Európa Liga

A MU teljesen megfojtotta az Ajaxot, készülhet a BL-re

  • MVB80

A Manchester United 2-0-ra győzött az Ajax ellen az Európa Liga stockholmi döntőjében.

21 év után játszott újra európai kupadöntőt az Ajax, amely 1996-ban a Bajnokok Ligája fináléjában címvédőként tizenegyesekkel kapott ki a Juventustól. Ahogy 1996-ban, most is ott volt a döntőben egy Blind és egy Kluivert, csak ezúttal nem ugyanabban a csapatban, anno Danny és Patrick az Ajax sikeréért hajtott, fiaik, Daley és Justin azonban a barikád két oldalán foglaltak helyet.

Az Ajax kezdőjének átlagéletkora 22 év és 282 nap volt, ez minden idők legfiatalabb csapata egy európai kupadöntőben, a 17 éves és 285 napos Matthijs de Ligt pedig még a társai közül is kilógott.

Az Ibrahimovicot, Baillyt, Rojót nélkülöző MU-ban is volt egy korrekorder, a 19 éves és 205 napos Marcus Rashford 1980 óta a legfiatalabb angol játékos volt, aki egy európai döntőn a kezdőben kapott helyet.

A kezdőrúgás előtt a hétfői manchesteri terrortámadás áldozataira emlékezett mindenki a stadionban, majd a súlyos csönd után egyből megélénkült az aréna, mert Onana, az Ajax kapusa rossz helyre ütötte a labdát, ami pont jó lett Pogbának, de a világ legdrágább játékosa 22 méterről nem találta el a kaput.

Megnyomta az első perceket a MU, Mata beadása után Fellaini alig maradt le középen a beadásról. Az Ajax is éledezett, az első negyedóra végén Traoré nehéz szögből lőtt, Romero résen volt, és kiütötte a léc alá tartó labdát.

A 18. percben vezetést szerzett a MU, egy rossz holland bedobás után került a labda az angolokhoz, Pogba 21 méteres lövése pedig Sánchez lábán megpattant, így Onanát becsapva a kapu közepébe hullott.

Rajta tartotta a lábát a gázpedálon a MU, a csapatkapitánnyá előlépő Valencia száguldott végig a jobboldalon, de a lövését Onana hárítani tudta. Az Ajax jóval többet birtokolta a labdát, de ennek nagy része tanácstalan passzolgatásból állt, a MU remekül fojtotta meg a holland támadásokat. Traoré az ötletnélküliséget látva egyedül próbált végigszólózni a United-védők között, de az utolsó csel már sok volt, és Blind el tudta pöckölni előle a labdát.

Az első félidő utolsó 20 percében a statisztika szerint mindössze egyetlen lövést tudott felmutatni a két csapat, de azt is blokkolták, ehhez képest a második félidő egyből egy góllal indult, egy MU-szöglet után Smalling fejelte le a labdát, Mhitarjan pedig akrobatikus mozdulattal behúzta, megszerezve ezzel az európai kupadöntők első örmény találatát.

Majdnem egy teljes félidő állt még az Ajax rendelkezésére, de a hollandok ugyanott folytatták, ahol az elsőben abbahagyták, hatástalan tili-toli, helyzetek viszont sehol. A MU viszont a hajrában bevitte volna a harmadik döfést is, de Lingaardot pont annyira billentette meg Sánchez, hogy lőni már nem tudott, és a bíró sem fújta el. Mourinho a 90. percben még beküldte Rooneyt, aki meg is kapta Valenciától a csapatkapitányi karszalagot, és a végén ő emelhette fel a trófeát.

A MU először nyerte meg a második számú kupasorozatot, és ezzel a Bajnokok Ligájában játszhat az ősszel.