E-sport

Nyári szünet helyett bajnokságokkal érkezik a League of Legends

  • Thanatos

Néhány nap és jön az LCS nyári évada, amelyben ismerős nevekkel találkozhatunk. Lássuk, mit érdemes tudni az előttünk álló bajnokságról.

A League of Legends versenynaptára nyárra is rengeteg érdekességet tartogat számunkra, köztük a már jól megszokott League Chamiponship Series-t, azaz az LCS-t. Röviden áttekintjük, hogy milyen rendszerben és mit várhatunk az elkövetkezendő pár hónapban, míg egy másik cikkünkben az előzetes fogadásokhoz nyújtunk némi támaszt.

A bajnokságok formátuma

Ahogyan azt már megszokhattuk, Európa és Észak-Amerika egy-egy külön torna keretein belül versenyezteti legjobbjait. A Summer Split / Nyári Évad tétje nem kicsi, hiszen mind a két régióban a végső győztes egyből kvalifikálja magát az idei világbajnokságra. Másodikként azok jutnak ki, akik a legtöbb VB pontot szedték össze a szezonban, amiket a tavaszi és nyári teljesítményük alapján kapnak a csapatok. Az utolsó helyen az képviselheti régióját, aki a regionális kvalifikációs tornán képes győzedelmeskedni a többiek felett. Ebből is látszik, hogy a RiotGames nem hagy időt nekünk az unatkozásra, folyamatosan lesznek mérkőzések, szinte egészen a világbajnokságig.

Az alapszakasz tekintetében a két LCS régió között van némi eltérés. Európában két különböző csoportba osztották a csapatokat. Csoporton belül kétszer találkozik mindegyik társaság, míg a csoportok közötti ütközeteknél nem lesz visszavágó. A rájátszásba az első három helyezett jut be, míg az utolsók az LCS-ben maradásért egy külön bajnokság kereteiben küzdenek majd meg. A legjobb 6 csapat pedig végül egyenes kieséses rendszerben csap össze, míg végül szeptember első hete környékén kiderül, hogy ki a legjobb Európában. Az alapszakasz mérkőzései BO3-as szériákban zajlik (2 meccsgyőzelem szükséges a ponthoz), míg a kieséses szakaszban BO5-ös szériák lesznek majd (3 győzelem szükséges a továbbjutáshoz).

Észak-Amerikában ezzel szemben nem sorsoltak csoportokat, hanem 9 héten keresztül, heti 3 napon át ütköznek meg a legjobbak BO3-as szériák keretein belül. A legjobb 6 csapat bekerül a rájátszásba, míg az utolsók szintén a bennmaradásért küzdenek majd. A kieséses részben ugyanúgy BO5 lesz, míg végül az EU LCS döntőjének napján ez a régió is megkoronázza legjobbját.

Mérkőzésnapok az alapszakasz során:

Az EU LCS 10, az NA LCS 9 fordulót játszik majd, egy általános heti menetrendben. Mind a két régióban 3 meccsnappal kell számolni, amikor 2-2 BO3 ütközet lesz, ám Európában párszor 4 ilyennel is kell számolni. Külön pikantériája a dolgoknak, hogy az NA LCS párhuzamos közvetítéseket is folytat, amiket angol nyelven lehet megtekinteni, míg magyar nyelven egyszerre csak egy streamen lesz lehetőség követni az ütközeteket.

EU LCS Kezdés: június 1. csütörtök

Csütörtök 17:00

Péntek 17:00

Szombat 17:00

NA LCS Kezdés: június 2. péntek

Péntek 24:00

Szombat 21:00

Vasárnap 21:00

Közvetítések:

Magyar nyelven: http://twitch.tv/magyarloltv

Angol nyelven: http://www.lolesports.com/en_US/


A megosztásokat köszönjük szépen a League of Legends Hungary, a League of Legends Fungary és a Magyar League of Legends közösségnek.