Német foci

Az EL-döntőstől vett edzőt a Dortmund

  • MVB80

Hollandiából érkezik a Borussia Dortmund új edzője.

Fél Európa az Ajaxot csodálta idén tavasszal, amikor az amszterdamiak egy elképesztően fiatal csapattal bejutottak az Európa Liga döntőjében, útközben kiejtve a Schalkét és a Lyont is.

Peter Bosz edző 22 év 282 nap átlagéletkorú csapatot küldött pályára a MU elleni döntőben, de José Mourinho dörzsölt játékosai megfojtották minden idők legfiatalabb európai kupadöntős csapatát.

Bár Bosznak és az Ajaxnak a nagy szezont futó Feyenoord mögött a bajnokságban is az ezüst jutott, az edző így is felhívta magára a figyelmet, és az őszt már a német bajnokságban kezdi.

A német kupát megnyerő Borussia Dortmund ugyanis a vezetőséggel és a játékosokkal megromló viszonya miatt menesztett Thomas Tuchel helyére Boszt szerezte meg, akinek 2019-ig szóló szerződése volt az Ajaxnál, így a németek 5 millió euróért vásárolták őt ki.

Bosz az új főnök Dortmundban

A korábbi nyolcszoros holland válogatott középpályás játékosként megfordult Németországban is, a Hansa Rostocknál egy szezont húzott le. Edzői pályafutását 2000-ben kezdte egy amatőrcsapatnál, majd 2002-ben a De Graafschap  volt az első profi klubja, de a kezdés döcögősre sikerült, mivel nem tudtak bennmaradni az élvonalban.

Később dolgozott a Heracles Almelónál, a Vitesse-nél, a Maccabi Tel-Avivnál, a Feyenoordnál, ahol technikai igazgató volt, és tavaly nyáron vette át az Ajax irányítását. Bosz eddigi legnagyobb sikere edzőként a Heracles Almelóval kivívott feljutás, most a Dortmund kispadján azt várják tőle, hogy a csapat csavarja ki a Bayern kezéből a salátástálat, és dobjon valamit nagyot a Bajnokok Ligájában.

Az 53 éves Bosz a 17. holland edző a Bundesligában, ezzel a külföldiek rangsorában a németalföldiek vezetnek.

Ki nyeri a BL 2017-2018-as idényét?
Barcelona 6.00
Real Madrid 6.00
Bayern München 6.50
Juventus  11.00
...  
Borussia Dortmund 21.00