Felkészülés

Márpedig barátságos brazil-argentin nem létezik

  • ivan

Magyar idő szerint péntek délben Melbourne-ben megmérkőzik egymással a két dél-amerikai óriás. Úgy tűnik, a debütáló argentin kapitány veszi komolyabban a találkozót.

Ha Argentína és Brazília összecsap egymással, akkor sok jelző ráaggatható a randevúra, de a barátságos szó nincs köztük. A két dél-amerikai óriás rivalizálása hosszú évtizedekre nyúlik vissza, a szurkolók pedig mindig kiemelt figyelmet szentelnek a "főellenség" elleni ütközetekre.

Messi hat selejtezőn lépett pályára, abból Argentína ötöt megnyert

Magyar idő szerint péntek délben Ausztráliában, Melbourne városában játszik bemutatómérkőzést a két válogatott, melyek közül elsősorban a brazil lesz foghíjasabb a szokottnál. Tite szövetségi kapitány keretében mindössze pár játékost találunk az alapembereknek számítók közül, így nem lesz ott a pályán Neymar, Marcelo, Miranda, Casemiro, Firminho vagy éppen Marquinhos sem.

Persze azért gyenge keretről így sem beszélhetünk, a védelembe például 2015 után kezdőként térhet vissza Thiago Silva, a csatársorban pedig a bayernes Douglas Costa és a citys Gabriel Jesus bizonyíthat.

Brazília kerete
Kapusok: Diego Alves (Valencia), Weverton (Atletico-PR), Ederson (Benfica).
Védők: David Luiz (Chelsea), Gil (Shandong Luneng), Jemerson (Monaco), Rodrigo Caio (Sao Paulo), Thiago Silva (PSG), Alex Sandro (Juventus), Fagner (Corinthians), Filipe Luis (Atletico Madrid), Rafinha (Bayern).
Középpályások: Fernandinho (Manchester City), Giuliano (Zenit), Lucas Lima (Santos), Paulinho (Guangzhou Evergrande), Coutinho (Liverpool), Renato Augusto (Beijing Guoan), Rodriginho (Corinthians), Willian (Chelsea).
Támadók: Diego Souza (Sport), Douglas Costa (Bayern Munich), Gabriel Jesus (Manchester City), Taison (Shakhtar).

Argentína új szövetségi kapitánnyal, Jorge Sampaolival készül a késő nyári, őszi tétmérkőzésekre. A Sevillától érkező tréner legutóbb Chile kapitányi posztját töltötte be és bizony sok kellemetlenséget okozott honfitársainak, hiszen 2015-ben Copa Américát nyert Higuaínék ellen.

Sampaoli érkezésétől az argentinok azt várják, hogy gatyába rázza a nemzeti csapatot és kijuttassa a válogatottat az oroszországi világbajnokságra. Az augusztusi selejtező előtt Sampaolinak két mérkőzés áll rendelkezésére a felkészülésre, így nem csodálkozhatunk azon, hogy brazil kollégájával ellentétben egyetlen alapemberének sem adott pihenőt.

Messi és Dybala egyszerre lehet a pályán

A tréningeken az 57 éves szakvezető egy 3-4-3-as formációt gyakoroltatott a csapattal, amelyben Messi és Dybala egyszerre volt a pályán, Gonzalo Higuaín mögött. Ez egyébként előrevetíti azt is, hogy a két juvés a szombati BL-döntő ellenére ott lehet a pályán a brazilok ellen is.

"Messi és Dybala fantasztikus játékos, ezek a mérkőzések pedig lehetőséget adnak számunkra, hogy megnézzük, hogyan képesek egymás mellett játszani és a lehető legtöbbet kihozni magukból a csapat érdekében. Hiszek benne, hogy képesek magasabb szintre emelni a csapat játékát" - fogalmazott Sampaoli a két sztár együttműködéséről.

Argentína kerete
Kapusok: Nahuel Guzman (Tigres), Sergio Romero (Manchester United), Geronimo Rulli (Real Sociedad)
Védők: Emanuel Mammana (Lyon), Gabriel Mercado (Sevilla), Javier Mascherano (Barcelona), Nicolas Otamendi (Manchester City).
Középpályások: Ever Banega (Inter), Lucas Biglia (Lazio), Manuel Lanzini (West Ham United), Leandro Paredes (Roma), Guido Rodriguez (Tijuana), Eduardo Salvio (Benfica)
Támadók: Joaquin Correa (Sevilla), Angel Di Maria (PSG), Paulo Dybala (Juventus), Alejandro Gomez (Atalanta), Gonzalo Higuain (Juventus), Mauco Icardi (Inter), Lionel Messi (Barcelona)

A két válogatott közül egyértelműen Brazília van jobb passzban, hiszen a selecao magabiztosan vezeti a dél-amerikai selejtezőcsoportot (10-3-1), utolsó kilenc mérkőzését pedig egyaránt megnyerte. Argentína ezzel szemben botladozik a selejtezőben, ráadásul 2012 óta nem tudta legyőzni Brazíliát, tavaly novemberben 3-0-s vereséget szenvedett Belo Horizontéban.

[2459451] 2017-06-09 12:05:00 Brazília - Argentínax;5

A bukmékerek eredetileg közel azonos esélyeket szabtak a két csapatra, ám a mérkőzés közeledtével a fogadók el kezdték nyomni az argentinokat. Ez a kereteket összehasonlítva egyáltalán nem meglepetés, ráadásul a semleges helyszín sem indokolja, hogy a brazilokat favorizálják.

Neymar nélkül a selecao támadójátéka veszíthet hatékonyságából - a Barcelona támadója utolsó 10 válogatott meccsén 10 gólt szerzett - ugyanakkor Argentína a Messi-Dybala-Higuaín trióval felvillanthat valami erőset. Felkészülési mérkőzésről lévén szó azonban jobban járunk, ha megvárjuk a hivatalos kezdőcsapatokat, de ha az előzetes várakozásnak megfelelően alakulnak a line up-ok, könnyen lehet, hogy Brazília kilenc győztes mérkőzés után vesztesként hagyja el a pályát.

1x2    
Argentína Döntetlen Brazília
2.45 3.20 2.75
[2459451] 2017-06-09 12:05:00 Brazília - Argentínax;