Vízilabda

Felteszi-e az i-re a pontot a Szolnok?

BL-győzelemmel minden sorozatban diadalmaskodhat idén a Szolnok, az Eger a bronzért játszik szombaton.

A szolnokiak az aranyért, az egriek a bronzért küzdenek szombaton. - Fotó: Kovács Tamás - MTI

Pénteken lezajlottak az elődöntők a budapesti rendezésű férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatosdöntőjében, ahol a Jug Dubrovnik meglepetésre 10-9-re legyőzte a Pro Reccót, míg a magyarok csatáját a Szolnok nyerte 7-5-re az Egerrel szemben. Így a hevesiek az olaszokkal játszanak a bronzéremért, míg a magyar bajnok a horvát kirakatcsapattal meccsel az aranyért.

A Szolnok tehát elkerülte a topfavorit Reccót a fináléban, de egyáltalán nem lesz könnyű dolga Cseh Sándoréknak a szombati helyosztón, ha meg akarják nyerni a sorozatot. Egyrészt a Jug Dubrovnik bebizonyította, hogy képes a világ legjobbjának taksált csapatot is legyőzni, másrészt a horvátok a sorozat címvédői, harmadrészt eddig mindkét meccsüket megnyerték a hatosdöntőben. Igaz, utóbbinak köszönhetően a dalmátok lényegesen fáradtabban ugranak medencébe a fináléban, főleg úgy, hogy a Jugnak kifejezetten idős kerete van, s nem biztos, hogy idén is meg tudja csinálni a piros-kék csapat, azt, mint tavaly, vagyis, hogy három napon át 100 százalékot nyújtson.

1x2    
Jug Dubrovnik Döntetlen Szolnok
2.30 6.00 2.00

"Tizenhat napja nem játszottunk meccset, emiatt voltunk ólmosabbak, és az hogy harminc méterrel felettünk sok ezer magyar drukker ül, ez különleges helyzet mindkét csapatnak. Ilyenkor az edzők próbálják az apróságok felé terelni a figyelmet, és lépésről lépésre, elsősorban a védekezéssel megnyerni az idegek harcát" - értékelte Cseh Sándor, a szolnokiak mestere a pénteki elődöntőt a waterpolo.hu-nak, majd kitért a szombati ütközetre is. „A Jug tavaly és idén is remekül teljesített a hatos döntőben, nagyon jó csapatjátékra képes, van egy olyan játékosuk Perrone személyében, aki a csapat vezére és leszegett fejjel megy mindenki utána, szenzációs a két balkezesük és szenzációs a kapusuk is. Évek óta szerettük volna elérni a döntőt, tavaly lett volna reális esély rá, akkor nem jött össze, most viszont végre sikerült. Könnyű azt mondani, hogy milyen jó játékosok vannak a Szolnokban, azért ha végignézzük a keretet, BL-döntőt csak ketten vívtak még, most viszont a többieknek is megadatik ez. Sok játékos életében a pénteki volt a legfontosabb meccs - persze csak a döntőig.”

Kemény ütközetre van tehát kilátás, amit a felek utóbbi négy egymás elleni tétmeccse is jól jelez, hiszen mindig csak nüanszoknak köszönhetően nyert az éppen otthon játszó csapat. Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy a horvátok támadógépezete eddig fenomenális a hatosdöntőben, hiszen az Olimpiakosz ellen 13, míg a Pro Recco ellen 10 gólt szereztek.

Egyébiránt, ha összejönne a Szolnoknak a BL-győzelem, akkor 2004 után lehetne ismét magyar győztese a legrangosabb európai kupasorozatnak, továbbá Cseh Sándorék méltóképp koronázhatnák meg szezonjukat, hiszen negyedik trófeájukat - Magyar Kupa, Magyar Szuperkupa, OB I. - szerezhetnék meg.

Mindezeket követően nem meglepő, hogy a fogadóirodák szerint abszolút háromesélyes a mérkőzés, ám egy hajszállal a Szolnok számít esélyesebbnek. Háromesélyben ugyanis kétszeres szorzót kínál a     a magyar bajnokra, míg a horvátokra 2.50-szeres oddson fogadhatunk. A hendikepvonalat 0,5-nél, a gólok számának határát pedig 14,5-nél húzták meg a bukmékerek.

1x2    
Pro Recco Döntetlen Eger
1.15 10.00 7.00

A csalódott csapatok csatáján a Pro Recco és az Eger feszül egymásnak, ám amíg az olaszok csak és kizárólag a végső győzelemmel lettek volna elégedettek, addig a magyarok történelmet írtak, s nem mellesleg egy bronzéremmel az elmúlt három évüket koronázhatnák meg.

Ennek köszönhetően vélhetően igen más mentalitásban ugranak medencébe a felek, arról nem is beszélve, hogy a Pro Recco tavaly is elbukta az elődöntőt, s a bronzmeccsre már nem tudott felpörögni, hiszen 2016-ban a Szolnok 11-7-re verte az olasz csapatot. Ebben bízhat az Eger is szombaton, mivel egyébként Filip Filipovicsék a meccs toronymagas esélyesei, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a csoportkörben a Recco otthon öt, míg idegenben négy góllal tudta legyőzni a hevesi alakulatot. Arról nem is beszélve, hogy az egriek eddig mindössze egyszer szereztek pontot a világ legjobbjának taksált együttese ellen, még 2010-ben jött össze egy remi számukra Olaszországban.

"Az döntött, hogy a Szolnok ki tudott használni két emberelőnyt, kicsit a mi figyelmetlenségünknek, fáradtságunknak is köszönhetően, olyan szituációkban, ahol elvileg megoldottuk a védekezést. Ezzel együtt megvalósítottuk azt, amit terveztünk erre a mérkőzésre, ha így játszottunk volna korábban a bajnoki döntőben is, nem hárommeccses lett volna az a párharc" - értékelte Dabrowski Norbert, az egriek mestere, a pénteki elődöntőt, majd a Recco elleni csatáról beszélt a waterpolo.hu-nak. "A bronzmeccsen sokat jelent majd, melyik csapat tudja túltenni magát a csalódottságon, és a Recco most biztosan csalódottabb, mint mi, hiszen ők mindig favoritként érkeznek. Persze ők eggyel kevesebb meccset játszottak, a kispadjuk is hosszabb, de ha felemeljük a fejünket, nem hagyjuk, hogy letörjön minket ez a vereség, akkor megszerezhetjük a bronzérmet, ami nagyon szép lezárása lenne az elmúlt három évünknek.”

A bukmékereknél az olasz csapat a mérkőzés toronymagas esélyese, háromesélyben alig fizet valami a Recco győzelme, míg az egriek sikerével bankot lehetne robbantani. Vagyis nem meglepő, hogy a     2,5 gólos favoritnak hozta ki az olasz gárdát, a fogadóiroda a gólok számának határát pedig 16,5-nél húzta meg.