Férfi kézilabda BL

Bejöhet a surranópálya a Veszprémnek?

Zsinórban negyedik Final Fourján vehet részt a Telekom Veszprém: a szombati elődöntőben a magyar bajnok ellenfele az első számú esélyesnek tartott PSG lesz.

Egy évvel ezelőtt a Veszprém a Kielce elleni döntőben már 9 góllal is vezetett, végül azonban büntetők után mégis elveszítette a finálét. Sokáig úgy tűnt, hogy a kölni trauma a csapat egész idényére rányomhatja bélyegét, ám a rutinos klasszisok bebizonyították, hiba volt őket leírni, tavasszal tulajdonképpen ellentmondást nem tűrő teljesítményt tettek le az asztalra és sorozatban negyedik alkalommal küzdhetnek meg a világ legjelentősebb trófeájáért.

fotó:ehfcl.com

Öröm az ürömben, hogy a szombati elődöntőben a BL legnagyobb esélyeseként számon tartott Paris Saint-Germain lesz Nagy Lászlóék ellenfele, a francia bajnok a mostani kiírásban a csoportkör során oda-vissza legyőzte a magyar aranyérmest. Ezzel együtt nincs mitől tartania a magyar alakulatnak, a BL négyes döntője már többször megmutatta, hogy az előzetes esélyeknek és számolgatásoknak ebben a két napban nem sok jelentősége van.

1x2    
Veszprém Döntetlen PSG
2.75 8.00 1.55

A fogadóirodák nem mertek túl sokat kockáztatni a találkozót illetően, hiszen jócskán a PSG-t hozták ki esélyesebbnek, igaz, a nyitóoddsokhoz képest valamelyest közeledtek egymáshoz a számok. A helyzet meglehetősen hasonlít a tavalyi évadhoz, ahol az elődöntőben a PSG-t a Kielce ellen hozták ki a bukik topfavoritnak, aztán ehhez képest a lengyel bajnok remek játékkal, teljesen megérdemelten verte meg két góllal a francia milliomosokat.

Egymás elleni eredmények
27.11.16 BL PSG Telekom Veszprém 28 : 24
20.11.16 BL Telekom Veszprém PSG 28 : 29
28.11.15 BL Telekom Veszprém PSG 28 : 20
25.10.15 BL PSG Telekom Veszprém 29 : 27
23.08.15 Felkészülési PSG Telekom Veszprém 31 : 32

Mi szól a Veszprém mellett?

Rutin és az akarat. Bár sokat kritizálták a bakonyiakat, amiért elöregedett keretük van, a rutin egy mérkőzésen abszolút előnyt jelenthet. Nagy Lászlóék pontosan tudták, hogy az év végére kellett csúcsformába kerülni, ez pedig a Veszprém elmúlt meccseit elnézve meg is valósult. Az sem elhanyagolható, hogy ez lehet a mostani Veszprém utolsó nagy dobása. A következő szezontól már nem Javi Sabaté irányítja a csapatot, de a spanyol tréner mellett jó pár játékos is elköszön Veszprémtől. A közös cél - BL-t nyerni - viszont még nem teljesült, az utolsó közös "balhé" kihozhatja a legjobbat a fiúkból.

A nyomás a PSG-n van. Az elmúlt két évben a Veszprém úgy vágott neki a kölni négyes döntőnek, hogy az egyik legnagyobb esélyesnek számított. A mostani kiírásban azonban csak 3. helyen végzett csoportjában, így kevesebb szó esett a csapatról, az All Star-csapatba például egy veszprémi sem került be.  A "radar alatti" pozíció viszont kifizetődő lehet, elég ha csak arra gondolunk, hogy tavaly se számolt senki a Kielce végső sikerével.

A Veszprém tud jobbat is. A csoportmérkőzésen során a PSG oda-vissza legyűrte a Veszprémet, ami önbizalmat adhat a franciáknak. Ugyanakkor, ha visszaemlékezünk azokra a meccsekre és időszakokra, a Veszprém messze volt a mostani formájától, vagyis a két csapat közül egyértelműen a magyar bajnok tud fejlődni azokhoz a találkozókhoz képest. 

Végső győztes 2016/2017
PSG 2.40
Barcelona 3.25
Vardar 4.50
Veszprém 6.00

Mi szól a Veszprém ellen?

A PSG-é a legjobb keret. Kétségtelen, ha pusztán a neveket vesszük alapul, a PSG-vel jelenleg egyetlen csapat sem tud konkurálni a világon. Világ és Európa-bajnokok hemzsegnek a franciáknál, ha az egyik szupersztár betlizik, jön a helyére másik, aki egymaga képes eldönteni még egy ilyen fontos ütközetet is. A PSG-nek erősebb a kerete és hosszabb a kispadja.

Kétszer már kikapott. A csoportmérkőzésen során már megmérkőzött egymással a két alakulat, és ha ezekből a tapasztalatokból indulunk ki, akkor a PSG-nek áll a zászló. Veszprémből szinte lehetetlen elvinni a két pontot, a franciáknak azonban egy végletekig kiélezett meccsen ez mégis sikerült (28-29), a párizsi találkozó pedig egyértelműen az övék volt (28-24).

A PSG nagyobb márkanév (?). A kézilabdában mindig sarkalatos pont a játékvezetés. Az is köztudott, hogy a magyar sportdiplomácia nem túl erős ebben a szegmensben. Az elmúlt két kiírásban két döntőben is a Veszprémet láthatta a Lanxess Aréna közönsége, talán az EHF jobban örülne, ha idén már egy másik alakulat lehetne ott a végelszámolásnál, főleg, hogy idén összejöhet a klubkézilabdázás álomdöntője, a Barcelona-PSG is. A játékvezetés mindig kulcskérdés, ebből pedig többnyire nem szoktunk túl jól kijönni.

A szombaton 15 óra 15 perckor kezdődő mérkőzést a Sport 1 Tv élőben közvetíti!

Férfi kézilabda BL, négyes döntő (Köln, Lanxess Arena)
Június 3. (szombat) – elődöntők:
15.15 Telekom Veszprém–PSG Handball – Vezeti: Slave Nikolov és Gjorgji Nachevski (macedónok)
18.00 Vardar Szkopje–FC Barcelona Lassa – Vezeti: Vaclav Horacek és Jiri Novotny (csehek)