Olasz foci

Totti elbúcsúzik imádott Romájától. De vajon folytatja-e?

  • MVB80

Az AS Roma ünnepre készül vasárnap, mivel utolsó meccsét játssza a klub ikonja, Francesco Totti.

A legendás csapatkapitány 13 évesen lett a Roma játékosa, és 16 évesen mutatkozott be a Serie A-ban, amikor Vujadin Boskov becserélte a Brescia ellen, így együtt játszhatott gyerekkori példaképével, Giuseppe Gianninivel.

Első gólját az 1994-1995-ös idényben, a Foggia elleni hazai meccsen szerezte meg, és ebben a szezonban már 21 bajnokin jutott szóhoz, innentől kezdődött meg a Totti-korszak a csapatnál.

1998-ban, 22 évesen már Totti volt a csapatkapitány, az a Zdenek Zeman tette őt meg, aki a futballban akkoriban még mitikusnak számító tízest mezt is neki adta.

Totti ma egyike annak a négy játékosnak Buffon, Maldini és Zanetti mellett, aki legalább 600 meccsen lépett pályára, de közülük ő az egyetlen támadó. 250 góljával második helyen áll az örökranglistán Silvio Piola mögött, a Romával nyert bajnokságot, két olasz kupát, volt gólkirály, aranycipős, az olasz válogatottal világbajnok és Eb-ezüstérmes, úgyhogy sikertelennek egyáltalán nem nevezhető a pályafutása, mégis lehet némi hiányérzete.

Ferenc király még utoljára varázsolhat Roma-mezben

Az olasz bajnokságból nyolc ezüstérme van, és ha a Roma vasárnap legyőzi a Genoát, akkor meglesz a kilencedik is, ami lehet, hogy a vitrinben jól mutat, de borzasztó frusztráló lehet ennyiszer lenyelni, hogy megint volt valaki, aki jobb volt nálunk.

Totti 1993-as debütálása óta a Romának hét elnöke és tizenhét edzője volt, utóbbiak közül csak hat olyan volt, aki egynél több szezont töltött a klubnál. Ami jól mutatja, hogy a stabilitás nagyon hiányzott, mint ahogy hiányoztak a világklasszis csapattársak is Totti mellől.

Batistuta, Cafú, Samuel, Cassano vagy Nainggolan ebbe a kategóriába tartozik, de egy időben nagyon ritkán volt több olyan klasszis Totti mellett, akivel esélye lehetett volna a trófeák begyűjtésére.

Talán furán hangzik, de lehet, hogy éppen a mindenki által elismert és csodált klubhűsége állt annak az útjába, hogy még eredményesebb legyen, a 2000-es évek elején például hívta őt a Real Madrid, amely akkoriban igyekezett minden nagy sztár felvásárolni.

Ő azonban maradt a Románál, és minden adandó alkalommal elmondta, hogy neki ez a város a világ közepe, imádja az embereket, imádja a csapatot, és ez egy olyan örök szerelem, ami soha nem ér véget.

Ilyen előzmények után biztos, hogy érzelmekkel teli meccs lesz a vasárnapi, és nagyon bízunk benne, hogy Spalletti ezúttal nem csak percekre küldi a pályára Tottit. Aki egyébként még soha nem mondta ki, hogy visszavonul, és a Facebook-oldalán is csak annyit írt, hogy vasárnap húzza utoljára magára a Roma-mezt, hétfőtől pedig egy új kihívás kezdődik.

A római búcsúmeccsen szerzett Totti-gólra adott szorzót bajos lenne zsírosnak nevezni, az egyik legnagyobb nemzetközi fogadóirodánál 1.28 az odds, éppen annyi, mint az a kimenetel, hogy a góllövőlistát vezető Dzeko is betalál.

A Gazzetta dello Sport nevű újság egyébként korábban azt írta, egy meg nem nevezett Serie A-csapat egyéves szerződést ajánlott Tottinak, úgyhogy kíváncsian várjuk, mi is lesz az az új kihívás, amit említett.

1x2    
Roma Döntetlen Genoa
1.07 10.00 22.00