Nemzetközi foci

Kantéról kéne elnevezni a posztomat - Makelele

A francia legenda nem győzte méltatni honfitársát, akinek komoly örökséget kell átvennie.

Fotó: laacibiin.com

Noha Claude Makelele posztját tekintve igazi szürke eminenciásnak számított a maga idejében, nem túlzás azt állítani, hogy a modern labdarúgás egyik legmeghatározóbb alakja volt. A Real Madridnál, Chelsea-nél és PSG-nél is megforduló klasszis egy egész világ szemét nyitotta fel, rávilágítva arra, milyen fontos a védekező középpályás posztja. Makelele klasszisát kitűnően mutatja, hogy Madridból való távozását követően egy évtizedig nem nyertek semmit nemzetközi szinten a Blancók. Így tehát ha valakire átruházza Makelele a róla elnevezett pozíciót, az alighanem bőségesen megdolgozott érte.

Az emberek mindig úgy emlegetik a védekező középpályás posztot, hogy Makelele-poszt, de én már öreg vagy ehhez. Ideje lenne Kantéról elnevezni, mert nagyon kiérdemelte ezt a megtiszteltetést.

Mindig, amikor nézem a játékát, látom, hogy mennyire elszánt és mennyire koncentrál, mindent alárendel annak, hogy minél jobban teljesítsen. Ő volt a Leicester City igazi szíve és most a Chelsea-é is. Úgy küzd, mint egy buldog, most pedig már kellő játékintelligenciával is rendelkezik. Nagyon összetett játékos és nem csak arról szól a szerepe, hogy fut és szerel, hanem kiváló döntéseket is hoz.

Claude Makelelével az Index készített januárban interjút, mely itt olvasható.

Néhányan világsztárnak születtek, néhányan viszont - ahogy N'Golo és én is - arra vagyunk hivatottak, hogy csendben tegyük a dolgunkat. Jövőre azonban még egy szinttel feljebb léphet, mert bemutatkozhat a Bajnokok Ligájában is. Egy szenzációs korosztály fiatal tehetsége, akivel nagy magasságokba repülhet a francia válogatott" - nyilatkozta a jelenleg Swansea-nál dolgozó legenda.

Érdekesség egyébként, hogy a svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) végzett nemrég egy kutatást az öt európai topligában, amelyben a legjobban szerelő játékosokat rangsorolta. A listán a Nantes játékosa, Valenting Rongier végzett az élen, míg Kanté csupán a 67. helyen végzett 3.5 szereléssel mérkőzésenként, valamint 66%-os szerelési hatékonysággal.