Darts

Van Gerwenék három év után ismét felülhetnek a világ trónjára

  • Cesc18

Csütörtökön Frankfurtban kezdetét veszi a 2016-os World Cup of Darts, vagyis a csapat-világbajnokság, amelyen Végső János és Mester Zoltán révén magyar párosért is szoríthatunk. Lássuk kik a favoritok és hazánk hősei milyen esélyekkel vágnak neki a tornának.

Lebonyolítás: Az első fordulóban felváltva dobnak a játékosok és 5 leget kell nyerni a továbbjutáshoz. A második fordulóban, a negyeddöntőben és az elődöntőben már egyedül állnak a tábla elé és 4 leget kell nyerni az adott meccs megnyeréséhez. Ha döntetlen születik (1-1), akkor felváltva dobnak és 4 nyert legig tart a küzdelem. A döntőben a végső sikerhez három győzelmet kell szerezni. Két egyéni meccs után egy páros következik, ha nem dőlt el a küzdelem, akkor újra keresztbejátszás jön. Minden mérkőzésen 4 leget kell nyerni. 

Nincs óriási hagyománya ennek a tornának, hiszen ez mindössze a hetedik alkalom, hogy megrendezik, ugyanakkor több klasszis játékostól is hallhattuk már, hogy ez vált az egyik legfontosabb versennyé számukra az évben, hiszen itt nem magukért, hanem a nemzetükért küzdenek. Többek között Phil Taylor is kiemelte a könyvében, hogy ez egy teljesen más érzés. A nem darts nagyhatalmaknak pedig ez egy kitűnő alkalom, hogy a legnagyobb sztárok ellen játszhassanak egy komoly viadalon, kamerák előtt. Nem véletlen, hogy mindenhol hatalmas harc zajlott a kétfős helyek egyikéért. Valahol a világranglistás pozíció döntött, valahol pedig kvalifikációt rendeztek. Hazánkban utóbbi alapján dőlt el, hogy Végső János és Mester Zoltán lehet az a két játékos, aki felhúzza a nemzeti mezt Frankfurtban.

A német város egyébként harmadik alkalommal látja vendégül a világ legjobb csapatait, az összdíjazás pedig első alkalommal érte el a 300 ezer angol fontot, melyből a győztes kettős 60 ezret vághat zsebre.

Az elmúlt években két nemzet, Anglia és Hollandia között oszlottak meg a címek, előbbi négyszer, utóbbi kétszer örülhetett. Idén viszont a címvédő angolok nem olyan ütőképesek, hiszen Phil Taylor nélkül állnak ki, így a Michael van Gerwen és Raymond van Barneveld alkotta hollandok legnagyobb kihívói a skótok lesznek. 

Van Gerwenék rutinos résztvevői a tornának, az angoloknál Adrian Lewis mellett Dave Chisnall viszont először húzhatja magára a címeres mezt és nagy kérdés, hogyan kezeli, hogy ezúttal nem magáért, hanem a nemzetéért kell küzdeni. A skótok Gary Andersonnal és Peter Wrighttal pokoli erős duót alkotnak, két éve döntőztek, tavaly viszont egy kisebb konfliktus miatt utóbbi lemondta a szereplést. 

Ami a sorsolást illeti, Anglia és Hollandia került egy ágra, hozzájuk a kiemeltek közül még Észak-Írország és Ausztria került, míg Skócia ágán Ausztráliát, Belgiumot és Walest találjuk. Nehéz megjósolni melyik csapat okozhat meglepetést, hiszen a nagy hármas mellett a többi gárdában csak egy-egy kiemelkedő játékost találni, kérdéses, hogy ki lesz képes felnőni hozzájuk.

Ha hozza magát Hollandia és Skócia, akkor nehéz elképzelni, hogy ne ők vívják a finálét. Van Gerwenék egyébként legutóbb 2014-ben tudtak diadalmaskodni, míg Andersonék első csapat-vb címükért küzdenek.

Kiemelt csapatok és oddsok
# Csapat Játékosok Odds
1 Skócia Gary Anderson, Peter Wright 2.50
2 Anglia Adrian Lewis, Dave Chisnall 6.50
3 Hollandia Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld 2.10
4 Wales Gerwny Price, Mark Webster 26.00
5 Ausztrália Simon Whitlock, Kyle Anderson 21.00
6 Észak-Írország Daryl Gurney, Brendan Dolan 41.00
7 Ausztria Mensur Suljovic, Rowby-John Rodriguez 41.00
8 Belgium Kim Huybrechts, Ronny Huybrechts 34.00

A nem kiemeltek közül érdemes lesz odafigyelni Spanyolországra, Cristo Reyes és Antonio Alcinas kifejezetten erős csapatot alkot, Japánnal kezdenek, majd Skócia jöhet számukra. Magyarország Kanada ellen kezd, de erről a meccsről részletesen csütörtökön, az első játékéknap beharangozójában írunk.