" - összegezte tapasztalatait Matt Le Tissier, a csapat korábbi középpályása.

A tények valóban makacs dolgok, a Soton úgy zárt a nyolcadik pozícióban, hogy a 38 meccsen 41 gólt szerzett és 48 gólt kapott, ráadásul a hetedik Everton is 15 pont távolságra lett tőlük az idény végére.

A szurkolók pedig érthetően besokalltak május végére, hiszen a St. Mary's-ben az utolsó öt fordulóban gólt sem sikerült szerezniük a kedvenceknek.

Sokáig úgy tűnt, a dél-angliai csapatnál már meg is találták Puel utódját, hiszen a Dortmundtól elzavart Thomas Tuchellel mindenképpen kreatívabb játékot várhattak volna a fanatikusok, mint Pueltől. Más kérdés, hogy Tuchel is azért kellett elhagyja korábbi csapatát, mert összeveszett a sztárokkal, ráadásul a német mestert - saját bevallása szerint - nem is érdekli a munka.

A 43 éves német helyett így a Crystal Palace által is körbeudvarolt Frank de Boer lett a favorit, az argentin Mauricio Pellegrino és Ryan Giggs lehet még befutó, de a Sky Sports arra is lát esélyt, hogy Jaap Stam, a Reading edzője érkezik Southamptonba.

Bárhogyan is lesz, a Soton játéka csak javulhat a következő évre.

A Southampton következő trénere
Frank de Boer 3.00
Mauricio Pellegrino 9.00
Eddie Howe 11.00
Julian Nagelsmann 13.00
Thomas Tuchel 15.00