Magyar foci

Kijutott a drámából az elmúlt 30 évben, de ilyen csak kétszer volt

  • MVB80
Címkék:

Összejött, amit a média hetek óta izgatottan vizionált, szombat este a csurig megtelt Bozsik-stadionban dől el, hogy a Honvéd vagy a Videoton lesz-e az NB I bajnokcsapata. Megnéztük, hogy az elmúlt 30 évben hogy alakultak az utolsó fordulós bajnokavatások az NB I-ben.

A mostanihoz hasonló volt a helyzet az 1988-1989-es bajnokság végén, akkor az utolsó fordulóban az első helyezett Honvéd a második MTK-t fogadta, és a döntő előtt mindkét gárda 58 ponttal állt.

A Honvédban olyan márkás nevek sorakoztak a kezdőben, mint a két Disztl, Csábi, Sallai vagy Fodor, de a nyerőember Szijjártó lett, az ő két fejesgóljával alakult ki a 2-0-s végeredmény.

A Verebes József által irányított, Híressel, Talapával, Szeiberttel, Pölöskeivel felálló MTK végül a második helyet is elvesztette, megelőzte az FTC, amely 2-0-ra győzött Veszprémben.

Ez a bajnokság nemcsak az aranymeccs miatt volt különleges, hanem azért is, mert ez volt az egyetlen olyan kiírás, amikor a döntetlenek után tizenegyesek következtek, és a rendes játékidős győzelemért járó három pontot szétdobták a büntetőpárbaj után, kettőt kapott a győztes, egyet a vesztes.

Az érdekesség az, hogy ha a büntetők helyett maradt volna a szokásos rendszer, hogy a döntetlenért egy pont jár, akkor a Videoton lett volna a bajnok a Honvéd és a Fradi előtt, az MTK pedig csak negyedik lett volna.

Egy évvel később, 1990-ben az MTK várhatta kedvezőbb helyzetből az utolsó kört, hárompontos előnye volt az Újpest előtt, és az utolsó fordulóban a 13. helyen álló Váchoz utazott, amely ellen egy pont is elég lett volna a mennybe menetelhez.

Ehhez képest a Csank János vezette Vác 2-1-re verte az MTK-t, az Újpest pedig Szabó András duplájával 2-0-ra lenyomta a Honvédot, de a nézőszám alapján úgy tűnt, a lilák szurkolói annyira nem bíztak a számukra kedvező fejleményben, mert csak háromezren látogattak ki a Megyeri útra.

Igaz, aki ott volt, az a végén örömittasan rohanhatott be a pályára, mivel a két csapat azonos pontszámmal végzett, a gólkülönbség döntött, ebben pedig egyetlen góllal az Újpest volt jobb.

1992-ben a Fradi és a Vác hajszolta az aranyérmet, és az utolsó forduló előtt egy pont volt Nyilasi Tibor csapatának előnye. A Fradi Diósgyőrbe látogatott, Budapestről özönlöttek a zöld-fehér drukkerek a meccsre, amelyet végül 30 ezren láttak a helyszínen.

A Fradi álomszerűen kezdte a meccset, a kis Wukovics, ahogy Gulyás László riporter a közvetítésben elnevezte, már a 4. percben megalapozta a hangulatot a fejesével, majd ugyanő kotorta be az első félóra végén közelről Balogh fejese után a kipattanót, amivel el is döntött mindent.

A Fradi tizenegy év után lett ismét az ország legjobbja, olyan nevekkel, mint Simon Tibor, Telek, Keller, Páling, Lipcsei vagy Deszatnik.

A következő szezonban ismét Diósgyőrben rendezték a bajnokavatót, csak ezúttal a kispestiek szálltak vonatra és pattantak autóba. Az utolsó fordulót megelőzően a Honvéd a Vác előtt egy, a Fradi előtt két ponttal vezetett, de nem kellett számolgatni, a Honvéd 5-1-re kiütötte a Diósgyőrt, és ezzel eddigi utolsó bajnoki címét szerezte.

Ebben az évben a finn Martti Kuusela volt a kispestiek edzője,

így először fordult elő, hogy egy külföldi tréner élen végzett az NB I-ben.

A 2000-2001-es bajnokságban az alapszakaszban két csoportba osztották a 16 klubot, majd 14 meccs után a két csoport utolsó két-két helyezettje kiesett, a maradék 12 csapat pedig újabb két kört vívott.

A rájátszás legvégén a Dunaferr előtt két ponttal vezető Fradi a már kiesett Debrecenhez látogatott – a Loki végül azért maradt benn, mert a BKV Előre nem vállalta az élvonalat - , és két védő, Hrutka, valamint Gyepes góljaival győzött, így Csank János a Vác után az FTC-vel is bajnok lett.

Néhány név a bajnokcsapatból: Cheregi, Kriston, Nagy Norbert, Alex Monken Arruda, Fülöp Zoltán, Pinte, Tóth Mihály, Vén, Horváth Péter.

A 2002-2003-as idény ismét új szisztéma alapján zajlott, a 12 csapat két oda-vissza kört lejátszott, majd jöhetett újabb két kör, de immáron a felső-, illetve alsóházban.

Az utolsó fordulót a Fradi és az MTK is 63-63 ponttal kezdte, előbbi csapat a Debrecent fogadta, míg az MTK az Újpest vendége volt. Az MTK megtette a magáért, Juhász, aki ekkor még csatár volt, de ezen meccsen kényszerből a védelemben játszott, a 34. percben egy szöglet után gólt fejelt, és Egervári csapata meg is őrizte az előnyét, úgyhogy minden szem az Üllői útra szegeződött.

Ahol a Fradi hiába erőlködött, nem tudta feltörni a Debrecen védelmét, a 0-0-s eredménnyel az MTK lett a bajnok, a Fradi-pályán pedig gyalázatos jelenetek játszódtak le, a berohanó, frusztrált hazai drukkerek ütötték saját játékosaikat, valamint a debrecenieket is, és az egyik nagyon bátor fradista hátulról vesén rúgta Szentes Lázárt, a Loki edzőjét.

2004-ben ismét Fradi-Debrecen és MTK-Újpest meccseket rendeztek az utolsó fordulóban, a Loki 56, az Újpest 55, az FTC 54 ponttal állt. A Fradi bekezdett, Gera és Tököli góljaival negyedóra alatt elhúzott két góllal, és bár a Loki legendája, Sándor Tamás viszonylag gyorsan szépített, a másik oldal ikonja, Lipcsei visszaállította a kétgólos különbséget.

Mivel a Puskás-stadionban eközben az Újpest csak 1-1-re végzett az MTK-val, így a Fradi lett a nevető harmadik, Pintér Attila bajnokot csinált Leandróból, Rósa Dénesből, Tököliből és a többiekből.

Két évvel később megint szomorkodhattak az Újpest-drukkerek, mert ismét egészen közel voltak az aranyéremhez. Annak ellenére, hogy a Kollert lekönyöklő Rajczi kiállítása miatt az Újpest a 41. perctől emberhátrányban volt, mégis a lilák szereztek vezetést a Fehérvár ellen Tisza fejesével a második félidő közepén.

A Fehérvár azonban fordítani tudott, és Nagy Dániel gólja után

a reklamáló Tóth Norbert is piros lapot kapott, így már csak 9 emberrel harcolt az Újpest.

Horváth Ferenc góljával a Fehérvár bevitte a kegyelemdöfést, és egyben megágyazott a Loki második bajnoki címének, miután a Debrecen 4-1-re elverte a már kiesett Pápát.

2010-ben megint a Debrecen lett a befutó, még úgy is, hogy Herczeg András csapata kikapott az utolsó meccsen Kecskeméten.

Ez is belefért azonban, mert a Győr Stanisic megpattanó lövésével megverte a Videotont, amivel bebiztosította saját bronzérmét, és kikaparta a gesztenyét a Debrecennek. Pedig, ha azonos pontszámmal zárt volna a Loki és a Vidi, akkor oda-visszavágós bajnoki döntő következett volna.

2014-ben is vereséggel lett bajnok a Debrecen, a csodaszép új stadionjában a Honvédtól kapott ki 2-0-ra, de már az utolsó forduló előtt tudni lehetett, hogy révbe ért Kondás Elemér-csapata, hiszen tizennéggyel jobb volt a gólkülönbsége, mint a Győrnek, amely így hiába intézte el 5-0-ra a Mezőkövesdet.

Most szombaton a Honvéd a 14., a Videoton a 3. bajnoki aranyáért száll harcba, a háromból két eredmény a kispestiek örömünnepét hozná el, de intő jel lehet, hogy Lazovicsék idén kettőből kétszer nyerni tudtak a rivális ellen.

1x2    
Honvéd Döntetlen Videoton
2.65 3.10 2.65