Angol foci

Mit tegyenek a PL-újoncok, ha nem akarnak pofozógépek lenni?

  • MVB80

A Newcastle egyből, a Brighton és a Huddersfield évtizedeket várva jutott vissza a Premier League-be.

A világ legdrágább futballmérkőzése, így szokták nevezni az angol másodosztály, a Championship rájátszásának döntőjét, amelyet idén a Huddersfield és a Reading vívott.

A büntetőpárbajba torkolló nagy meccsből a Huddersfield jött ki győztesen, amely így legalább 170 millió fonttal gazdagodott, és ha sikerülne bennmaradnia a Premier League-ben, akkor ez az összeg 290 millióig emelkedhet.

Az elmúlt tíz idényben a 30 feljutó csapatból 18 benn tudott maradni az első évében, ez hatvan százalékos túlélési mutatót jelent. A most véget ért szezonban a Middlesbrough és a Hull is elvérzett, a Burnley viszont jövőre is összecsaphat a Chelsea-vel, a manchesteriekkel, meg a többi naggyal.

A nyár végén kezdődő idényben a Huddersfield mellett a Newcastle és a Brighton lesz az újonc, a Szarkák egy évnyi száműzetés után térnek vissza, a Brighton viszont 34, míg a Terrierek becenévvel illetett Huddersfield 45 éve nem járt a legjobbak között.

A Sky Sports összeszedte, mire lenne a szükségük a csapatoknak, hogy megállják a helyüket a PL-ben. A Newcastle kerete első ránézésre pofásnak tűnik, de egy belső védőt mindenképp igazolnia kellene a vezetőségnek, mint ahogy a csatársorra is ráférne a vérfrissítés, mert Alekszandar Mitrovics nem tudott folyamatosan magasan teljesíteni, Daryl Murphy pedig várhatóan kevesebb lehetőséget kap majd, mint idén.

Benítez visszavezette a Szarkákat az első osztályba

Dwight Gayle 23 góljával egyértelműen húzóember volt, de még bizonyítania kell, hogy a PL-ben is képes lesz ilyen hatékonyan játszani. A kapusposzton is várható mozgás, Rafa Benítez nagy kedvencét, Pepe Reinát például összehozták már a klubbal, és Mike Ashley tulajdonos azt ígérte a spanyol menedzsernek, hogy minden feltételt biztosítani fog a bennmaradáshoz.

A Brighton nagy valószínűséggel elveszíti Sebastien Pocognolit, aki olyan jól játszott, hogy a West Bromwich vissza fogja hívni a kölcsönből, így aztán az újoncnak szüksége lesz egy balhátvédre. A kapuban David Stockdale védte végig az évet, de ő még nem döntött arról, hogy aláírja-e az új szerződését, úgyhogy körül kell nézni a piacon. Chris Hughton edző azt mondta, a PL-ben várhatóan 4-4-1-1-es felállásban küldi majd pályára a csapatát, ehhez viszont szüksége lenne egy olyan támadó középpályásra, aki képes az ék mögött játszani. Szintén nem ártana fiatalítani a keretet, mert a kulcsemberek közül Bruno 36, Steve Sidwell 34, Glenn Murray 33 éves.

A Huddersfield sikerében nagy szerepet játszottak a kölcsönjátékosok, így David Wagner menedzser abban bízik, a kapus Danny Wardot és a középpályás Aaron Moyt újra megkaphatja a Liverpooltól, illetve a Manchester Citytől.

Kasey Palmert és Izzy Brownt a Chelsea passzolta le a Huddersfieldnek, és a PL bajnokától akár újabb játékosok is érkezhetnek. Wagner korábban a Borussia Dortmund tartalékcsapatának volt az edzője, így rajta tartja a szemét a német piacon is.

Hefele (jobbra) jövőre Anglia legjobb csatáraival csaphat össze

A csapat letámadásra épülő, az ellenfelet hibákra kényszerítő stílusa a Championshipben nagyon sikeres volt, egy osztállyal feljebb azonban várhatóan kevesebb csapatot lehet vele meglepni. A csapat két szélsővédője, Chris Lowe és Tommy Smith a másodosztály legtöbbet támadó hátvédei közé tartoztak, kérdés, felvállalják-e ezt a bátor játékot a nagyok között is, vagy inkább a biztonság lesz az elsődleges.

A védelem tengelyében Christopher Schindler és Michael Hefele összeszokott páros alkotott, de a Huddersfield mínusz kettes gólkülönbséggel lett ötödik - a Newcastle-é plusz 45, a Brightoné plusz 34 volt -, vagyis lehet még farigcsálni a hátsó alakzaton.

Nagy kérdés persze, hogy meddig nyújtózkodhat a klub, hiszen a Huddersfieldé volt a Championship egyik legkisebb költségvetése, mindent elmond, hogy a Schindlerért fizetett 1,8 millió font már klubrekordnak számított egy éve. Csak a viszonyítás kedvéért: a PL legrosszabb idei bennmaradója, a Watford tavaly kilenc új játékost vett, és mindegyikért legalább 4 millió fontot fizetett.