Kézilabda

Esélyt sem adtak Görbiczék a szlovákoknak

A magyar női kézilabda-válogatott 28-19-re legyőzte Szlovákia csapatát a világbajnoki selejtezős párharc első mérkőzésén, szombaton Debrecenben.

A magyar együttesben sérülés miatt Tomori Zsuzsanna, Szucsánszki Zita, Hornyák Dóra, Erdősi Ildikó és Kovács Anna sem léphetett pályára.

Bíró Blanka védéseinek köszönhetően a szlovákok több mint hat percig nem tudtak betalálni a meccs elején, később pedig Martina Skolkova góljaival tartották magukat. A magyarok jól teljesítettek, és Görbicz Anita vezérletével őrizték előnyüket (8-5).

Amikor némileg egysíkúvá és kapkodóvá vált a hazaiak játéka, Kim Rasmussen szövetségi kapitány időt kért. Ennek hatására támadásban és védekezésben is hatékonyabbá vált a csapat, és a hajrában sorozatban négyszer volt eredményes (14-8).

A vendégek tíz percen keresztül nem dobtak gólt, ezt kihasználva az egyre magabiztosabban kézilabdázó magyar válogatott a második felvonás elején tíz találattal elhúzott (18-8). A továbbra is kiválóan védő Bíró Blanka helyére beállt Janurik Kinga is remekelt a kapuban, ez pedig ellensúlyozta a támadásban elkövetett pontatlanságokat.

A szlovákok több könnyű gólt is szereztek, míg a magyarok hat percen keresztül nem találtak be, a legvégén azonban Görbicz vezérletével újra eredményesek voltak és kilenc találattal győztek (28-19).

Női világbajnoki selejtező, 1. mérkőzés:
Magyarország-Szlovákia 28-19 (14-8)

A visszavágót szerda 18 órától a pozsonyi Ondrej Nepela Arenában rendezik. A párharc győztese kijut a decemberi németországi világbajnokságra. A házigazda németeken kívül már Norvégia, Dánia, Hollandia, Franciaország, Angola, Tunézia, Kamerun, Japán, Kína, valamint a Koreai Köztársaság együttese biztosította részvételét a vb-n.