Roland Garros

Bajnokok csatája - Wawrinka sem lesz ellenfele Nadalnak?

Történelmi siker előtt Rafa Nadal, 10. Roland Garros-címét szerezheti meg vasárnap, ha a döntőben legyőzi Stan Wawrinkát.

Nem történt meglepetés, a sorsolás után a svájci és a spanyol klasszis fináléja volt a legvalószínűbb Párizsban. Rafa Nadal gyakorlatilag átgázolt a mezőnyön, szettet senkinek nem engedett, de még gémekből sem túl sokat veszített. 

Egészen pontosan 29 játékot nyertek ellene a hat mérkőzés alatt, ez pedig a Grand Slam-tornák történetében a második legkevesebb az Open Érában. Bjorn Borg tudott ennél is simábban döntőbe jutni még az 1978-as Garroson.

Demoralizáló menetelés ez a mallorcai salakkirálytól, aki rekordnak számító 10. alkalommal hódíthatja el a Muskétások Kupáját. 

Lesz ehhez persze egy-két szava Stan Wawrinkának is, aki hibátlan mérleggel büszkélkedhet a Grand Slam-döntők tekintetében. Két éve ő is megízlelte már, hogy milyen a párizsi salakon döntőt nyerni, 2014-ben, az Australian Open-fináléjában pedig azt, hogy milyen Nadalt legyőzni egy GS-en. Azóta sokszor találkoztak, de messze ez lesz a legnagyobb téttel bíró ütközetük.

A bosszú nem része a szókincsemnek. Nem hiszem, hogy úgy kellene erre a mérkőzésre tekintenem, mint egy bosszú. A fejemben minden meccs más és fontos. 

- mondta Nadal, aki hozzátette, hogy Stan kiválóan játszott abban a döntőben, de nem tudja, hogy miként alakult volna, ha nem sérül meg. Illetve megjegyezte, hogy már előtte is brillírozott a svájci és megmutatta, hogy a fontos meccseken rendre a topon tud teljesíteni. 

Utóbbi mondat a kulcs, Wawrinka ebben tényleg zseniális. Nem csak Nadalt lepte meg Melbourne-ben, hanem két éve Novak Djokovicsot is itt a párizsi salakon. Parádés játékkal ütötte le a pályáról a szerb klasszist, esélyt sem adva neki abban a döntőben. 

A torna előtt azt írtuk, hogy Wawrinkát tartjuk Nadal legnagyobb kihívójának, nem pedig a címvédő Djokovicsot, a világelső Murrayt vagy éppen Thiemet. Nem kellett csalódnunk a svájciban, gyönyörűen felépítette a játékát, Murray ellen az elődöntőben pedig extra klasszis teljesítményt nyújtott. Abban a meccsben tényleg a sportág sava-borsa benne volt és nüanszok döntöttek a javára. De ismét megmutatta, hogy a Grand Slam-tornákon pokoli erős mentálisan. 

Nagy kérdés azonban, hogy egy ennyire megterhelő elődöntőt után mennyire tud ellenfele lenne egy teljesen friss és bombaformában teniszező Nadalnak? Fizikálisan négy óra játék után sem tűnt úgy, hogy problémái lennének a svájcinak, ám fejben sokat vehetett ki belőle ez a derbi. Illetve másik nagy kérdés, hogy megvan-e a játéka ahhoz, hogy a spanyolt legyőzze?

Amikor arról írtunk, hogy Wawrinka a legnagyobb kihívója, akkor igennel válaszoltunk erre a kérdésre, látva azonban Rafa menetelését, elbizonytalanodtunk...

Fogadás a győztesre    
Stan Wawrinka Rafael Nadal
4.40 1.14

Nadal ugyanis ismét nagyon tudja, hogy mit kell a párizsi vörös poron játszani. A pörgetéseivel teljesen kiszedi az ellenfeleit a pályából, ezekre pedig Wawrinkának sem biztos, hogy hatékony válaszai lesznek, hiába üti átlagban ő a legkeményebb tenyerest, és hiába zseniális a fonákja. Több méterrel az alapvonal mögül ő sem képes csodákra...A spanyol is tudja, hogy az lehet a kulcsa a győzelmének, ha hátul tudja tartani a svájcit:

Agresszíven kell játszanom és nem szabad őt könnyű pozícióba engednem, más különben nagy bajba kerülök.

Gyakorlatilag harc lesz az alapvonalért, aki annak leginkább a közelében tud maradni és onnan játszani, az lehet a győztes. Miután Nadal pörgetései pokolian hatékonyan működnek, így véleményünk szerint Stan lesz az, aki hátrébb szorul és a komfort zónáján kívül kényszerül játszani. 

Ami a meccs lélektanát illeti, két éve Wawrinka tökéletesen lovagolta meg azt, hogy mindenki Djokoviccsal és az ő karrier Grand Slam beteljesítésével foglalkozott. Most sem a svájci van a középpontban, ám pont a 2015-ös győzelme miatt már róla is sokkal többet beszélnek, cikkeznek. A nagyobb nyomás persze Nadalon van, bár ő nem különösebben foglalkozik ezzel: "Igaz, hogy gyönyörű szám a 10, de nekem a 9 a kedvencem".

Nagyon szeretnénk egy szoros döntőt látni, de nem zárnánk ki, hogy Nadal három szettben megoldja. Ha tényleg úgy alakul, hogy Wawrinka nem tudja a saját játékát játszani, akkor nehéz elképzelni, hogy hinni is tudjon a győzelemben, akkor pedig a spanyol rajta is átgázolhat, ahogyan tette azt az elődöntőben Thiemmel, aki szintén nem találta az ellenszert. 

hatharom.com
Nadal 3-0-ra nyer
@ 1.95