Magyar foci

Debrecenben megint külföldi a sátán

  • varin

Leonel Pontes a harmadik külföldi tréner a Loki élén, ám ő is bukottként lesz elkönyvelve.

Kevés az olyan szeglete Magyarországnak, ahol bárhogyan is próbálkoznak külföldi edzővel, mind megbukik. Debrecenben azonban tehetetlenek ezzel az átokkal szemben, érkezzen akár cseh, akár portugál szakember. Vagy legalábbis a közvélemény és a magyar "szakma" szereti azt sulykolni belénk, hogy megbuktak, hiszen edzőt csak könnyebb váltani, mint 25 játékost.

Néhány nappal ezelőtt váltották le Leonel Pontest a Loki éléről, aki annak ellenére igen nagy népszerűségnek örvendett, hogy vezetésével a Loki tavasszal igazi mélyrepülésben van és szombaton a kiesés elkerüléséért játszik Mezőkövesden a Diósgyőrrel. Pontest és portugál stábját ismerős nevek váltották a kispadon, a korábbi sikeredző, Herczeg András ugrott be ismételten a csapat élére, akivel a Loki 2009-ben a Bajnokok Ligája csoportköréig jutott. Herczeg - noha korábban többször jelezte, nem kíván visszatérni hosszabb távon a kispadra - elvállalta a hálátlan szerepkört, mert mint azt elmondta, a lelkiismerete nem engedte volna meg, hogy ne álljon a csapat mellé.

"Most nem menekülni kell, hanem odaállni a csapat mellé, hogy bennmaradjunk az NB I-ben. Ezer szállal kötődöm a csapathoz és a városhoz, itt lettem játékos, itt lettem vezetőedző is" - indokolta döntését Herczeg.

A szakember egyébként igen korrektül nyilatkozott Pontessel kapcsolatban, elmondta, hogy jó embert és remek edzőt ismert meg a személyében.

Az utánpótlás csapatoktól a három portugál szakember április végén távozott azok után, hogy igencsak megromlott a viszony a magyar és a portugál edzők között. Állítólag az egyik összetűzés verekedésig fajult, így például Luis Castro szakmai igazgató hetekig be sem járt dolgozni.

Bücs Zsolt, a szintén visszatérő pályaedző már kicsit más hangnemben nyilatkozott a portugálokkal kapcsolatban, amely talán előrevetíti, hogy milyen is lesz néhány hét vagy hónap múlva a luzitán kontingens megítélése.

"Már a hétfői tréninget is mi tartottuk, próbáljuk felrázni a fiúkat, más típusú foglalkozásokat tartunk, mint Pontesék. Úgy látom, jót tesznek a csapatnak az új impulzusok, már észrevehető némi változás. Egy hét alatt nem lehet csodát tenni, felkészülünk a Diósgyőrből, de a lényeg most az, hogy a srácok fejben rendben legyenek" – fogalmazott Bücs.

Olyan nincs, hogy a játékosok hibáznak!

Egy nap alatt tehát úgy tűnik, már látszanak az új impulzusok a csapaton és alig 24 óra alatt kiderült, nem a játékosok hozzáállása, képzetlensége vagy más egyéni tényezők játszották a főszerepet a Loki visszaesésében, hanem kizárólag Portugália tehet a hanyatlásról.

Debrecenben a Lokit bajnoki címig vezető Miroslav Bernaek és Sparta Prágával az Európa Liga negyeddöntőjéig menetelő Zdenek Scascny után Leonel Pontes is megbukott. Ez persze egyáltalán nem csoda, hiszen a magyar futball egyik legnagyobb alakja és legsikeresebb edzője, Urbán Flórián már néhány héttel Pontes kinevezése után megmondta, hogy a portugál alkalmatlan és bármelyik magyar tréner átvehetné a munkáját, nem teljesítene rosszabbul.

A portugál vonal tehát semmilyen szinten nem vált be Debrecenben, így a régi, jól megszokott magyar nevekhez nyúlnak mind utánpótlás szinten, mind pedig a felnőtt csapatnál. Ám hogy ebben nem csak a külföldi szakemberek hibásak, az szinte készpénznek vehető. Felkészül: Véber György, Horváth Ferenc vagy Csank János?