Vélemény

Egy újabb felesleges csapat az NB I-ben?

  • varin

A felcsúti Mordorral ellentétben a Balmazújvárosnak legalább lehet szurkolni, ám a helyzetük szinte reménytelen.

Vasárnap délután Balmazújváros-Kisvárda keleti derbi döntött a második feljutó csapatról az NB II-ben. A hajdúságiak végül egy kései góllal bebiztosították a feljutást, így jövőre a Puskás Akadémia mellett a 18 ezer fős kisváros harcolhat a bennmaradásért. Ám nem megbántva Feczkó Tamás együttesét, a papírforma azt diktálja, hogy ez igazi szélmalomharc lesz.

Balmazújvárosban néhány éve készült el a stadion, melynek költsége közel egymilliárd forint volt. A beruházás részeként új lelátó, új eredményjelző, színes TV közvetítésre alkalmas világítás és pályafűtés is készült. A pályafűtés üzemeltetése azonban olyan drága, hogy be sem kapcsolták, így az Újváros első tavaszi hazai mérkőzése februárban elmaradt.

Ha megnézzük a Balmaz keretét, azt láthatjuk, hogy annak értéke 2,03 millió euró a mértékadó Transfermarkt oldalon, amely még az NB II-ben sem fér be az első hatba. Ez az összeg természetesen az NB I-ben az utolsó lesz, a 11. helyezett Paks csapatának mindössze 40%-ára becsülik a Balmazújváros keretét.

A csapat dicsőségére válik, hogy idegenlégiós nélkül dolgoznak, ám a keretet rendre az NB I-ben könnyűnek találtatott, idősebb magyar játékosok alkotják mint például a Lokinál évekig harmadik számú kapusnak számító Szécsi Gergő, a több NB I-es csapatnál megforduló Heffler Norbert és a magyar futball örök ígéretének számító Farkas Balázs is.

A Balmazújváros keretéből nagyon sokan vagy a Debrecennél nevelkedtek vagy onnan kerültek át a Balmazújvároshoz, ám a teljes keretnek mindössze 90 NB I-es mérkőzése van, ha nem számoljuk a 34 éves Belényesi Miklóst, a 34 éves Virág Aladárt és Heffler Norbertet.

Feczkó Tamás csapatának értéke még az idén rendkívül simán búcsúzó Gyirmóttól is messze elmarad, pedig ott aztán mindent megtettek a szezon előtt és szezon közben azért, hogy a csapat elbukjon. Ráadásul azt se felejtsük el, hogy a Gyirmót úgy esett ki idén utolsó helyen, hogy tavaly nyolcpontos fórral nyerték az NB II-t a Mezőkövesd előtt.

Fotó: HAON

Az elmúlt években mindössze egyszer, a 2011/12-es szezonban fordult elő olyan, hogy legalább az egyik feljutó csapat nem esett ki azonnal az NB II-be, ám ha például a 2015-ös dunaújvárosi, a 2013-as egri vagy a 2011-es szolnoki példát nézzük, akkor megállapíthatjuk, hogy több esetben is a kudarc oka a megfelelő infrastruktúra és pénzügyi feltételek hiánya volt.

A csapat hazai mérkőzésein a 2016/17-es idényben a magyarfutball.hu statisztikái alapján átlagosan 1079 néző volt, amely átlagot igencsak feljavította a bajnoki finálé 2435 nézője, amelyen a televíziós felvételek tanulsága szerint messze nem volt telt ház.

A Balmazújváros vetélytársak tekintetében is borzalmasan rosszul áll, hiszen nemhogy kettő, de még talán egy csapatot sem lehet megnevezni, amely komolyan favorit lenne a kiesésre. Diósgyőrben és Debrecenben vélhetően komoly vérfrissítés várható és még egy ilyen pocsék szezonban senki nem bízhat, az NB I-es szinten is ütőképes kerettel rendelkező újonc, a Puskás Akadémia kiesése igazi bravúr lenne, talán egyedül Mezőkövesden a minimum cél a kiesés elkerülése.

Feczkó Tamás hajlandó és akar is tanulni, a magyar futball egyik legnagyobb ígérete

Mindezek fényében egyértelműen kijelenthető, hogy a Balmazújváros sem éli majd túl az első NB I-es szezonját. Hiába a kedvező politikai helyzetük, ez manapság még csak nem is előny, hanem alapfeltétel a legjobbak között. Ráadásul Feczkó Tamás maradása kétséges, márpedig teljesen egyértelműen ő ennek a csapatnak a szíve-lelke, ő csinált egy közepes keretből, egy, a két éve még a kiesés ellen küzdő gárdából feljutó csapatot.

Kétségkívül rendkívül szimpatikus, hogy kizárólag magyarokkal volt képes feljutni a kiscsapat, miként Feczkó Tamás szakértelme sem elvitatható, így kicsit a paksi csapatra hajazva egy igazán szerethető gárda épült Balmazújvárosban, amelynek a Puskás Akadémiával ellentétben lehet is szurkolni. Ám legyünk realisták, Virág Aladár csodás bajuszát a 2018/19-es szezonban már aligha csodálhatjuk meg testközelből, a magyar futball egyik legnagyobb csodájára lenne szükség, hogy a Balmazújváros túlélje a következő szezont.

211147