Római tenisztorna

Új Masters-bajnokot avatunk vagy Djokovics rekordot dönt?

A római tenisztorna vasárnapi fináléjában Alexander Zverev és Novak Djokovics méri össze a tudását.

A 20 éves német srác pályafutása első 1000-es döntőjére készül, éppen mai ellenfele, Novak Djokovics volt a legutolsó, aki ennyire fiatalon egy ilyen rangos viadalon fináléba tudott jutni (2007, Miami). Nagy dolgot vitt tehát véghez Alexander Zverev, ami még úgyis kalaplengetést érdemel, hogy nem a legnagyobb salakmenőket kellett legyőznie.

Még nagyobbat szólna azonban a germán győzelme, hiszen az elmúlt 58 Masters-viadalon csupán négyszer fordult elő, hogy nem a nagy négyesből valaki emelhette magasba a trófeát. 

Ha Zverevnek sikerül győznie, akkor nem csak első Masters-címét ünnepelhetné, hanem azt is, hogy pályafutása során először a top 10 közé jutna a világranglistán. Ha kikap, akkor is javít, jövő héten legrosszabb esetben is a 14. helyen találjuk majd a nevét. 

Andy Murray és Stan Wawrinka ágáról sikerült döntőbe jutnia, ám a két klasszis korai búcsújának köszönhetően egyikükkel sem találkozott. Helyettük játszott két nagy szervással, a kanadai Milos Raoniccsal és az amerikai John Isnerrel. Egyikük sem salakmenő, de rágós falatnak ígérkeztek, ám Zverev elég jól megtalálta ellenük a ritmust, így még csak igazán szoros meccsbe sem bonyolódott ellenük.

Ami Djokovicsot illeti, ötödik római győzelmét készül megszerezni, ami összességében a 31. Masters-címe lenne, ennyit pedig még senki nem nyert a tenisz története során. 

Elképesztően összerakta magát erre a tornára, Madridban Rafa Nadal ellen már mutatott életjeleket, ám ekkora javulásra nem számítottunk tőle. Juan Martín del Potrónak és Dominic Thiemnek sem adott esélyt, utóbbit konkrétan 6-1, 6-0-lal filézte ki. Döbbenetesen jól játszott ezen a két mérkőzésen. 

Ez kétségtelenül a legjobb teniszem volt idén, minden percét élveztem a meccsnek. Tökéletes volt, amit akartam, minden bejött. Régóta vártam és dolgoztam, hogy ezt újra megtapasztaljam - mondta a szerb a Thiem elleni győzelmét követően. 

Mind Del Potro, mind Thiem mindent megpróbált, püfölték ahogy bírták, de ezen a lassú salakon képtelenek voltak leszorítani a pályáról Djokovicsot, aki folyamatosan arra kényszerítette őket, hogy túlvállalják magukat. Pokoli hosszan játszik a szerb és mindenre van válasza, a saját adogatásai mögött pedig bőven van agresszió is a játékában. 

Isteni tehetség Zverev, de nehéz látni, hogy ezen a borításon mit tudna kezdeni ezzel a Djokoviccsal. Hatalmas nyomás lesz az adogatásain, a másodikok után az lesz a bravúr, ha képes pontot nyerni...

Ráadásul a szerb iszonyatosan motivált, ez számára nem csak egy döntő a sok közül. Látszik rajta, hogy hosszú idő után végre megtalálta a játékát és ezt nagyon élvezi. Thiem ellen szinte minden megnyert játék után jött az ökölrázás és a nagy "come on". Demoralizálóan hat ez az ellenfelekre, főleg, ha mellé még úgy játszik, hogy esélyt sem ad...

A tisztes helytállásban reménykedhet Zverev, ám, ha Djokovics ugyanúgy játszik, mint a negyed- és elődöntőben, akkor néhány játékért is nagyon meg kell majd izzadnia a németnek. Számunkra nem kérdés, hogy a szerb klasszis behúzza a döntőt és hiába brutálisan ügyes játékos Zverev, egyoldalú finálét várunk. 

hatharom.com
Djokovics 2-0
@ 1.55