Madridi tenisztorna

Egy év után újra Nadal-Djokovics rangadó

Jubileumi, 50. összecsapására készül egymás ellen a spanyol és a szerb világklasszis a madridi tenisztorna szombati elődöntőjében.

Egészen a tavalyi római tornáig kell visszamenni az időben, amikor legutóbb Rafael Nadal és Novak Djokovics farkasszemet nézett egymással. Nem jellemző az ilyen hosszú meccs nélküli szünet a rivalizálásukra, a 2006-os, első összecsapásuk óta ugyanis 49-szer mérték össze a tudásukat. 

Azaz, most jön a jubileumi 50. mérkőzésük, ami abszolút rekordnak számít az Open Érában. Az egymás elleni összevetésben Djokovics 26-23-ra vezet, salakon viszont 14-7 Nadal javára.

Tavaly Rómában a szerb 7-5, 7-6 arányban diadalmaskodott, ami zsinórban hetedik győzelme volt a spanyol riválisa ellen. Nadal legutóbb 2014-ben, a Roland Garros döntőjében tudta legyőzni Djokovicsot, vagyis majd három éve. 

Az elmúlt egy esztendő mindkettejüknél komoly változásokat hozott. Tavaly ilyenkor Djokovics óriási formában ütögetett és úton volt első párizsi diadala felé. Be is gyűjtötte a hiányzó Roland Garros-címet, amivel minden fontos trófea a vitrinjébe került, a motivációja pedig elszállt. Azóta nem találja a fonalat, először Boris Beckertől vált meg, majd nemrégiben a teljes stábjától elköszönt. Nole tehát finoman szólva sem a legjobb passzban érkezett a spanyol fővárosba...

Nadal viszont szépen felépítette a játékát, idén parádés formában teniszezik, salakon pedig ismét kezdi belengeni a verhetetlenség érzése. Sorozatban 13 győzelemnél jár, és hiába nyújtottak többen is kiváló teljesítményt ellene, egyszerűen nem találtak rajta fogást. 

Rafael Nadal Novak Djokovics
1.40 2.60

Az oddsokból jól látszódik, hogy hiába majd három éve győzte le legutóbb Nadal Djokovicsot, ennek a meccsnek toronymagas favoritja a mallorcai salakkirály. Persze nem számíthat könnyű meccsre és ezzel ő is pontosan tisztában van:

Ez egy nagyon kemény mérkőzés lesz, a tenisztörténelem egyik legkiválóbb játékosa ellen. Tudom, ahhoz, hogy legyen esélyem, 100 százalékot kell nyújtanom. Azt hiszem elvégeztem a házi feladatot. A legjobbamat akarom a pályára tenni, remélem készen állok rá - mondta Rafa.

Djokovics egyébként továbbra sem túl meggyőző, ugyan játszott remek labdameneteket Nicolas Almagro és Feliciano Lopez ellen is, de ezeket a meccseket jóval simábban kellett volna behúznia. Kei Nisikori nem állt ki ellene a negyeddöntőben, így játék nélkül jutott tovább, ám jobban járt volna, ha a pályán harcolja ki, hiszen a szerbnek jelenleg éppen az önbizalom növelő győzelmek hiányoznak. 

Djokoivcsnak egy gyengébb Nadal ellen is általában a legjobbját kellett nyújtani salakon a győzelemhez, most azonban lehet az is kevés lenne, a jelenlegi játéka pedig pláne kevésnek tűnik. Azon se lepődnénk meg, ha Rafa két szettben abszolválná a továbbjutást, ami dupla pénzzel kecsegtet az állami irodánál.

hatharom.com
Nadal nyer
@ 1.40